Rajonet e Republikës së Maqedonisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Rajonet e Republikës së Maqedonisë janë ndarje për qëllime statistikore, ekonomike dhe administrative të Republikës së Maqedonisë të miratuara në Kuvendin e Maqedonisë më 29 shtator 2009. Zyrtarisht, Maqedonia është e ndarë në tetë rajone. Përveç ndarjes në rajone që është shkalla e parë administrative, maqedonia është e ndarë më tej në komuna.

Rajoni i madh për nga sipërfaqja është Rajoni i Pellagonisë, i cila ka shumicën e vendbanimeve, rreth 343, por ka dendësinë më të ulët të popullsisë, 50 banorë/km2, ndërsa rajoni më i vogël, Rajoni i Shkupit ka popullsi jashtëzakonisht të dendur prej 319 banorë/km2 dhe përfshin më tepër se një të katërtën e popullatës së përgjithshme në Maqedoni. Komunitetet rurale janë të përfaqësuara në mënyrë të drejtë në pothuajse të gjitha rajonet, por shumica e popullsisë jetojnë në qendrat e mëdha urbane, e cila çon drejt koncentrimit të pabarabartë të popullsisë brenda rajoneve.

Rajoni i Pollogut dhe Rajoni jugperëndimor janë të ndara nga pjesa e madhe e popullsisë që jeton në zonat rurale, ndërsa në rajone të tjera zonat rurale janë më pak të populluara [1].

Rajonet[redakto | redakto tekstin burimor]

Tetë rajonet e Maqedonisë
Rajoni Sllavomaqedonisht (alfabet kiril) Sllavomaqedonisht (latinizuar) Popullsia Kryeqëndra (popullsia)
Rajoni lindor Источен регион Istočen region 203.213 Shtipi (40.016)
Rajoni verilindor Североисточен регион Severoistočen region 173.814 Kumanova (70.842)
Rajoni i Pellagonisë Пелагониски регион Pelagoniski region 221.019 Manastiri (105.550)
Rajoni i Pollogut Полошки регион Pološki region 304.125 Tetova (52.915)
Rajoni i Shkupit Скопски регион Skopski region 571.040 Shkupi (100%)
Rajoni juglindor Југоисточен регион Jugoistočen region 171.416 Strumica (35.311)
Rajoni jugperëndimor Југозападен регион Jugozapaden region 221.651 Ohri (42.003)
Rajoni i Vardarit Вардарски регион Vardarski region 133.248 Velesi (43.716)

Shiko edhe[redakto | redakto tekstin burimor]

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]

Referenca[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. ^ Македонија и официјално поделена на региони (Sllavomaqedonisht). ЏИН ПРОДУКЦИЈА и Здружението на економски новинари. Vizituar në 2 октомври 2009.