OpenDocument

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Open Document Format për Aplikacionet Zyrës (ODF), i njohur edhe si OpenDocument, është një XML- për spreadsheets, listat, prezantime dhe fjala e përpunimit të dokumenteve. Ajo është zhvilluar me qëllim të ofrimit të një XML- të hapur  për aplikacionet zyrës.[1]

Standardi është zhvilluar nga një komitet teknik në Organizatën për Avancimin e Strukturuar të Informacionit së Standardeve (OAZË) e shoqërisë.[2] Ajo ishte e bazuar në Sun Microsystems specifikimet për OpenOffice.org XML, formatin e parazgjedhur për OpenOffice.org, e cila kishte qenë posaçërisht për qëllim "për të siguruar një standard të hapur për zyrën e dokumenteve."[3]

Përveç kësaj për të qenë një OAZË standard, ajo është publikuar si një ISO/IEC për standardin ndërkombëtar ISO/IEC 26300 Open Document Format për Aplikacionet Zyrës (OpenDocument).[4][5]

Specifikimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zgjerimet më të zakonshme të skedarëve të përdorur për dokumentet e OpenDocument janë:[6][7]

 • .odt dhe .fodt për të përpunimit të fjalës (me tekst) dokumentet
 • .ods dhe .fods për spreadsheets
 • .odp dhe .fodp për prezantime
 • .odg dhe .fodg për grafika
 • .odf për formula, ekuacionet matematikore

Formati origjinal OpenDocument përbëhet nga një dokument XML që ka "dokument" si element rrënjësor. Dosjet OpenDocument gjithashtu mund të marrin formatin e një arkivi të kompresuar ZIP që përmban një numër dosjesh dhe dosjesh; këto mund të përmbajnë përmbajtje binare dhe të përfitojnë nga compression pa humbje ZIP për të reduktuar madhësinë e skedarit. OpenDocument përfiton nga ndarja e shqetësimeve duke ndarë përmbajtjen, stilet, metadatat dhe cilësimet e aplikacionit në katër skedarë të ndara XML</dokument>

Ekziston një grup i plotë i dokumenteve shembull në formatin OpenDocument në dispozicion. Tërë suita e testimit është në dispozicion nën licencën  Creative Commons Attribution 2.5 licencës.

Standardizimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Standardi i OpenDocument është zhvilluar nga një Komitet Teknik (TC) nën konsorciumin e industrisë OASIS (Organizata për Avancimin e Standardeve të Strukturuara të Informacionit). ODF-TC ka anëtarë nga një grup i ndryshëm kompanish dhe individësh. Anëtarët e TC aktivë kanë të drejtë vote. Anëtarët e lidhur me Sun dhe IBM ndonjëherë kanë pasur ndikim të madh në votime. Procesi i standardizimit përfshinte zhvilluesit e shumë suita zyre ose sistemet e dokumenteve të lidhura. Takimi i parë zyrtar i ODF-TC për të diskutuar standardin ishte 16 dhjetor 2002; OASIS ka aprovuar OpenDocument si një standard OASIS më 1 maj 2005. OASIS paraqiti specifikimet e ODF tek Komiteti i Përbashkët Teknik ISO / IEC (JTC 1) më 16 nëntor 2005, sipas rregullave të PAS (Publicly Available Specification). Standardizimi ISO / IEC për një standard dokument të hapur përfshirë tekstin, spreadsheetin dhe prezantimin u propozua për herë të parë në DKUUG 28 Gusht 2001.[8]

Miratimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një objektiv i formateve të hapura si OpenDocument është të garantojë qasje afatgjatë në të dhëna pa pengesa ligjore dhe teknike dhe disa qeveri kanë ardhur për të parë formatet e hapura si një çështje e politikës publike. Disa qeveri anembanë botës kanë prezantuar politika të adoptimit të pjesshëm ose të plotë. Çfarë do të thotë kjo ndryshon nga rasti në rast; në disa raste, kjo do të thotë se standardi ODF ka një identifikues standard kombëtar; në disa raste, kjo do të thotë se standardi i ODF lejohet të përdoret kur rregullorja kombëtare thotë se formatet jo-pronësore duhet të përdoren dhe në raste të tjera, do të thotë që një organ qeveritar ka vendosur në të vërtetë se ODF do të përdoret në disa kontekst specifik. Më poshtë është një listë jo e plotë:

International
Africa Asia
Europe
South America
Subnational

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]


Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "OASIS Open Document Format for Office Applications (OpenDocument) TC". Organization for the Advancement of Structured Information Standards. 19 janar 2005. Marrë më 6 tetor 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ "OASIS Open Document Format for Office Applications (OpenDocument) TC". Organization for the Advancement of Structured Information Standards. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ StarOffice XML File Format Working Draft, Technical Reference Manual, Draft 9, December 2000 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ ISO/IEC 26300:2006/Amd 1:2012 – Open Document Format for Office Applications (OpenDocument) v1.1, 8 mars 2012, marrë më 12 prill 2012 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ "ISO/IEC 26300:2006/DAM 1 – OpenDocument v1.1". Marrë më 29 mars 2011. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ "UA.es". ua.es (në spanjisht). Arkivuar nga origjinali më 15 qershor 2009.
 7. ^ "OpenOffice.org Document Version Control With Mercurial". Marrë më 7 qershor 2010. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ "Meeting agenda for DKUUG STD 2001-08-28 – item 5.6" (PDF). Marrë më 13 mars 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura ec.europa.eu
 10. ^ [1]
 11. ^ "Antwort der Bundesregierung auf die Kleine Anfrage der Abgeordneten Dr. Konstantin von Notz, Ingrid Hönlinger, Memet Kilic, weiterer Abgeordneter und der Fraktion BÜNDNIS 90/DIE GRÜNEN – Drucksache 17/5589" (PDF). 5 maj 2011. Marrë më 14 korrik 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ "Elektronisko dokumentu izstrādāšanas, noformēšanas, glabāšanas un aprites kārtība valsts un pašvaldību iestādēs un kārtība, kādā notiek elektronisko dokumentu aprite starp valsts un pašvaldību iestādēm vai starp šīm iestādēm un fiziskajām un juridiskajām personām". Marrë më 28 nëntor 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ "ODF 1.2 on Dutch "apply or explain" list". Arkivuar nga origjinali më 2 prill 2016. Marrë më 10 dhjetor 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ "Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 12 kwietnia 2012 r. w sprawie Krajowych Ram Interoperacyjności, minimalnych wymagań dla rejestrów publicznych i wymiany informacji w postaci elektronicznej oraz minimalnych wymagań dla systemów teleinformatycznych". Internetowy System Aktów Prawnych. Arkivuar nga origjinali më 18 mars 2016. Marrë më 2016-05-17. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ "ESOP » Portugal publishes open standards catalog. ODF, PDF and several other standards are mandatory". Esop.pt. Arkivuar nga origjinali më 2 prill 2013. Marrë më 2013-05-01. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ "New obligatory IT standards for the state sector adopted". Marrë më 19 dhjetor 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ "Estándares de ofimática" (PDF). Agencia de Gobierno Electrónico y Sociedad de la Información y del Conocimiento. Marrë më 2017-11-28. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 18. ^ "Massachusetts Verdict: MS Office Formats Out". eWeek. 24 shtator 2005. Marrë më 23 tetor 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 19. ^ Stefan Krempl (5 janar 2010). "Munich administration switches to OpenDocument Format". Open source OpenDocument Format (ODF) is now the main document exchange standard, with PDF being used for non-editable files. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)