Novela

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Novela është një trillim në prozë narrative, gjatësia e së cilës është më e shkurtër se shumica e romaneve, por më e gjatë se shumica e tregimeve të shkurtra . Në disa burime thuhet se gjatësia e novelës duhet të ketë mes 7,500 dhe 40,000 fjalëve. Fjala angleze novella rrjedh nga italishtja novella që do të thotë një histori e shkurtër e lidhur me fakte të vërteta (ose në dukje të tilla).

Përkufizimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Termi italian është emër gjinisë femërore "novello", që do të thotë i ri, ngjashëm me fjalën angleze lajm . [1] Fjalori Merriam-Webster e përkufizon një novelë si "një vepër fiksioni e ndërmjetme në gjatësi dhe kompleksitet midis një tregimi të shkurtër dhe një romani ". [1] Ka mosmarrëveshje për sa i përket numrit të faqeve ose fjalëve të nevojshme që një tregim të konsiderohet novelë, tregim i shkurtër ose roman. [2] Shoqata e Shkrimtarëve të Fantastiko-Shkencës dhe Fantazisë përcakton se numri i fjalëve të një novela është midis 17,500 dhe 40,000 fjalë; [3] [4] me 250 fjalë për faqe, kjo barazohet me 70 deri në 160 faqe.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Novela si zhanër letrar filloi të zhvillohej në letërsinë italiane të Rilindjes së hershme, kryesisht nga Giovanni Boccaccio, autor i The Decameron (1353). [5] Decameron paraqiti 100 tregime (novela të quajtura) të treguara nga dhjetë njerëz (shtatë gra dhe tre burra) që ikën nga Vdekja e Zezë, duke ikur nga Firence në kodrat Fiesole në 1348. Kjo strukturë u imitua më pas nga autorë të mëvonshëm, veçanërisht mbretëresha franceze Marguerite de Navarre, Heptaméron e së cilës (1559) përfshinte 72 tregime origjinale franceze dhe u modelua sipas strukturës së The Decameron .

Novela e zhanrit italian u rrit nga një traditë e pasur e formave të shkurtra narrative mesjetare. Ajo mori formën e saj të parë kryesore në fundin e shekullit të 13-të anonim Libro di novelle et di bel parlar gentile, i njohur si Il Novellino, dhe arriti kulmin e tij me Dekameron . Ndjekësit e Boccaccio si Giovanni Fiorentino, Franco Sacchetti, Giovanni Sercambi dhe Simone de' Prodenzani vazhduan traditën në fillim të shekullit të 15-të. Novela italiane ndikoi shumë shkrimtarë të mëvonshëm, duke përfshirë Shekspirin .

Novelat u shkruan edhe në Spanjë. Libri i Miguel de Cervantes -it Novelas ejemplares (1613) shtoi risi në zhanër me më shumë vëmendje në përshkrimin e karakterit njerëzor dhe prejardhjes shoqërore. [6]

Deri në fund të shekullit të 18-të dhe në fillim të shekullit të 19-të, shkrimtarët e shndërruan novelën në një zhanër letrar të strukturuar nga parime dhe rregulla, përgjithësisht në një mënyrë realiste . Në atë kohë, gjermanët ishin shkrimtarët më aktivë të romanit (gjermanisht: "Novelle"; shumës: "Novellen"). [6] Për shkrimtarin gjerman, një novela është një rrëfim imagjinar me gjatësi të papërcaktuar – nga disa faqe deri në qindra – i kufizuar në një ngjarje, situatë ose konflikt të vetëm, pezull, që çon në një pikë kthese të papritur ( Wendepunkt ), duke provokuar një fund logjik, por befasues. Novellen priren të përmbajnë një simbol konkret, i cili është pika qendrore e rrëfimit.

Novela ndikoi në zhvillimin e tregimit të shkurtër dhe të romanit në të gjithë Evropën. Në fund të shekullit të 19-të, Henry James ishte një nga kritikët e parë në gjuhën angleze që përdori termin novelë për një histori që ishte më e gjatë dhe më komplekse se një tregim i shkurtër, por më i shkurtër se një roman. [6]

Në vendet anglishtfolëse, novela moderne rrallëherë përkufizohet si një zhanër letrar i veçantë, por shpesh përdoret si term për një roman të shkurtër. [7]

Karakteristikat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një novelë në përgjithësi përmban më pak konflikte se një roman, por më të ndërlikuara se një tregim i shkurtër . Konfliktet gjithashtu kanë më shumë kohë për t'u zhvilluar sesa në tregimet e shkurtra. Novelat mund ose nuk mund të ndahen në kapituj (shembuj të mirë të atyre me kapituj janë Ferma e Kafshëve nga George Orwell dhe Lufta e Botëve nga HG Wells ), dhe hapësira e bardhë shpesh përdoret për të ndarë seksionet, diçka më pak e zakonshme në tregimet e shkurtra. . Novelat mund të synohen të lexohen në një seancë të vetme, si tregimet e shkurtra, dhe kështu të prodhojnë një efekt unitar te lexuesi. [8] Sipas Warren Cariou, "Novela në përgjithësi nuk është aq formalisht eksperimentale sa mund të jetë tregimi i gjatë dhe romani, dhe zakonisht i mungojnë nënkomplotet, këndvështrimet e shumta dhe përshtatshmëria e përgjithshme që janë të zakonshme në roman. Më së shpeshti ka të bëjë me zhvillimin personal dhe emocional sesa me sferën më të madhe shoqërore. Novela përgjithësisht ruan diçka nga uniteti i përshtypjes që është një shenjë dalluese e tregimit të shkurtër, por gjithashtu përmban karakterizim më të zhvilluar dhe përshkrim më luksoz. [9]

Probleme terminologjike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Termi roman (novel), i huazuar nga novela italiane, fillimisht nënkuptonte "çdo nga një numër tregimesh ose tregimesh që përbëjnë një vepër më të madhe; një tregim i shkurtër i këtij lloji, një fabul" dhe më pas u përdor shumë herë në shumës, [10] duke pasqyruar përdorimin si në The Decameron dhe pasuesit e tij. Përdorimi i novelës më italiane në anglisht duket të jetë pak më i ri. [11] Diferencimi i dy termave duket se ka ndodhur vetëm në shekullin e 19-të, duke ndjekur modën e re të novelës në letërsinë gjermane. Në 1834, John Lothrop Motley mund të fliste ende për "romanet e Tieck-ut (të cilat të fundit janë një grup tregimesh të vogla të hollësishme, romane në kuptimin origjinal të fjalës)". [12] Por kur u përdor termi novella, ishte tashmë e qartë se synohej një formë mjaft e shkurtër dhe e mprehtë: "Novella e shkurtër ka qenë ndonjëherë një e preferuar e jashtëzakonshme për kombin...që nga ditët e Boccaccio." [13] Në vitin 1902, William Dean Howells shkroi: "Pak fiksione moderne të dimensioneve të romanit...kanë bukurinë e formës që mishëron shumë një novelë." [14]

Ndonjëherë, si me zhanret e tjera, emri i zhanrit përmendet në titullin e një vepre të vetme (krahaso Komedinë Hyjnore ose Das MärchenGoethe -s). Die Schachnovelle (1942) e shkrimtarit austriak Stefan Cweig (fjalë për fjalë, "The Chess Novella", por e përkthyer në 1944 si Loja Mbretërore ) është një shembull i një titulli që emërton zhanrin e tij. Kjo mund të sugjerojë historizimin e zhanrit.

Zakonisht, novelave më të gjata quhen romane; Rasti [15] çuditshëm i Dr Jekyll dhe (1897) dhe Armageddon i Philip Francis Nowlan 2419 AD (1928). Më rrallë, veprat më të gjata quhen novela. Subjektiviteti i parametrave të zhanrit të novelës është tregues i natyrës së saj të ndryshueshme dhe të larmishme si formë arti. </link>[ citim i nevojshëm ] Në serinë e saj Mujore Letrat e Hapura të vitit 2010, "Një vit me novela të shkurtra", Ingrid Norton kritikon tendencën për të bërë demarkacione të qarta bazuar thjesht në gjatësinë e një libri, duke thënë se "çdo dallim që fillon me një cilësi objektive dhe të jashtme si p.sh. madhësia me siguri do të jetë mashtruese."

Stephen King, në hyrjen e tij në stinët e ndryshme, një koleksion i vitit 1982 me katër novela, vë në dukje vështirësitë e shitjes së një novela në botën e botimeve komerciale, pasi ajo nuk i përshtatet kërkesave tipike të gjatësisë së botuesve të revistave dhe librave. [16] Pavarësisht këtyre problemeve, megjithatë, gjatësia e novelës ofron avantazhe unike; në hyrje të një antologjie novela të titulluar Lundrimi në Bizant, Robert Silverberg shkruan:

[The novella] is one of the richest and most rewarding of literary forms...it allows for more extended development of theme and character than does the short story, without making the elaborate structural demands of the full-length book. Thus it provides an intense, detailed exploration of its subject, providing to some degree both the concentrated focus of the short story and the broad scope of the novel.[17]

Në esenë e tij, "Shkurtimisht, rasti për novelën", autori kanadez George Fetherling (i cili shkroi novelën Tales of Two Cities ) tha se të reduktosh novelën në asgjë më shumë se një roman të shkurtër është si "të këmbëngulësh që një kalë i vogël është një kalë i vogël". [18]

Përkufizimi ndonjëherë i turbullt midis një romani dhe një novele mund të krijojë polemika, siç ishte rasti me "On Chesil Beach" të shkrimtarit britanik Ian McEwan (2007). Autori e përshkroi atë si një novelë, por paneli për çmimin Man Booker në 2007 e cilësoi librin si një "roman të shkurtër". [19] Kështu, kjo "novela" u fut në listën e ngushtë për çmimin për romanin më të mirë origjinal. Një rast i ngjashëm gjendet me një vepër fiksioni shumë më të vjetër: The Call of the Wild (1903) nga Jack London . Ky libër, sipas standardeve moderne, është mjaft i shkurtër dhe mjaft i drejtpërdrejtë për t'u kualifikuar si një novelë. Megjithatë, historikisht, ai është konsideruar si një roman. </link>[ citim i nevojshëm ]

Noveleta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fjalorët e përkufizojnë noveletën në mënyrë të ngjashme me novelën, ndonjëherë në mënyrë identike, ndonjëherë me një ndjenjë përçmuese të të qenit i parëndësishëm ose sentimental. Disa çmime letrare kanë një kategori më të gjatë të njohur si "novela" dhe një kategori "noveletë" më të shkurtër, me një dallim të bazuar në numërimin e fjalëve . Midis çmimeve, një gamë midis 17,500 dhe 40,000 fjalëve përdoret zakonisht për kategorinë e novelës, ndërsa 7,500–17,500 përdoret zakonisht për noveletat. [20] [21] [22] Sipas The Writer, një roman është afërsisht nga 7,000 deri në 20,000 fjalë në gjatësi, çdo gjë më e shkurtër konsiderohet një histori e shkurtër. [23]

Numri i fjalëve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Disa çmime letrare përfshijnë çmimin "novela më e mirë" dhe ndonjëherë një çmim të veçantë "novela më e mirë", veçmas nga "tregimi më i mirë i shkurtër" ose "romani më i mirë". Dallimi midis këtyre kategorive mund të jetë tërësisht nga numërimi i fjalëve .

Çmimi Zhanri Organizimi Minimumi Maksimumi Ref
Çmimi Nebula për Novelette më të mirë Fantashkencë ose fantazi Shkrimtarët Fantashkencë dhe Fantazi të Amerikës &0000000000007500.0000007.500 &0000000000017499.00000017.499 [20]
Çmimi Nebula për Novellën më të Mirë Fantashkencë ose fantazi Shkrimtarët Fantashkencë dhe Fantazi të Amerikës &0000000000017500.00000017.500 &0000000000039999.00000039.999 [20]
Çmimi Hugo për romanin më të mirë Fantashkencë ose fantazi Shoqëria Botërore e Fantashkencës &0000000000007500.0000007.500 &0000000000017500.00000017.500 [21]
Çmimi Hugo për Novellën më të Mirë Fantashkencë ose fantazi Shoqëria Botërore e Fantashkencës &0000000000017500.00000017.500 &0000000000040000.00000040.000 [21]
Çmimi Novella Çdo zhanër i trillimit Shkolla e ekranit e Universitetit John Moores të Liverpool dhe Departamentit të Arteve Bashkëkohore të Universitetit Metropolitan të Mançesterit &0000000000020000.00000020.000 &0000000000040000.00000040.000 [24]
Çmimi RITA për Novellën më të Mirë Romancë Shkrimtarët romantikë të Amerikës &0000000000020000.00000020.000 &0000000000040000.00000040.000 [25]
Çmimi Britanik i Fantazisë për Novella Fantazi Shoqëria Britanike e Fantazisë &0000000000015000.00000015.000 &0000000000040000.00000040.000 [26]
Çmimi Letrar i Parisit trillim letrar Shekspiri dhe Kompania &0000000000017000.00000017.000 &0000000000035000.00000035.000 [27]
Çmimi i Black Orchid Novella Mister Shoqëria Nero Wolfe &0000000000015000.00000015.000 &0000000000020000.00000020.000 [28]
Çmimi Shirley Jackson për romanin më të mirë Suspens psikologjik, tmerr, ose fantazi e errët &0000000000007500.0000007.500 &0000000000017499.00000017.499 [22]
Çmimi Shirley Jackson për Novellën më të Mirë Pezullim psikologjik, tmerr ose fantazi e errët &0000000000017500.00000017.500 &0000000000039999.00000039.999 [22]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b "Novella – Definition". Merriam-Webster Dictionary online. Arkivuar nga origjinali më 1 korrik 2015. Marrë më 7 mars 2010. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Smith, Jack (26 tetor 2018). "The novella: Stepping stone to success or waste of time?". The Writer (në anglishte amerikane). Arkivuar nga origjinali më 28 tetor 2020. Marrë më 2020-10-15. A novella typically starts at about 20,000 words and tops out at 50,000, which is the minimum length for a short novel. There's no mathematical exactness about this word range, but generally speaking, when a work falls a few thousand below 20,000 words, it's a novelette, and when it falls under 7,000 words, it's a short story. When it's 50,000 and climbing, it's a short novel, until it hits about 80,000 words, and then it's a standard novel.
 3. ^ "What's the definition of a "novella," "novelette," etc.?". Science Fiction and Fantasy Writers Association. Arkivuar nga origjinali më 2009-03-19. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ "Word Count Separates Short Stories from Novelettes and Novellas – International Association of Professional Writers and Editors" (në anglishte amerikane). Arkivuar nga origjinali më 1 nëntor 2020. Marrë më 2020-09-06.
 5. ^ "Novella: Definition and history". Merriam-Webster Dictionary online. Arkivuar nga origjinali më 1 korrik 2015. Marrë më 6 shkurt 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ a b c Steinhauer, Harry Twelve German Novellas, Introduction, University of California Press, 1977
 7. ^ Leibowitz, Judith Narrative Purpose in the Novella, Introduction, Walter de Gruyter, 2013
 8. ^ Kercheval, Jesse Lee (1997). "Short shorts, novellas, novel-in-stories". Building Fiction. Cincinnati, Ohio: Story Press. ISBN 1-884910-28-9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Encyclopedia of literature in Canada. Edited by William H. New. University of Toronto, 2000. Page 835.
 10. ^ Entry "novel, n." In: OED Online. March 2019. Oxford University Press. Accessed 3 April 2019.
 11. ^ Entry "novella, n." In: OED Online, Oxford University Press, March 2019. Accessed 3 April 2019.
 12. ^ Letter of 2 June 1834, in: John Lothrop Motley (1889). Correspondence. I. iii. 35.
 13. ^ North American review 25 (1827), p. 186.
 14. ^ William Dean Howells (1902). Literature and life. New York, p. 116.
 15. ^ "Britannica". Arkivuar nga origjinali më 30 gusht 2021. Marrë më 12 shtator 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ King, Stephen (1982). Different Seasons. Viking Adult. ISBN 978-0-670-27266-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ Silverberg, Robert (2000). Sailing to Byzantium. New York: ibooks, inc. ISBN 0-7861-9905-9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 18. ^ Fetherling, George. "Briefly, the case for the novella". Seven Oaks Magazine. Arkivuar nga origjinali më 12 shtator 2012. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: BOT: Gjendja e adresës origjinale është e panjohur (lidhja)
 19. ^ "Ian McEwan claims the novella is better than the novel". The Telegraph. Nr. HOME»CULTURE»BOOKS»BOOK NEWS. Telegraph Media Group Limited. Telegraph Media Group Limited. 15 tetor 2012. Arkivuar nga origjinali më 11 janar 2022. Marrë më 27 shtator 2015. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 20. ^ a b c "Nebula Rules". Science Fiction and Fantasy Writers of America Awards. Arkivuar nga origjinali më 1 korrik 2011. Marrë më 20 janar 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name "nebularules" defined multiple times with different content
 21. ^ a b c "Constitution" (PDF). World Science Fiction Society. 2009. fq. sec 3.3.2, 3.3.3. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 14 prill 2012. Marrë më 20 janar 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name "wsfs" defined multiple times with different content
 22. ^ a b c "Award Rules". Shirley Jackson Awards. Arkivuar nga origjinali më 12 janar 2013. Marrë më 20 janar 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name "sjarules" defined multiple times with different content
 23. ^ Smith, Jack (26 tetor 2018). "The novella: Stepping stone to success or waste of time?". The Writer (në anglishte amerikane). Arkivuar nga origjinali më 28 tetor 2020. Marrë më 2020-10-15. A novella typically starts at about 20,000 words and tops out at 50,000, which is the minimum length for a short novel. There's no mathematical exactness about this word range, but generally speaking, when a work falls a few thousand below 20,000 words, it's a novelette, and when it falls under 7,000 words, it's a short story. When it's 50,000 and climbing, it's a short novel, until it hits about 80,000 words, and then it's a standard novel.
 24. ^ "Submission guidelines". 2015. Arkivuar nga origjinali më 21 nëntor 2015. Marrë më 21 nëntor 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 25. ^ "RITA Awards : RITA Category Descriptions and Judging Guidelines". myRWA. Romance Writers of America. Arkivuar nga origjinali më 18 janar 2013. Marrë më 20 janar 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 26. ^ "The British Fantasy Awards Constitution". British Fantasy Society. Arkivuar nga origjinali më 15 nëntor 2019. Marrë më 20 janar 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 27. ^ "Eligibility and conditions". Paris Literary Prize. Arkivuar nga origjinali më 29 korrik 2013. Marrë më 20 janar 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 28. ^ "Black Orchid Novella Award Guidelines, Procedures, and FAQs". Wolfe Pack. Arkivuar nga origjinali më 13 janar 2013. Marrë më 20 janar 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)