Jump to content

Mesjeta klasike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Mesjeta klasike e njohur edhe si Mesjeta e lartë ose Mesjeta e zhvilluar, ishte periudha e historisë evropiane që zgjati nga viti 1000 deri në vitin 1300. Mesjeta e Lartë u parapri nga Mesjeta e Hershme dhe u pasua nga Mesjeta e Vonë, e cila përfundoi rreth vitit 1500 (sipas konventës historiografike ). [1]

Tendencat kryesore historike të Mesjetës së Lartë përfshijnë rritjen e shpejtë të popullsisë së Evropës, e cila solli ndryshime të mëdha shoqërore dhe politike nga epoka e mëparshme, dhe Rilindja e shekullit të 12-të, duke përfshirë zhvillimet e para të eksodit rural dhe urbanizimit . Deri në vitin 1250, rritja e fuqishme e popullsisë kishte përfituar shumë ekonominë evropiane, e cila arriti nivele që nuk do të shiheshin më në disa zona deri në shekullin e 19-të. Kjo prirje u lëkund gjatë Mesjetës së Vonë për shkak të një sërë fatkeqësish, veçanërisht Vdekja e Zezë, por edhe luftëra të shumta si dhe stagnimi ekonomik.

Nga viti 780,  Evropa pa pushtimet e fundit barbare [2] dhe u bë më e organizuar shoqërisht dhe politikisht. [3] Rilindja Karolinge stimuloi veprimtarinë shkencore dhe filozofike në Evropën Veriore. Universitetet e para filluan të funksionojnë në Bolonja, Oksford, Paris, Salamanca, Kembrixh dhe Modena . Vikingët u vendosën në Ishujt Britanikë, Francë dhe gjetkë, dhe mbretëritë e krishtera norvegjeze filluan të zhvillohen në atdheun e tyre skandinave. Magjarët e ndërprenë zgjerimin e tyre në shekullin e 10-të dhe në vitin 1000, një Mbretëri e krishterë e Hungarisë ishte bërë një shtet i njohur në Evropën Qendrore që po krijonte aleanca me fuqitë rajonale. Me përjashtim të shkurtër të pushtimeve mongole në shekullin e 13-të, pushtimet e mëdha nomade pushuan. Perandoria e fuqishme Bizantine e dinastive Maqedonase dhe Komnenove ia la gradualisht vendin Serbisë dhe Bullgarisë së ringjallur dhe një shteti pasardhës të kryqëzatave (1204-1261), të cilët luftuan vazhdimisht njëri-tjetrin deri në fund të Perandorisë Latine. Perandoria Bizantine u rivendos në 1261 me rimarrjen e Kostandinopojës nga latinët, megjithëse nuk ishte më një fuqi e madhe dhe do të vazhdonte të lëkundet gjatë shekullit të 14-të, me mbetjet që zgjasin deri në mesin e shekullit të 15-të.

Në shekullin e 11-të, popullatat në veri të Alpeve filluan një vendbanim më intensiv, duke synuar tokat "të reja", disa zona të të cilave ishin kthyer në shkretëtirë pas përfundimit të Perandorisë Romake Perëndimore . Në atë që historiani Charles Higounet i quajti "pastrimet e mëdha", [4] evropianët pastruan dhe kultivuan disa nga pyjet dhe kënetat e mëdha që shtriheshin në pjesën më të madhe të kontinentit. Në të njëjtën kohë, kolonët u zhvendosën përtej kufijve tradicionalë të Perandorisë Franke në kufijtë e rinj përtej lumit Elba, të cilat trefishuan madhësinë e Gjermanisë në proces. Kisha Katolike, e cila arriti kulmin e fuqisë së saj politike rreth asaj kohe, thirri ushtri nga e gjithë Evropa në një seri kryqëzatash kundër turqve selxhukë . Kryqtarët pushtuan Tokën e Shenjtë dhe themeluan shtetet kryqtare në Levant . Luftërat e tjera çuan në Kryqëzatat Veriore . Mbretëritë e krishtera morën një pjesë të madhe të Gadishullit Iberik nga kontrolli mysliman, dhe normanët pushtuan Italinë jugore, e gjithë pjesa e rritjes së popullsisë kryesore dhe modelet e zhvendosjes së epokës.

Mesjeta e lartë prodhoi shumë forma të ndryshme të veprave intelektuale, shpirtërore dhe artistike . Epoka pa gjithashtu rritjen e etnocentrizmit ,  që evoluoi më vonë në identitete kombëtare moderne në pjesën më të madhe të Evropës, ngjitja e qyteteve-shteteve të mëdha italiane dhe ngritja  dhe rënia e qytetërimit islamikAl-Andalusit . Rizbulimi i veprave të Aristotelit, në fillim në mënyrë indirekte përmes filozofisë mesjetare hebraike dhe islame, [5] [6] [7] bëri që Maimonides, Ibn Sina, Ibn Rushd, Thomas Aquinas dhe mendimtarë të tjerë të periudhës të zgjerojnë skolastikën, një kombinim. të ideologjive judeo-islamike dhe katolike me filozofinë antike. Për pjesën më të madhe të kësaj periudhe, Kostandinopoja mbeti qyteti më i populluar i Evropës dhe arti bizantin arriti kulmin në shekullin e 12-të . Në arkitekturë, shumë nga katedralet më të dukshme gotike u ndërtuan ose përfunduan rreth kësaj periudhe.

Kriza e mesjetës së vonë filloi në fillim të shekullit të 14-të dhe shënoi fundin e periudhës.

 • Cantor, Norman F. (1991). Inventing the Middle Ages: The Lives, Works, and Ideas of the Great Medievalists of the Twentieth Century. New York: W. Morrow. ISBN 978-0-688-09406-5. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Gurevich, Aron (1992). Historical Anthropology of the Middle Ages. Përkthyer nga Howlett, Janet. Chicago: University of Chicago Press. ISBN 978-0-226-31083-1. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Holmes, Catherine; Standen, Naomi (2018), "Introduction: Towards a Global Middle Ages", Past & Present, 238: 1–44, doi:10.1093/pastj/gty030 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Hallam, Elizabeth M.; Everard, Judith (2001). Capetian France 987–1328 (bot. Second). New York: Longman. ISBN 0-582-40428-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Reilly, Bernard F. (1993). The Medieval Spains. Cambridge Medieval Textbooks. Cambridge, UK: Cambridge University Press. ISBN 0-521-39741-3. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Smith, Julia (2005). Europe After Rome: A New Cultural History, 500–1000. Oxford, UK: Oxford University Press. ISBN 978-0-19-924427-0. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Stuard, Susan Mosher (1987). Women in Medieval History and Historiography. Philadelphia, PA: University of Pennsylvania Press. ISBN 978-0-8122-1290-7. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Wickham, Chris (2016). Medieval Europe. New Haven and London: Yale University Press. ISBN 978-0-300-22221-0. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Wilson, Peter (2016). Heart of Europe: A History of the Holy Roman Empire. Belknap Press. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 1. ^ John H. Mundy, Europe in the high Middle Ages, 1150-1309 (1973) online
 2. ^ Reitervölker im Frühmittelalter. Bodo, Anke et.al. Stuttgart 2008
 3. ^ Hummer, Hans J. (2006). Politics and power early medieval europe alsace and frankish realm 600–1000 | European history: general interest. doi:10.1017/CBO9780511497209. ISBN 9780511497209. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!); Parametri |work= është injoruar (Ndihmë!)
 4. ^ See for example: Aberth, John (2013). "The early medieval woodland". An Environmental History of the Middle Ages: The Crucible of Nature. Abingdon: Routledge (publikuar 2012). fq. 87. ISBN 9780415779456. Marrë më 2017-08-17. The French historian of the early medieval forest, Charles Higounet, produced a map in the 1960s, which has been much reproduced since, that purports to show the distribution of the forest cover in Europe on the eve of the so-called 'great clearances' (les grands défrichements) between 1000 and 1300. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Taylor 2005.
 6. ^ Adamson 2016.
 7. ^ Fakhry 2001.