Mirko Cvetkoviç

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Mirko Cvetkoviqi (serbisht: Мирко Цветковић) (linduar më 16 gusht 1950Zajeçar) është politikan serb, kryetar aktual i Qeverisë së Serbisë.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mirko Cvetkoviqi u diplomua nga Fakulteti i Ekonomisë në Universitetin e Beogradit, ku ai mori gjithashtu MComm tij dhe PhD.

Cvetkoviqi punoi në Institutin e Minierave për dhjetë vjet dhe pastaj në një tjetër Ekonomi Instituti për gjashtë vjet, e ndjekur nga shtatë vjet në këshillimor dhe kërkimit CES Mecon firmës ku ai ka punuar si këshilltar.

Në vitin 1980 ai ishte konsulent i jashtëm për Bankën Botërore për një numër të projekteve në Pakistan, Indi dhe Turqinë dhe filluan punimet e Programit për Zhvillim të Kombeve të Bashkuara (UNDP) në Somali.

Në periudhën 1998-2001 ai ishte punësuar si këshilltar për çështjet ekonomike në Institutin e Minierave, dhe në 2005 ai u bë Special Këshilltar në CEO Intercom Consulting.

Ai ka publikuar një numër të letrave dhe artikuj të privatizimit në Serbi dhe jashtë vendit.

Cvetkoviqi është i martuar dhe ka dy fëmijë. Ai flet rrjedhshëm anglisht dhe, si një hobi, luan kalrinetë.

Politike karrierës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nga janar 2001 Cvetkoviqi punoi si zëvendës ministrin e Ekonomisë dhe Privatizimit në Qeverinë e Zoran Gjingjiqi. Nga 20032004 ai ishte Drejtor i Agjencisë së Privatizimit.

Cvetkoviqi shërbeu si Ministër i Financave nga 16 maj 2007, deri në korrik 2008. Qeveria e koalicionit në të Vojisllav Koshtunica. Perëndimor agjensitë e lajmeve i përshkruajnë atë si një "demokrat" (treguar mbështetje për pro-perëndimor i Partisë Demokratike) dhe të një "profil të ulët teknokrat" gjasa të preferojnë përmirësimin e ekonomisë së Serbisë në vend se u përqëndruar në çështjet politike të vështirë.

27 qershor 2008, Presidenti Boris Tadiqi Mirko Cvetkoviqi ka cilësuar si kryeministri i ri pas zgjedhjeve parlamentare që u zhvilluan në maj. Të tjera kandidate ishin aktuale, Vuk Jeremiqi dhe se presidenti aktual i Këshillit Ekzekutiv të Vojvodinës Bojan Pajtiqi. [12]

Ai u betua zyrtarisht në 7 korrik, pas marrjes së betimit të detyrës në Asamblenë Kombëtare. Në fjalimin e tij kryesor të ekspozoj adresën Cvetkoviqi tha se një nga masat e para të Qeverisë së re do të jetë për paraqitjen e Stabilizim Asocimit me Bashkimin Evropian në parlament për ratifikimin dhe se ajo nuk do të pranojë në mënyrë të njëanshme e Kosovës deklaroi pavarësinë e vet. Ai gjithashtu deklaroi se Qeveria do të forcojë ekonominë dhe përgjegjësisë shoqërore dhe të çojë një luftë kundër krimit dhe korrupsionit dhe në favor të drejtësisë ndërkombëtare. Ai tha gjithashtu se një nga iniciativat e para ligjvënës do të jetë e energjisë ratifikimin e marrëveshjes me Federatën Ruse.