Operacioni "Silver Wake"

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një helikopter amerikan në operacionin e evakuimit

Operacioni Silver Wake (shqip:Zgjimi i Argjendtë) ishte një operacion evakuimi i drejtuar nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës, për të larguar qytetarët amerikanë nga Shqipëria më 18 Mars 1997. Arsyeja e evakuimit ishte kriza e rëndë civile që preku Shqipërinë. Operacioni u krye nga Njësia 26 e Marinës së Shteteve të Bashkuara. Marinsat e Batalionit I, ruajtën ambasadën amerikane dhe shtëpitë e qytetarëve amerikanë. Mbi 900 persona u evakuuan nga vendi gjatë këtij operacioni. Vlen të theksohet se edhe presidenti i firmës piramidale "Populli" Bashkim Driza u largua nga vendi gjatë këtij operacioni. Marinasat e përfshirë në operacion u nderuan me disa dekorata.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Global Security.org :Operacioni Silver Wake