Jump to content

Redis

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Logoja e Redisit

Redis ( [1] [2] REmote DIctionary Server ,shqip: Serveri i fjalorit në distancë ) [1] është një ruajtje në kujtesë me burim të hapur, e përdorur si një bazë të dhënash vlerë-çelës në memorie, e shpërndarë, kashe dhe mesazhe ndërmjetësi, me qëndrueshmëri opsionale . [3] Për shkak se mban të gjitha të dhënat në kujtesë dhe për shkak të dizajnit të tij, Redis ofron lexime dhe shkrime me vonesë të ulët, duke e bërë atë veçanërisht të përshtatshëm për rastet e përdorimit që kërkojnë një cache. Redisi është baza e të dhënave më e njohur NoSQL, [4] [5] [6] dhe një nga bazat e të dhënave më të njohura në përgjithësi. [7] Redis përdoret në kompani si Twitter, [8] [9] Airbnb, [10] Tinder, [11] Yahoo, [12] Adobe, [13] Hulu, [14] dhe Amazon . [15]

Redis[i] mbështet lloje të ndryshme të strukturave abstrakte të të dhënave, të tilla si vargje, lista, harta, grupe, grupe të renditura, HyperLogLogs, bitmaps, rrjedha dhe indekse hapësinore .

Projekti u zhvillua dhe u mbajt nga Salvatore Sanfilippo, duke filluar në 2009. [16] Nga viti 2015 deri në vitin 2020, ai drejtoi një ekip bazë të projektit të sponsorizuar nga Redis Labs . [17] Salvatore Sanfilippo u largua nga Redis si mbajtës në 2020. [18] Në vitin 2021, Redis Labs hoqi Labs nga emri i tij dhe tani njihet thjesht si "Redis". [19]

Redis lëshohet nën një licencë BSD me 3 klauzola . [20]

Sipas renditjes mujore të DB-Engines, Redis është shpesh baza e të dhënave vlerë-çelës më popullore . [4] Redis është renditur gjithashtu në bazën e të dhënave #4 NoSQL për sa i përket kënaqësisë së përdoruesit dhe pranisë në treg bazuar në rishikimet e përdoruesve, [21] bazën e të dhënave më të njohura NoSQL në kontejnerë, [22] dhe ruajtësin #4 të të dhënave të 2019 sipas renditjes së stackshare.io. [23] Ajo u votua më e pëlqyera e bazës së të dhënave në Anketën e Zhvilluesve të Stack Overflow në 2017, 2018, 2019, 2020 dhe 2021. [24]

Gjuhët e mbështetura

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Që nga versioni 2.6, Redis përmban skriptim nga ana e serverit në gjuhën Lua . [25]

Shumë gjuhë programimi kanë lidhje gjuhësore Redis në anën e klientit, duke përfshirë: [26] ActionScript, C, C++, C#, Chicken, Clojure, Common Lisp, Crystal, D, Dart, Delphi, [27] Elixir, Erlang, Go, Haskell, Haxe, Io, Java, Nim, JavaScript ( Node.js ), Julia, Lua, Objective-C, OCaml, Perl, PHP, Pure Data, Python, R, [28] Racket, Ruby, Rust, Scala, Small Swift dhe Tcl . Në këto gjuhë ekzistojnë disa programe softuerike të klientëve. [26]

 1. ^ a b "FAQ: Redis". Redis.io (në anglishte amerikane). Marrë më 12 shkurt 2022.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 2. ^ "Google Groups". groups.google.com. Marrë më 25 shkurt 2022. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 3. ^ "Redis". Redis (në anglisht). Marrë më 2023-07-22.
 4. ^ a b "DB-Engines Ranking - popularity ranking of key-value stores". DB-Engines. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Clark, Lindsay. "Redis becomes the most popular database on AWS as complex cloud application deployments surge". www.theregister.com (në anglisht). Marrë më 2023-07-22.
 6. ^ "Instablinks EP 07: Redis™—The Most Popular In-Memory Database Technology". Instaclustr (në anglisht). Marrë më 2023-07-22.
 7. ^ "DB-Engines Ranking". DB-Engines (në anglisht). Marrë më 2023-07-22.
 8. ^ Scaling Redis at Twitter (në anglisht), marrë më 2023-07-22
 9. ^ Using Redis at Scale at Twitter - by Rashmi Ramesh of Twitter - RedisConf17 - (në anglisht), marrë më 2023-07-22
 10. ^ AWS re:Invent 2018: Airbnb's Journey from Self-Managed Redis to ElastiCache for Redis (DAT319) (në anglisht), marrë më 2023-07-22
 11. ^ "Building resiliency at scale at Tinder with Amazon ElastiCache | AWS Database Blog". aws.amazon.com (në anglishte amerikane). 2020-01-30. Marrë më 2023-07-22.
 12. ^ AWS re:Invent 2022 - How Yahoo cost optimizes their in-memory workloads with AWS (DAT321) (në anglisht), marrë më 2023-07-22
 13. ^ AWS re:Invent 2014 | (SDD402) Amazon ElastiCache Deep Dive (në anglisht), marrë më 2023-07-22
 14. ^ "Hulu Case Study". Amazon Web Services, Inc. (në anglishte amerikane). Marrë më 2023-07-22.
 15. ^ "Amazon GameOn Database Migration Case Study – Amazon Web Services (AWS)". Amazon Web Services, Inc. (në anglishte amerikane). Marrë më 2023-07-22.
 16. ^ "A conversation with Salvatore Sanfilippo, creator of the open-source database Redis". VentureBeat (në anglishte amerikane). 2016-06-20. Marrë më 2021-06-29.
 17. ^ Kepes, Ben (15 korrik 2015). "Redis Labs hires the creator of Redis, Salvatore Sanfilippo". Network World. Arkivuar nga origjinali më 15 gusht 2018. Marrë më 30 gusht 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 18. ^ Francisco, Thomas Claburn in San. "Database maestro Antirez says arrivederci to Redis: Seems he wants an unstructured life writing code, not a structured one managing software". www.theregister.com (në anglisht). Marrë më 2021-06-29.
 19. ^ "Database startup Redis Labs rebrands as ... just Redis". SiliconANGLE (në anglishte amerikane). 2021-08-11. Marrë më 2021-08-11.
 20. ^ "Copying".
 21. ^ "Best NoSQL Databases: Fall 2015 Report from G2 Crowd". G2 Crowd. Arkivuar nga origjinali më 2015-08-24. Marrë më 2015-08-25. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 22. ^ "8 Surprising Facts about Real Docker Adoption". Datadog. 13 qershor 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 23. ^ "🏆 The Top 50 Developer Tools of 2019". StackShare (në anglisht). Marrë më 2020-07-28.
 24. ^ "Developer Survey Results 2021: Most Loved, Dreaded, and Wanted Databases". Stack Overflow. Stack Exchange. Marrë më 2021-08-23. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 25. ^ "EVAL – Redis". redis.io. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 26. ^ a b "Redis". redis.io. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 27. ^ "Danieleteti/Delphiredisclient". GitHub. 17 shtator 2022. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 28. ^ Lewis, B. W. (5 korrik 2015). "rredis: "Redis" Key/Value Database Client". The Comprehensive R Archive Network. Marrë më 2019-04-03. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)