Dallime mes rishikimeve të "Angjelina Araniti"

Jump to navigation Jump to search
==Jeta==
[[Skeda:Civot sa mostima svete Angeline.jpg|parapamje|Relike me eshtrat e Shën Angjelinës në [[manastiri Krušedol|manastirin Krušedol]]]]
Angjelina Arianit Komneni u lind në [[Berat]], në kohën kur shumica e shqiptarëve ishin të [[Kisha ortodokse|krishterë ortodoksë]]<ref>[http://www.roca.org/OA/34/34k.htm Lives of the Serbian Saints, by Voyeslav Yanich]</ref> dhe ishte bija e gjashtë e fisnikut [[Gjergj Arianit Komneni]]t,.<ref>{{cite web|url=http://www.albanianhistory.net/texts16-18/AH1515.html|title=1515 | John Musachi: Brief Chronicle on the Descendants of our Musachi Dynasty|last=Musachi|first=John|year=1515|accessdate=3 October 2010}}</ref> në kohën kur shumica e shqiptarëve ishin të [[Kisha ortodokse|krishterë ortodoksë]].<ref>[http://www.roca.org/OA/34/34k.htm Lives of the Serbian Saints, by Voyeslav Yanich]</ref> Angjelina u martua me udhëheqësin serb [[Stefan Branković]] (afro. 1458—1459), të birin e despotit serb [[Đurađ Branković]] (afro. 1427—1456).<ref name=Antiochian>[http://www.antiochian.org/node/19134 St. Angelina of Serbia]</ref><ref>[http://www.saintstevens.org/history.htm Saint Angelina of Serbia]</ref>
 
Angjelina ishte e motra e [[Donika Kastrioti]]t, e cila ishte gruaja e [[Gjergj Kastrioti Skënderbeu]]t.<ref name=Elsie>{{cite book|last=Elsie|first=Robert|title=A dictionary of Albanian religion, mythology and folk culture|url=http://books.google.com/books?id=aAtQZ0vjf5gC&printsec=frontcover&source=gbs_slider_thumb#v=onepage&q&f=false|year=2000|publisher=New York University Press|isbn=0-8147-2214-8|page=9}}</ref> Zonja Angjelina dhe despoti Branković u larguan për në territoret e [[Lidhja e Lezhës|lidhjes së Lezhës]] dhe më pas në Itali, kur [[Despotati serb]] dhe territoret e Lidhjes u pushtuan nga [[Perandoria osmane]].<ref name=Elsie/>

Menyja e lëvizjeve