Jump to content

Pata e egër

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

 

Pata e egër (platyrhynchos Anas) është një rosë e ujërave të ëmbla e cila ushqehet kryesisht në sipërfaqe dhe jo duke u zhytur që shumohet në zonat me klimë të butë dhe subtropikale të Amerikave, Euroazisë dhe të Afrikës së Veriut dhe është bërë e njohur në Zelandën e Re, Australi, Peru, Brazil, Uruguai, Argjentinë, Kili, Kolumbi, Ishujt Falkland dhe Afrikën e Jugut. Kjo rosë i përket nënfamiljes Anatinae të familjes së shpendëve ujorë Anatidae. Zogjtë meshkuj (drake) kanë një kokë të gjelbër me shkëlqim dhe janë gri në krahët dhe barkun e tyre, ndërsa femrat (pulat ose rosat) kanë kryesisht pendë me njolla kafe. Të dy gjinitë kanë një zonë me pupla të zeza me ngjyrë blu të bardhë ose të ylbertë në krahët e tyre,të quajtur spekulum (sipërfaqe reflektuese); meshkujt veçanërisht kanë tendencë të kenë pendë spekulare blu. Pata e egër është 50–65 centimetres (20–26 in) e gjatë, ku rreth dy të tretat e gjatësisë i zë trupi. Hapësira e krahëve është 81–98 centimetres (32–39 in) dhe sqepi është 4.4–6.1 centimetres (1.7–2.4 in) i gjatë. Zakonisht është pak më e rëndë se shumica e rosave të tjera , e cila peshon 0.7–1.6 kilograms (1.5–3.5 lb). Patat e egra jetojnë në ligatina, hanë bimë uji dhe kafshë të vogla dhe janë kafshë të shoqërueshme që preferojnë të grumbullohen në grupe ose tufa të madhësive të ndryshme. Kjo specie është paraardhësi kryesor i shumicës së racave të rosave shtëpiake.

Femra lëshon tetë deri në 13 vezë të bardha në të gjelbërta pa njolla, në ditë të ndryshme. Inkubacioni zgjat nga 27 deri në 28 ditë, dhe ngjizja zgjat 50 deri në 60 ditë. Rosat janë të pavarura dhe plotësisht të afta për të notuar sapo çelin.

Pata e egër konsiderohet të jetë një specie më pak shqetësuese nga Unioni Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës (IUCN). Ndryshe nga shumë shpendë uji, patat e egra konsiderohen një specie invazive në disa rajone. Është një specie e cila përshtatet lehtësisht , duke qenë në gjendje të jetojë dhe madje të lulëzojë në zonat urbane të cilat mund të kenë mbështetur specie më të lokalizuara, të ndjeshme të shpendëve të ujit para zhvillimit. Mallard jo-migrues ndërthuret me rosat autoktone të egra të llojeve të lidhura ngushtë përmes ndotjes gjenetike duke prodhuar pasardhës pjellorë. Hibridizimi i plotë i llojeve të ndryshme të grupeve të gjeneve të patës së egër mund të rezultojë në zhdukjen e shumë shpendëve autoktonë të ujit. Pata e egër është paraardhëse e shumicës së rosave shtëpiake, dhe grupi i gjeneve të saj të evoluar natyrshëm ndotet gjenetikisht nga popullatat e patave shtëpiake dhe të egra.

Shpërndarja dhe habitati[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pata mashkullore.

Mallarda është e shpërndarë gjerësisht në hemisferat veriore dhe jugore; në Amerikën e Veriut shtrirja e saj shtrihet nga Alaska jugore dhe qendrore deri në Meksikë, Ishujt Havai, përgjatë Palearktikut, nga Islanda dhe Grenlanda jugore dhe pjesë të Marokut (Afrika e Veriut) në perëndim, Skandinavia dhe Britania në veri, dhe në Siberi, Japonia, dhe Koreja e Jugut. Gjithashtu në lindje, ajo shkon deri në Australinë jug-lindore dhe jug-perëndimore[1] dhe deri në Zelandën e Re[2] në hemisferën jugore. Është shumë migruese në pjesët veriore të brezit të saj të shumimit, dhe dimëron në jugun e largët.[3][4]Për shembull, në Amerikën e Veriut, ajo dimëron në jug të Shteteve të Bashkuara të Amerikës jugore dhe Meksikës veriore, por gjithashtu endet rregullisht në Amerikën Qendrore dhe Karaibe midis shtatorit dhe majit.Një patë mashkullore e quajtur më vonë "Trevor" tërhoqi vëmendjen e mediave në vitin 2018 kur doli në ishullin Niue, një vend atipik për mallards.[5][6]

Pata e egër banon në një gamë të gjerë habitatesh dhe klimash, nga tundra e Arktikut deri në rajonet subtropikale. Gjendet në ligatinat me ujë të ëmbël dhe të kripur, duke përfshirë parqet, pellgjet e vogla, lumenjtë, liqenet dhe grykëderdhjet, si dhe gjiret e cekëta dhe detin e hapur brenda vijës bregdetare

Marrëdhënia me njerëzit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjuetia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Patat janë një nga varietetet më të zakonshme të rosave të gjuajtur si sport për shkak të madhësisë së madhe të popullsisë. Vendndodhja ideale për gjuetinë e patës së egër konsiderohet të jetë vendi ku niveli i ujit është disi i cekët, ku zogjtë mund të gjenden duke kërkuar ushqim.[7] Gjuetia e patave të egra mund të shkaktojë që popullsia të bjerë në disa vende, në disa kohë dhe me disa popullata.[8] Në vende të caktuara, pata e egër mund të qëllohet ligjërisht, por mbrohet nga aktet dhe politikat kombëtare. Për shembull, në Mbretërinë e Bashkuar, pata e egër mbrohet sipas Aktit të Wildlife and Countryside 1981, i cili kufizon metoda të caktuara të gjuetisë.[9]

Si ushqim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Që nga kohërat e lashta, mallarda është ngrënë si ushqim. Pata e egër hahej në Greqinë neolitike. Zakonisht hahet vetëm mishi i gjoksit dhe i kofshëve. Shpesh zihet ose piqet, ndonjëherë aromatizohet me portokall të hidhur ose me verë.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Lever, Christopher (2010). Naturalised Birds of the World (në anglisht). Bloomsbury Publishing. fq. 89. ISBN 9781408133125.
  2. ^ Lever, Christopher (2010). Naturalised Birds of the World (në anglisht). Bloomsbury Publishing. fq. 89. ISBN 9781408133125.
  3. ^ Anonymous. International Wildfowl Inquiry Volume i Factors Affecting the General Status of Wild Geese and Wild Duck (në anglisht). Cambridge University Press.
  4. ^ Smith, Loren M.; Pederson, Roger L.; Kaminski, Richard M. (1989). Habitat Management for Migrating and Wintering Waterfowl in North America (në anglisht). Texas Tech University Press. ISBN 9780896722040.
  5. ^ Mulligan, Jesse (6 shtator 2018). "The loneliest duck in Niue". Radio New Zealand (në anglisht). Marrë më 24 shtator 2021.{{cite news}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
  6. ^ Lyons, Kate (7 shtator 2018). "Trevor the lonely duck gets tiny island of Niue in a flap". The Guardian (në anglisht). Marrë më 29 janar 2019.{{cite news}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
  7. ^ O'Neill, Michael J. (shkurt 1973). Field & Stream (në anglisht). Vëll. 77. Columbia Broadcasting System Publications. fq. 108.
  8. ^ Cape Cod National Seashore (N.S.), Hunting Program: Environmental Impact Statement (në anglisht). 2007. fq. 90.
  9. ^ Walsingham, Lord (2016). Tips for Pheasant Shooting from some of the Finest Hunters (në anglisht). Read Books Ltd. ISBN 978-1473357051.

Linqe te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]