Subrajoni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Një subregjion është një njësi konceptuale e cila rrjedh nga një regjion më i madh ose kontinent dhe zakonisht bazohet në vendndodhje. Drejtimet kardinale, si jugore dhe juglindore (p.sh. Evropa juglindore), shpesh përdoren për të definuar një subregjion.

Subregjioni është njësi më e vogël se regjioni varësisht nga madhësia e njërës dhe tjetrës njësi,mirëpo kjo e dyta hynë në kuadër të regjionit si e para ose e dyta sipas madhësisë e jo kurrsesi si tërësi regjionale.Dy e më tëpër subregjione mund ta përbëjn një regjion(e jo Evropa juglindore subregjion i Evropës sepse kjo e fundit është regjion i Evropës me tri tërësi të ashtëquajtura subregjionale si gadishulli Ballkanik,Apenin dhe ai Pirinej).Regjioni është njësi integrale ose përbërse e kontinentit kurse subregjioni po ashtu është njësi përbërëse e regjionit.Ndarja në regjione ose subregjione e ka karakterin e të kuptuarit ma të drejt duke e bërë krahasimin ndërmjet vetë regjioneve se cili nga ata është i pasur me xehe,ujëra,popullsi për ka numri,dallimet klimatike(në gjerësi dhe gjatësi gjeografike),zhvillimi ekonomik,përparësia e regjionit për nga pozita gjeografike etj.