Abuzimi i fëmijëve

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Banner i ndërgjegjësimit për abuzimin e fëmijëve në Sarasota, Florida.

Abuzimi i fëmijëve (i quajtur edhe rrezikimi i fëmijëve ose keqtrajtimi i fëmijëve) është keqtrajtim fizik, seksual dhe/ose psikologjik ose neglizhimi një fëmije ose fëmijëve, veçanërisht nga një prind ose një kujdestar. Abuzimi i fëmijëve mund të përfshijë çdo veprim ose dështim për të vepruar nga një prind ose një kujdestar që rezulton në dëmtim aktual ose të mundshëm për një fëmijë dhe mund të ndodhë në shtëpinë e një fëmije, ose në organizatat, shkollat ose komunitetet me të cilat fëmija ndërvepron.

Termat abuzimi i fëmijëve dhe keqtrajtimi i fëmijëve shpesh përdoren në mënyrë të ndërsjellë, megjithëse disa studiues bëjnë një dallim midis tyre, duke e trajtuar keqtrajtimin e fëmijëve si një term ombrellë për të mbuluar neglizhencën, shfrytëzimin dhe trafikimin.

Juridiksione të ndryshme kanë kërkesa të ndryshme për raportimin e detyrueshëm dhe kanë zhvilluar përkufizime të ndryshme se çfarë përbën abuzim ndaj fëmijëve, dhe për këtë arsye kanë kritere të ndryshme për të larguar fëmijët nga familjet e tyre ose për të ndjekur penalisht një akuzë penale.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]