Agrobiznesi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Agrobiznesi është industria, ndërmarrjet dhe fusha e studimit [1] e zinxhirëve të vlerës së biznesit në bujqësi [2] dhe në bio-ekonomi, [3] me ç’rast quhet edhe biobiznes [4] [5] ose bio-ndërmarrje . Qëllimi kryesor i agrobiznesit është të maksimizojë fitimin duke përmbushur nevojat e konsumatorëve për produkte që lidhen me burimet natyrore si bioteknologjia, fermat, ushqimi, pylltaria, peshkimi, karburantet dhe fibrat .

Hyrje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Studimet e rritjes së biznesit dhe performancës në bujqësi kanë gjetur se bizneset e suksesshme bujqësore janë me kosto të efektshme brenda vendit dhe operojnë në mjedise të favorshme ekonomike, politike dhe fiziko-organike. Ata janë në gjendje të zgjerohen dhe të bëjnë fitime, të përmirësojnë produktivitetin e tokës, punës dhe kapitalit dhe të mbajnë kostot e tyre të ulëta për të siguruar konkurrencën e çmimeve të tregut. [6]

Agrobiznesi nuk kufizohet vetëm në bujqësi. Ai përfshin një spektër më të gjerë përmes sistemit të agrobiznesit i cili përfshin furnizimet e inputeve, vlerën e shtuar, marketingun, sipërmarrjen, mikrofinancimin dhe shtrirjen bujqësore .

Në disa vende si Filipinet, krijimi dhe menaxhimi i sipërmarrjeve të agrobiznesit kërkon konsultim me bujqësi të regjistruar mbi një nivel të caktuar operacionesh, kapitalizimi, sipërfaqja e tokës ose numri i kafshëve në fermë.

Fjala "agrobiznes" është një portmanto e fjalëve bujqësi dhe biznes. Përdorimi më i hershëm i njohur i fjalës ishte në Vëllimin 155 të Almanac & Directory Kanadez të botuar në 1847. [7] Megjithëse shumica e praktikuesve e pranojnë se ajo u krijua në 1957 nga dy profesorë të Shkollës së Biznesit të Harvardit, John Davis dhe Ray Goldberg pasi botuan librin " Një koncept i agrobiznesit ". [8]

Historiku[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

"Agrobiznesi është shuma totale e të gjitha operacioneve të përfshira në prodhimin dhe shpërndarjen e furnizimeve të fermës; operacionet e prodhimit në fermë; dhe ruajtjen, përpunimin dhe shpërndarjen e mallrave bujqësore dhe artikujve të prodhuar prej tyre." (Davis dhe Goldberg, 1956)

Libri i tyre argumentoi kundër programeve të marrëveshjes së represidentit të atëhershëm të SHBA-së Franklin Roosevelt pasi çoi në rritjen e çmimeve të bujqësisë. Davis dhe Goldberg favorizuan bujqësinë e drejtuar nga korporatat ose bujqësinë në shkallë të gjerë për të revolucionarizuar sektorin e bujqësisë, duke pakësuar varësinë nga pushteti shtetëror dhe politika. [9] Ata shpjeguan në libër se firmat e integruara vertikalisht brenda zinxhirëve të vlerës bujqësore kanë aftësinë për të kontrolluar çmimet dhe vendin ku ato shpërndahen. [9] Goldberg më pas ndihmoi në themelimin e programit të parë universitar në agrobiznes në vitin 1966 në Kolegjin UP të Bujqësisë në Los Baños, Filipine si Bachelor i Shkencave në Bujqësi në drejtimin e Agrobiznesit. [10] [11] [12] Programi ishte fillimisht një ndërmarrje e përbashkët me Kolegjin UP të Administrimit të Biznesit në Diliman, Quezon City deri në vitin 1975. [10] Dr. Jose D. Drilon i Universitetit të Filipineve më pas botoi librin " Materialet e Burimeve të Menaxhimit të Agrobiznesit " (1971) i cili do të ishte themeli i programeve aktuale të agrobiznesit në mbarë botën. [11] [13] Në vitin 1973, Drilon dhe Goldberg zgjeruan më tej konceptin e agrobiznesit për të përfshirë organizata mbështetëse si qeveritë, institucionet kërkimore, shkollat, institucionet financiare dhe kooperativat brenda Sistemit të integruar të Agrobiznesit. [14] Mark R. Edwards dhe Clifford J. Shultz II (2005) të Universitetit Loyola të Çikagos riformuluan përkufizimin e agrobiznesit për të theksuar mungesën e fokusit të tij në prodhimin e fermave, por drejt përqendrimit të tregut dhe qasjes inovative për t'u shërbyer konsumatorëve në mbarë botën. [15]

"Agrobiznesi është një përpjekje dinamike dhe sistematike që u shërben konsumatorëve globalisht dhe lokalisht përmes inovacionit dhe menaxhimit të zinxhirëve të shumëfishtë të vlerave që ofrojnë mallra dhe shërbime me vlerë që rrjedhin nga orkestrimi i qëndrueshëm i ushqimit, fibrave dhe burimeve natyrore." (Edwards dhe Shultz, 2005)

Në vitin 2012, Thomas L. Sporleder dhe Michael A. Boland përcaktuan karakteristikat unike ekonomike të zinxhirëve të furnizimit të agrobiznesit nga zinxhirët e prodhimit industrial dhe të furnizimit të shërbimeve. [16] Ata kanë identifikuar shtatë karakteristika kryesore:

 1. Rreziqet që rrjedhin nga natyra biologjike e zinxhirëve të furnizimit agroushqimor
 2. Roli i rezervave tampon brenda zinxhirit të furnizimit
 3. Baza shkencore e inovacionit në bujqësinë prodhuese ka kaluar nga kimiabiologji
 4. Hapësira kibernetike dhe teknologjia e informacionit ndikon në zinxhirët e furnizimit agroushqimor
 5. Struktura mbizotëruese e tregut në portën e fermës mbetet oligopsoni
 6. Zhvendosja relative e fuqisë së tregut në zinxhirët e furnizimit agroushqimor larg nga prodhuesit e ushqimit në rrjedhën e poshtme te shitësit e ushqimit
 7. Globalizimi i bujqësisë dhe zinxhirëve të furnizimit agroushqimor

Në vitin 2017, duke vënë në dukje rritjen e inxhinierisë gjenetike dhe bioteknologjisë në bujqësi, Goldberg zgjeroi më tej përkufizimin e agrobiznesit i cili mbulon të gjitha aspektet e ndërvarura të sistemit ushqimor duke përfshirë mjekësinë, ushqimin dhe shëndetin. [1] Ai theksoi gjithashtu përgjegjësinë e agrobiznesit për të qenë të ndërgjegjshëm mjedisor dhe social ndaj qëndrueshmërisë . [17]

"Agrobiznesi është industritë e ndërlidhura dhe të ndërvarura në bujqësi që furnizojnë, përpunojnë, shpërndajnë dhe mbështesin produktet e bujqësisë." (Goldberg, 2017)

Disa agrobiznese kanë miratuar kornizën e trefishtë të linjës përfundimtare, të tilla si përafrimi për tregtinë e drejtë, organike, praktikat e mira bujqësore dhe certifikatat e korporatave B drejt konceptit të sipërmarrjes sociale .

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Mbow, Cheikh; Rosenzweig; Barioni, Luis .G.; Benton, Tim .G. (2019). "Food security". përmbledhur nga Shukla, P.R.; Skea, J.; Buendia, E. Calvo; Masson-Delmotte, V. (red.). Climate Change and Land: an IPCC special report on climate change, desertification, land degradation, sustainable land management, food security, and greenhouse gas fluxes in terrestrial ecosystems. IPCC. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Wilkinson, John. "The Globalization of Agribusiness and Developing World Food Systems". Monthly Review. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Gitta, Cosmas and South, David (2012). Southern Innovator Magazine Issue 3: Agribusiness and Food Security: United Nations Office for South-South Cooperation. ISSN 2222-9280
 • https://web.archive.org/web/20160304034828/http://www.ifama.org/files/IS_Ledesma_Formatted.pdf

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b Ward, Natalee (2017-05-25). "Ray Goldberg: The man that coined the term "agribusiness"". www.weeklytimesnow.com.au (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2021-05-02. Marrë më 2021-05-02.
 2. ^ Ng, Desmond; Siebert, John W. (2009). "Toward Better Defining the Field of Agribusiness Management" (PDF). International Food and Agribusiness Management Review. 12 (4). {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Adamowicz, Mieczysław (2020). "Bioeconomy As a Concept for The Development of Agriculture and Agribusiness". Problems of Agricultural Economics (në anglisht). 365: 135–155. doi:10.30858/zer/131842. ISSN 0044-1600.
 4. ^ Heijman, Wim (2016-06-01). "How big is the bio-business? Notes on measuring the size of the Dutch bio-economy". NJAS: Wageningen Journal of Life Sciences (në anglisht). 77: 5–8. doi:10.1016/j.njas.2016.03.004. ISSN 1573-5214.
 5. ^ "Curriculum|TOKYO UNIVERSITY OF AGRICULTURE". www.nodai.ac.jp. Marrë më 2021-05-02. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ "Agricultural businesses: Key influences on growth and performance", in Agricultural Businesses: Their Growth & Performance, ISR/Google Books, 2022. ISBN 9780906321782
 7. ^ Canadian Almanac & Directory (në anglisht). Copp Clark Publishing Company. 1847. ISBN 978-1-895021-81-3.
 8. ^ Davis, John H.; Goldberg, Ray A. (1957). A Concept of Agribusiness. Division of Research, Graduate School of Business Administration, Harvard University. ISBN 9781684225248. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ a b Hamilton, Shane (2016). "Revisiting the History of Agribusiness". Business History Review (në anglisht). 90 (3): 541–545. doi:10.1017/S000768051600074X. ISSN 0007-6805.
 10. ^ a b "Academic Programs". 2015-05-03. Arkivuar nga origjinali më 2015-05-03. Marrë më 2021-05-02. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ a b Desai, D.K. (tetor 1974). "Evolution of a Concept of Agribusiness and its Application" (PDF). Indian Journal of Agricultural Economics. XXIX (4): 32–43. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ "Department of Agribusiness Management and Entrepreneurship". College of Economics and Management (në anglishte amerikane). 14 nëntor 2019. Marrë më 2021-05-02.
 13. ^ Drilon, Jose D. (1971). Agribusiness Management Resource Materials: Introduction to agribusiness management (në anglisht). Asian Productivity Organization. ISBN 978-92-833-1009-9.
 14. ^ Desai, D. K. (gusht 1973). "Planning a Progressive Agricultural Infrastructure". 1973 Conference, August 19-30, 1973, São Paulo, Brazil (në anglisht).
 15. ^ Shultz, Clifford J.; Edwards, Mark R. "Reframing Agribusiness: Moving from Farm to Market Centric". Journal of Agribusiness (në anglisht). 23 (1): 57–73.
 16. ^ Sporleder, Thomas L.; Boland, Michael A. (2011). "Exclusivity of Agrifood Supply Chains: Seven Fundamental Economic Characteristics" (PDF). International Food and Agribusiness Management Review. 14: 27–52. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ HBS Professor Ray Goldberg on the History of Sustainable Agribusiness (në anglisht), arkivuar nga origjinali më 31 gusht 2023, marrë më 2021-05-02{{citation}}: Mirëmbajtja CS1: BOT: Gjendja e adresës origjinale është e panjohur (lidhja)