Paul Diakoni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Darstellung von Paulus Diaconus in einer frühmittelalterlichen Handschrift

Paul Diakoni (Latin: Paulus Diaconus, Paulus Warnefried (rreth 720 në Cividale del Friuli - rreth 790 në Monte Cassino) ka qënë një histori shkrues dhe murg langobardas.

Jeta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Si i biri i Theodolinda dhe të Warnefried ai rridhte nga një familje fisnike, i cili mbërriti me mbretin Alboin në Itali dhe mbajti mardhënie të mira me oborrin e dukës së Friaulit. Paulusi gezoi në oborrin e mbretit langobardas RatchisPavia një formim të shkëlqyer, ndër të tjera te grammatikani Flavianus. Edhe në shkencat e drejtësisë ai mori mësim, por iu kthye shpejty studimit teologjik. Në se ai në kohën e pasuesit të Ratchis qëndroi në oborrin mbretëror, është e panjohur. Para së gjithash eshte e paqartë, kur hyri në manastirin e Monte Cassino, ku ai ishte shumë aktiv dhe produktiv (sidoqoftë para 774).

Për dukën e Arichis II. dhe gruan e tij,vajza langobardase e mbretit Adelperga, përpiloi një histori romake(Historia Romana) në 16 vëllime, që arrinte deri ne kohën e perandorit Justinian I. dhe realizoi vazhdimin s BreviariumEutropius. Më 782 shkoi në oborrin e Karlit të Madh, për të kërkuar lirimin e vellait te tij Arechis, që kishte qëne pjesëmarres ne nje kryengritje. Karl i Madh ia pranoi atij kërkesen me një kusht që Paulus vetë te qëndronte ne oborrin karoling dhe tevazhdonte atje veprimtarine e tij.


Një tabelë përkujtimore per të ndodhet në WalhallaDonaustauf.

Botime dhe perkthime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Pauli historia Langobardorum. In: Stampa:MGH
  • Paulus Diaconus. Historia Langobardorum (Geschichte der Langobarden). Lateinisch und deutsch. Hrsg. und übers. von Wolfgang F. Schwarz. Darmstadt 2009.
  • Epistolae. Hrsg. v. Ernst Dümmler. In: Stampa:MGH
  • Karl Neff: Die Gedichte des Paulus Diaconus. Kritische und erklärende Ausgabe (Quellen und Untersuchungen zur lateinischen Philologie des Mittelalters, hrsg. v. Ludwig Traube, III/4). München 1908.

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Stampa:ADB [veralteter Forschungsstand]
  • Walter A. Goffart: The Narrators of Barbarian History. Princeton 1988.
  • Walter Pohl: Paulus Diaconus und die „Historia Langobardorum“: Text und Tradition. In: Historiographie im frühen Mittelalter. Hrsg. von Anton Scharer/Georg Scheibelreiter. München-Wien 1994, S. 375–405.
  • Stampa:BBKL
  • Stampa:NDB
  • Alheydis Plassmann: Origo gentis. Identitäts- und Legitimitätsstiftung in früh- und hochmittelalterlichen Herkunftserzählungen. Berlin 2006, S. 191–242.

Weblinks[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 Wikisource: Paulus Diaconus – Burime dhe tekste të plota (Latein)

Stampa:Normdaten