Haxhi Veli Bektashi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Haxhi Bektash Veliu

Hynqar Haxhi Veli Bektashi ose Haxhi Veli Bekteshi (persisht: حاجی بکتاش ولی Haxhi Baktāš Wali; turkisht: Haxhi Bektaş Veli) ishte një mistik Alevi, Sejjid, humanist dhe filozof nga NishapurHorasan, Persi.

Skullptura

Ai mësoi nga rreth 1209-1271 në Anadoll në Turqi dhe në Ballkan, Evropa. Ai është nderuar në mesin e Alevit për një kuptim islamik që është racionale, progresive, dhe humaniste. Emri i tij fillestar ishte Sejjid Muhammed ibn Sejjid Ibrahim Ata. Ai ishte një nga figurat që lulëzuan në Sulltanatit të Rum. Ai që të është referuar edhe si "Sulltani i zemër" dhe "Dervish e Dervishit". Haxhi Veli Bektashi ishte pasardhës i 7-shiit Imam Musa Kazim.

Kompleksi i Haxhi Bektashit është qendra e madhe Haxhi Bektash në qytetin e Kershehir të Anadollit në Azisë së Vogël.