Vendi Wano

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Vendi Wano (ワノ国 Wano Kuni) është një ishull fiktiv në anime dhe manga One Piece krijuar nga Eiichiro Oda. Wano është një vend i izoluar dhe i fuqishëm në Botën e Re dhe nuk është e bashkuar me Qeverinë Botërore. Wano është e okupuar nga Piratët e Bishave që janë në aleancë me Koruzumi Orochi, tani shogun i vendit.

Izolimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vendi ndjek politikën e izolimit që do të thotë se është e ndaluar kontakti me njerëz ose vend të huaj. Largimi nga vendi konsiderohet një krimë dhe ata që largohen, ata do të sulmohet menjëherë. Banorët nuk kanë të drejtë të lexojnë gazeta, përveç Piratët e Bishave në Onigashima.

Për shkak se kontakti me të huaj është e ndaluar, shumë luftëtar të vendit nuk kanë dijeni për frutat e detit dhe ata e quajnë teknikat e tyre si magji. Një nga luftëtarët, Shinobu e quan fuqitë e saj si “jutsu”.

Aleanca e Orochit me Kaidon (e cila nga ana e vet ka shumë lidhje jashtë) tregon se shkalla e lartë e vendit është hipokrizi duke shpërfillur politikat e tyre, duke çuar në pakënaqësi mes disa civilëve. Orochi gjithashtu është treguar takim me vetë grupet e jashtme, të tilla si CP-0 të Qeverisë Botërore, për të ndërmjetësuar marrëveshje tregtare dhe është i gatshëm të fshehë importimin e burimeve që do të forcojnë administratën e tij, siç janë luftanijet. Ai madje kërkoi që agjentët të dorëzojnë Vegapunk si pagesë për më shumë armë, duke u përpjekur për të fituar një të huaj për të punuar për vendin e tij.

Administrimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Administrata e vendit është e korruptuar për shkak të Shogunit Kurozumi Orochi, zyrtarët e të cilit janë shtypës dhe ashpër kontrollojnë qytetarët. Sundimi i tyre zbatohet më tej nga besnikëria e tyre ndaj perandorit Kaido, i cili i mbështeti ata me forcën ushtarake të Piratëve të Bishave, duke e bërë pothuajse të pamundur për qytetarët që të sfidojnë Orochi. Pjesa më e madhe e vendit është zvogëluar në një djerrinë për shkak të mizorisë së Orochit, me vetëm territorin e tij personal, Flower Capital, duke mbetur të begatë. Duke folur keq për Orochi me zë të lartë, madje edhe në diskutime rastësore, konsiderohet të jetë rebel dhe një krim kapital.

Administrata e vendit ka krijuar një sistem të kastës që vlerëson pasurinë mbi gjithçka tjetër. Banorët e Flower Capital duhet të kenë para ose ndryshe ata do të përballen me mërgim. Rajonet e vendit janë treguar të përmbajnë dy lloje qytetesh. Ka qytete që jetojnë zyrtarë të lartë, dhe këta zyrtarë kontrollojnë pjesën tjetër të popullsisë, vetëm duke lejuar tregtarët thelbësorë të mbeten. Pjesa tjetër e popullsisë është e detyruar të jetojë në varfëri në qytete të njohura si "qytete të mbetura". Në këto qytete, njerëzit kanë qasje vetëm në ushqimin e kaluar nga ata me status më të lartë; tha se ushqimi është shpesh i papastër, dhe shpeshherë banorët përfundojnë të uritur. Ata me status më të lartë shohin poshtë njerëzit që jetojnë në qytete të mbetura dhe i trajtojnë ata si nën-njerëzore.

Kaido nderohet nga qytetarët e vendit, veçanërisht ato të statusit të lartë, si një mbret i mençur dhe mbrojtës.

Forcat e armatosura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vendi Wano ka luftëtarët e saj samurai, shpatarë të fuqishëm që as marinarët nuk guxojnë t'iu afrohen. Që nga sundimi i Orochi, samurai janë të vetmit që kanë të drejtë të mbajnë shpata katana. Shpata e quajtur Shuusui konsiderohet si thesar kombëtar i vendit Wano.

Disa rajone të Wanos udhëheqen nga anëtarë të nivelit lartë të Piratëve të Bishave. Kuri që udhëhiqet nga Jack, një nga tre persona të krahut të djathtë të Kaidos.

Zakonet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Chonmage është një stil i flokëve e zakonshme për burrat. Të hiqet chonmage është një shenjë e turpshme dhe si një formë pendimi për veprime të turpshme.

Rituali i seppuku është i njohur si formë e dënimit për kriminelët në vend.

Sipas Kin'emon, Festivali i Zjarrit mbahet një herë në vit dhe kjo i dedikohet Piratëve të Bishave kur ata shpëtuan vendin nga Familja Kozuki, gjatë së cilës shogun, Kurozumi Orochi, dhe shoqëruesit e tij udhëtojnë për banorët e Kaidos në Onigashima për të ofruar respektin e tyre. Megjithatë, në të vërtetë, ajo është një festë e mbajtur nga Piratët e Bishave dhe aleatët e tyre.

Wano dikur kishte dojo për mësimin e shpatave dhe arteve marciale, si kendo, xhudo dhe karate. Si një mënyrë për të parandaluar forcimin e popullsisë rebele, Orochi ka nxjerrë jashtë ligjit ato institucione që të veprojnë që kur u bë shogun i Wanos.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

E kaluara[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

23 vjet më parë, dikush arriti të depërtojë në vendin e Wanos dhe vodhi kufomën e Ryumës dhe u largua me sukses, si dhe me shpatën e tij Shuusui. Ky incident konsiderohej një fatkeqësi që e çoi vendin në gjunjë. Kur Kin'emoni pa që Zoro kishte Shusui, ai mendonte se Zoro ishte fajtori.

Rreth 20 vjet më parë, familja në pushtet Kozuki u rrëzua.

Piratët e Bishave pushtoi Vendin Wano dhe kishte marrë mbi shumicën e rajoneve të vendit. Një nga daimyo i vendit, Kozuki Oden, u ekzekutua nga Kaido dhe shogun për refuzimin e dhënies së informacionit mbi "Historinë e Vërtetë" që ai e kuptoi në kohën e tij si një anëtar i Piratëve Roger. Kjo bëri që djali i Odenit, Kozuki Momonosuke, dhe tre prej tyre, Kin'emon, Kanjuro dhe Raizo të iknin nga vendi drejt Zou, ku mund të takoheshin me dy mbajtës të tjerë të fisit Mink, Inuarashi dhe Nekomamushi. Për arsye sigurie, Momonosuke u udhëzua nga Kin'emoni që të pretendonte të ishte djali i tij. Nën sundimin e shogunit të korruptuar dhe të Kaidos, shumica e vendit Wano u shndërrua në një shkretëtirë të shkretë, me furnizimin me ujë dhe ushqim të helmuar nga fabrika e armëve. Vetëm Flower Capital mbeti i begatë.

Sipas Kin'emonit, disa luftëtarë nga vendi Wano që kundërshtonin sundimin e Kaidës dhe Shogun-it ishin mbledhur së bashku për të formuar një rebelim. Kin'emoni pohoi gjithashtu se fjalët e fundit të Kozukut Oden para se të dilnin nga mbajtësit e tij ishte të hapnin kufijtë e Wanos.

Katër vjet më parë, Portgas D. Ace shkoi në Vendin Wano dhe mësoi se si të bënte një kasa, më vonë duke e bërë një për Little Oars Jr.

Tani[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Familja Kozuki formoi një aleancë me Ekuipazhin e Kapelës prej Kashte dhe Piratët e Zemrave në mënyrë që të luftojnë Kaidon dhe ta çlirojnë Wanon.

Kuriozitete[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Izolimi, banorët, dialekti, kultura, arkitektura dhe atmosfera tregojnë se Vendi Wano është e inspiruar nga Japonia feudale.
  • Gjendja e motit përreth Wanos bazohet në legjendën e Kamikazit në folklorin japonez, ndërsa Kamikaze ndihmoi japonezët të zmbrapsnin pushtimin e Perandorisë Mongole.
    • Një skenë e veçantë, gjatë përpjekjeve të Ekuipazhit të Kapelës prej Kashte për të arritur në Wano nëpër detet trazuar përreth vendit, përshkruan një valë masive që është e bazuar nga Vala e Madhe e Kanagawas.
  • Një mësuese që i mëson fëmijët ka aftësi të zgjasë qafën është e ngjajshme me Yōkai Rokurokubi.
  • Harta që tregon tërë ishullin e Vendit Wano zbulon një mal të quajtur Mali Fuxhi, i cili është gjithashtu një mal i vërtetë në Japoni.