Jump to content

Bimët me lule

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Bimët me lule janë bimë që japin lule dhe fruta dhe që formojnë kladin Angiospermae [1] [2] dhe që zakonisht quhen angiosperma . Ato përfshijnë të gjitha farat (bimët e lulëzuara pa kërcell druri), barërat dhe bimët e ngjashme me barin, një shumicë dërrmuese të pemëve gjethegjerë, shkurre dhe hardhi, dhe shumicën e bimëve ujore . Termi "angiosperm" rrjedh nga fjalët greke ἀγγεῖον / angeion</link> ('enë, enë') dhe σπέρμα / sperma</link> ('farë'), që do të thotë se farat janë të mbyllura brenda një fruti. Ato janë grupi më i larmishëm i bimëve tokësore me 64 rende, 416 familje, afërsisht 13,000 gjini të njohura dhe 300,000 lloje të njohura. [3] Angiospermat më parë quheshin Magnoliophyta. [4]

Vështrim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Angiospermat dallohen nga bimët e tjera prodhuese të farave, gjimnospermat, duke pasur lule, ksilemë të përbërë nga elementë enësh në vend të trakeideve, endospermë brenda farave të tyre dhe fruta që mbështjellin plotësisht farat. Paraardhësit e bimëve të lulëzuara u larguan nga paraardhësi i përbashkët i të gjitha gjimnospermave të gjalla përpara fundit të Karboniferit, mbi 300 milion vjet më parë. Në Kretakun, angiospermat u diversifikuan në mënyrë shpërthyese, duke u bërë grupi dominues i bimëve në të gjithë planetin.

Bujqësia është pothuajse tërësisht e varur nga angiospermat, dhe një numër i vogël i familjeve të bimëve me lule furnizojnë pothuajse të gjithë ushqimin me bazë bimore dhe ushqimin e bagëtive . Orizi, misri dhe gruri sigurojnë gjysmën e marrjes së kalorive në botë, dhe të tre bimët janë drithëra nga familja Poaceae (të njohura në bisedë si barishte). Familje të tjera ofrojnë materiale të tilla si druri, letra dhe pambuku, si dhe furnizojnë përbërës të shumtë për ilaçe tradicionale dhe moderne. Bimët e lulëzuara zakonisht rriten për qëllime dekorative, me disa lule që luajnë një rol të rëndësishëm në shumë kultura.

Nga ngjarjet e zhdukjes "Pesë të Mëdha" në historinë e Tokës, vetëm ngjarja e zhdukjes Kretake-Paleogjen kishte ndodhur ndërsa angiospermat mbizotëronin jetën bimore në planet. Sot, zhdukja e Holocenit prek të gjitha mbretëritë e jetës komplekse në Tokë dhe masat e ruajtjes janë të nevojshme për të mbrojtur bimët në habitatet e tyre në natyrë ( in situ ), ose nëse kjo nuk ndodh, ex situ në bankat e farave ose habitatet artificiale si kopshtet botanike . Përndryshe, rreth 40% e specieve bimore mund të zhduken për shkak të veprimeve njerëzore si shkatërrimi i habitatit, futja e specieve pushtuese, prerjet e paqëndrueshme dhe grumbullimi i bimëve medicinale ose zbukuruese . Më tej, ndryshimi i klimës ka filluar të ndikojë tek bimët dhe ka të ngjarë të shkaktojë zhdukjen e shumë specieve deri në vitin 2100.

Angiospermat janë bimë vaskulare tokësore; si gjimnospermat, ato kanë rrënjë, kërcell, gjethe dhe fara . Ato ndryshojnë nga bimët e tjera të farës në disa mënyra.

Evolucioni[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Termi botanik "angiosperm", nga fjalët greke angeíon</link> ( ἀγγεῖον 'shishe, enë') dhe spérma</link> ( σπέρμα 'farë'), u krijua në formën "Angiospermae" nga Paul Hermann në 1690, duke përfshirë vetëm bimët e lulëzuara, farat e të cilave ishin të mbyllura në kapsula. [5] Termi angiosperm ndryshoi rrënjësisht në kuptimin në 1827 me Robert Brown, kur angiosperma do të thoshte një bimë farë me vezore të mbyllura. [6] [7] Në 1851, me punën e Wilhelm Hofmeister mbi qeset embrionale, Angiosperma mori kuptimin e saj modern të të gjitha bimëve të lulëzuara, duke përfshirë dykotiledonët dhe monokotiledonët. [7] [5] Sistemi APG [8] i trajton bimët e lulëzuara si një klade të pa renditur pa një emër zyrtar latin (angiosperma). Një klasifikim zyrtar u publikua së bashku me rishikimin e vitit 2009, në të cilin bimët e lulëzuara renditen si nënklasa Magnoliidae. [9] Nga viti 1998, Grupi i Filogenisë së Angiospermës (APG) ka riklasifikuar angiospermat, me përditësime në sistemin APG II në 2003, [10] sistemin APG III në 2009, [8] [11] dhe sistemin APG IV në 2016 [12]

Në vitin 2024, Alexandre R. Zuntini dhe kolegët ndërtuan një pemë me rreth 6000 gjini bimësh me lule, që përfaqësojnë rreth 60% të gjinive ekzistuese, mbi bazën e analizës së 353 gjeneve bërthamore në secilin ekzemplar. Pjesa më e madhe e filogjenisë ekzistuese është konfirmuar; rishikohet filogjenia rosid. [13]

Sporet e fosilizuara sugjerojnë se bimët tokësore ( embriofite ) kanë ekzistuar për të paktën 475 milion vjet. [14] Megjithatë, angiospermat shfaqen papritmas dhe në një larmi të madhe në të dhënat fosile në Kretakun e Hershëm (~130 mia). [15] [16] Të dhënat e pretenduara të bimëve të lulëzuara para kësaj nuk pranohen gjerësisht. [17] Dëshmitë molekulare sugjerojnë se paraardhësit e angiospermave ndryshuan nga gjimnospermat gjatë Devonianit të vonë, rreth 365 milionë vjet më parë. [18] Koha e origjinës së grupit të kurorës së bimëve të lulëzuara mbetet e diskutueshme. [19] Nga Kretaku i Vonë, angiospermat duket se kanë dominuar mjediset e pushtuara më parë nga fierët dhe gjimnospermat . Pemët e mëdha që formojnë tendë zëvendësuan halorët si pemë mbizotëruese afër fundit të Kretakut, 66 milionë vjet më parë. [20] Rrezatimi i angiospermave barishtore ndodhi shumë më vonë. [21] Në prill 2024, shkencëtarët raportuan një përmbledhje të origjinës dhe zhvillimit të bimëve të lulëzuara ndër vite bazuar në studime të gjera gjenetike. [22] [23]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Lindley, J. (1830). Introduction to the Natural System of Botany. London: Longman, Rees, Orme, Brown, and Green. fq. xxxvi. Arkivuar nga origjinali më 27 gusht 2017. Marrë më 29 janar 2018. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Cantino, Philip D.; Doyle, James A.; Graham, Sean W.; etj. (2007). "Towards a phylogenetic nomenclature of Tracheophyta". Taxon. 56 (3): E1–E44. doi:10.2307/25065865. JSTOR 25065865. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Christenhusz, M. J. M.; Byng, J. W. (2016). "The number of known plants species in the world and its annual increase". Phytotaxa. 261 (3): 201–217. doi:10.11646/phytotaxa.261.3.1. Arkivuar nga origjinali më 6 prill 2017. Marrë më 21 shkurt 2022. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Takhtajan 1980.
 5. ^ a b Balfour & Rendle 1911.
 6. ^ Brown, Robert (1827). "Character and description of Kingia, a new genus of plants found on the southwest coast of New Holland: with observations on the structure of its unimpregnated ovulum; and on the female flower of Cycadeae and Coniferae". përmbledhur nga King, Philip Parker (red.). Narrative of a Survey of the Intertropical and Western Coasts of Australia: Performed Between the Years 1818 and 1822. J. Murray. fq. 534–565. OCLC 185517977. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ a b Buggs, Richard J.A. (2021). "The origin of Darwin's "abominable mystery"". American Journal of Botany. 108 (1): 22–36. doi:10.1002/ajb2.1592. PMID 33482683. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ a b APG 2009.
 9. ^ Chase & Reveal 2009.
 10. ^ APG 2003.
 11. ^ The Linnean Society of London. "As easy as APG III – Scientists revise the system of classifying flowering plants". Press release. https://www.linnean.org/index.php?id=448. Retrieved 2 tetor 2009. 
 12. ^ APG 2016.
 13. ^ Zuntini, Alexandre R.; Carruthers, Tom; Maurin, Olivier; Bailey, Paul C.; Leempoel, Kevin; Brewer, Grace E.; etj. (24 prill 2024). "Phylogenomics and the rise of the angiosperms". Nature. doi:10.1038/s41586-024-07324-0. ISSN 0028-0836. PMID 38658746. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!); Shiko vlerën e |pmid= (Ndihmë!)
 14. ^ Edwards, D. (2000). "The role of mid-palaeozoic mesofossils in the detection of early bryophytes". Philosophical Transactions of the Royal Society of London. Series B, Biological Sciences. 355 (1398): 733–54, discussion 754–5. doi:10.1098/rstb.2000.0613. PMC 1692787. PMID 10905607. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ Herendeen, Patrick S.; Friis, Else Marie; Pedersen, Kaj Raunsgaard; Crane, Peter R. (3 mars 2017). "Palaeobotanical redux: revisiting the age of the angiosperms". Nature Plants. 3 (3): 17015. doi:10.1038/nplants.2017.15. ISSN 2055-0278. PMID 28260783. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ Friedman, William E. (2009). "The meaning of Darwin's "abominable mystery"". American Journal of Botany. 96 (1): 5–21. doi:10.3732/ajb.0800150. PMID 21628174. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ Bateman, Richard M (1 janar 2020). Ort, Donald (red.). "Hunting the Snark: the flawed search for mythical Jurassic angiosperms". Journal of Experimental Botany (në anglisht). 71 (1): 22–35. doi:10.1093/jxb/erz411. ISSN 0022-0957. PMID 31538196.
 18. ^ Stull, Gregory W.; Qu, Xiao-Jian; Parins-Fukuchi, Caroline; etj. (19 korrik 2021). "Gene duplications and phylogenomic conflict underlie major pulses of phenotypic evolution in gymnosperms". Nature Plants. 7 (8): 1015–1025. doi:10.1038/s41477-021-00964-4. PMID 34282286. Arkivuar nga origjinali më 10 janar 2022. Marrë më 10 janar 2022. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 19. ^ Sauquet, Hervé; Ramírez-Barahona, Santiago; Magallón, Susana (24 qershor 2022). Melzer, Rainer (red.). "What is the age of flowering plants?". Journal of Experimental Botany (në anglisht). 73 (12): 3840–3853. doi:10.1093/jxb/erac130. ISSN 0022-0957. PMID 35438718.
 20. ^ Sadava, David; Heller, H. Craig; Orians, Gordon H.; etj. (2006). Life: the science of biology. Macmillan. fq. 477–. ISBN 978-0-7167-7674-1. Arkivuar nga origjinali më 23 dhjetor 2011. Marrë më 4 gusht 2010. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 21. ^ Stewart, Wilson Nichols; Rothwell, Gar W. (1993). Paleobotany and the evolution of plants (bot. 2nd). Cambridge University Press. fq. 498. ISBN 978-0-521-23315-6. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 22. ^ Greenwood, Veronique (11 maj 2024). "A New Tree of Flowering Plants? For Spring? Groundbreaking. - By sequencing an enormous amount of data, a group of hundreds of researchers has gained new insights into how flowers evolved on Earth". The New York Times. Arkivuar nga origjinali më 11 maj 2024. Marrë më 12 maj 2024. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 23. ^ Zuntini, Alexandre R.; etj. (24 prill 2024). "Phylogenomics and the rise of the angiosperms". Nature: 1–8. doi:10.1038/s41586-024-07324-0. PMID 38658746. Arkivuar nga origjinali më 12 maj 2024. Marrë më 12 maj 2024. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!); Shiko vlerën e |pmid= (Ndihmë!)