Jump to content

Mesdita

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Rruga Baku në mesditë (1861) nga Alexey Bogolyubov, duke treguar hijet që bien vertikalisht në qytetin e Baku

Mesdita është ora 12 e ditës. Është shkruar ora 12:00, 12:00 m. (për meridiem, fjalë për fjalë 12:00 mesditë), 12 pasdite (për post meridiem, fjalë për fjalë "pas mesditës"), 12 pasdite, ose 12:00 (duke përdorur një orë 24-orëshe) ose 1200 (koha ushtarake). Mesdita diellore është koha kur Dielli duket se kontakton me meridianin qiellor lokal. Kjo është kur Dielli arrin pikën e tij më të lartë të dukshme në qiell, në orën 12 të mesditës me kohën e dukshme diellore dhe mund të vëzhgohet duke përdorur një orë diellore. Ora lokale ose ora e mesditës diellore varet nga gjatësia dhe data, me orën e kursimit të ditës që priret të vendosë mesditën diellore më afër orës 13:00. [1]

Etimologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fjala mesditë rrjedh nga latinishtja nona hora, ora e nëntë kanonike e ditës, në lidhje me termin liturgjik të krishterë perëndimor Nones (liturgji), (numri nëntë), një nga shtatë kohët fikse të lutjesemërtimet tradicionale të krishtera. Dita e manastirit mesjetar romak dhe europianoperëndimor filloi në orën 6:00 paradite (06:00) në ekuinoksin sipas matjes moderne të kohës, kështu që ora e nëntë filloi në atë që tani është 3:00 pasdite (15:00) në ekuinoks. [citim i nevojshëm] Në anglisht, kuptimi i fjalës u zhvendos në mesditë dhe koha u kthye gradualisht në orën 12:00 me kohën lokale – domethënë, duke mos marrë parasysh shpikjen moderne të zonave kohore. Ndryshimi filloi në shekullin e 12-të dhe u fiksua në shekullin e 14-të. [2]

Mesdita diellore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mesdita diellore, e njohur gjithashtu si mesdita diellore lokale e dukshme dhe koha e kalimit të Diellit (mesdita joformale e lartë), [3] është momenti kur Dielli kontakton meridianin e vëzhguesit (kulmi ose kalimi i meridianit), duke arritur pozicionin e tij më të lartë mbi horizont në atë vend. ditë dhe duke hedhur hijen më të shkurtër. Kjo është gjithashtu origjina e termave ante meridiem (am) dhe post meridiem (pm), siç theksohet më poshtë. Dielli është drejtpërdrejt lart në mesditë diellore në Ekuatorekuinokset, në Tropikun e Gaforres (gjerësi gjeografike 23°26′10.3″ N) në solsticin e qershorit dhe në Tropikun e Bricjapit ( 23°26′10.3″ J) në solstici i dhjetorit. Në hemisferën veriore, në veri të Tropikut të Kancerit, Dielli është në jug të vëzhguesit në mesditë diellore; në hemisferën jugore, në jug të Tropikut të Bricjapit, është në veri.

Koha e kaluar nga mesdita diellore lokale e një dite në tjetrën është saktësisht 24 orë në vetëm katër raste në çdo vit të caktuar. Kjo ndodh kur efektet e pjerrësisë së ekliptikës së Tokës dhe shpejtësisë së saj orbitale rreth Diellit kompensojnë njëra-tjetrën. Këto katër ditë për epokën aktuale janë të përqendruara në 11 shkurt, 13 maj, 26 korrik dhe 3 nëntor. Ndodh vetëm në një vijë të veçantë të gjatësisë në çdo rast. Kjo linjë ndryshon nga viti në vit, pasi viti i vërtetë i Tokës nuk është një numër i plotë ditësh. Kjo kohë dhe vendndodhja e ngjarjes gjithashtu ndryshon për shkak të orbitës së Tokës duke u trazuar gravitacionalisht nga planetët. Këto katër ditë 24-orëshe ndodhin në të dy hemisferat njëkohësisht. Kohët e sakta UTC për këto katër ditë shënojnë gjithashtu kur vija e kundërt e gjatësisë, 180° larg, përjeton saktësisht 24 orë nga mesnata lokale deri në mesnatën lokale të ditës tjetër. Kështu, katër rrathë të mëdhenj të ndryshëm të gjatësisë gjeografike përcaktojnë nga viti në vit kur ndodh një ditë 24-orëshe (mesditë deri në mesditë ose mesnatë deri në mesnatë).

Dy periudhat më të gjata kohore nga mesdita në mesditë ndodhin dy herë çdo vit, rreth 20 qershor (24 orë plus 13 sekonda) dhe 21 dhjetor (24 orë plus 30 sekonda).

Koha më e shkurtër ndodh dy herë në vit, rreth 25 marsit (24 orë minus 18 sekonda) dhe 13 shtator (24 orë minus 22 sekonda).

Për të njëjtat arsye, mesdita diellore dhe "ora e mesditës" zakonisht nuk janë të njëjta. Ekuacioni i kohës tregon se leximi i një ore në mesditë diellore do të jetë më i lartë ose më i ulët se ora 12:00 deri në 16 minuta. Për më tepër, për shkak të natyrës politike të zonave kohore, si dhe aplikimit të kohës së kursimit të ditës, ajo mund të jetë e fikur për më shumë se një orë.

Nomenklatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në SHBA, mesdita zakonisht tregohet nga ora 12 pasdite dhe mesnata nga ora 12 e mëngjesit, ndërsa disa argumentojnë se një përdorim i tillë është "i pavend" [4] bazuar në kuptimin latin (am qëndron për ante meridiem dhe pm për post meridiem, që do të thotë "para mesditë" dhe "pas mesditës" respektivisht), orët dixhitale nuk janë në gjendje të shfaqin asgjë tjetër dhe duhet të merret një vendim arbitrar. Një standard i mëparshëm për të treguar mesditën si "12M" ose "12m" (për "meriditë"), i cili u specifikua në Manualin e stilit të qeverisë GPO të SHBA-së, [5] ka rënë në errësirë relative; edicioni aktual i GPO nuk e përmend atë. [6] [7] [nb 1] Megjithatë, për shkak të mungesës së një standardi ndërkombëtar, përdorimi i "12:00" dhe "12 pm" mund të jetë konfuz. Metodat e zakonshme alternative të përfaqësimit të këtyre kohërave janë:

 • për të përdorur një orë 24-orëshe (00:00 dhe 12:00, 24:00; por kurrë 24:01)
 • për të përdorur "12 pasdite" ose "12 mesnatë" (megjithëse "12 mesnatë" mund të paraqesë ende paqartësi në lidhje me datën specifike)
 • për të specifikuar mesnatën midis dy ditëve ose datave të njëpasnjëshme (si në "mesnatë e shtunë/e diel" ose "mesnatë 14/15 dhjetor")
 • për të shmangur ato kohë specifike dhe për të përdorur "23:59 pasdite" ose "12:01 paradite". (Kjo është e zakonshme në industrinë e udhëtimeve për të shmangur konfuzionin me oraret e pasagjerëve, veçanërisht oraret e trenave dhe avionëve.)

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ The 29th edition of the U.S. GPO Government Printing Office Style Manual (2000) section 12.9

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "The Sun as an Energy Resource". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Online Etymology Dictionary
 3. ^ "high noon". The Cambridge Advanced Learner's Dictionary & Thesaurus. Cambridge University Press. Marrë më 2016-12-19. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Physics Laboratory FAQ "Times of Day"
 5. ^ Style manual of the Government Printing Office / (bot. Rev.). Washington, D.C. 1923. hdl:2027/uc1.$b99665. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ "U.S. GPO Government Printing Office Style Manual Chapter 9". 2008. Marrë më 2009-06-11. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ "U.S. GPO Government Printing Office Style Manual Chapter 12". 2008. Marrë më 2009-06-11. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Linqe te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]