Piri Reisi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Ahmed ibn-i el-Hac Mehmed El Karamani
Piri reis world map 01.jpg
Lindi më rreth 1465 dhe 1470
Vdiq më 1553
Nënshtetësia Osmane
Profesioni detar, gjeograf, kartograf

Piri Reisi (emri i plotë: Ahmed ibn-i el-Hac Mehmed El Karamani; Reis ishte gradë ushtarake Osmane, e ngjajshme me gradën e kapitenit) ishte një admiral osman, gjeograf dhe kartograf i lindur në mes 1465 dhe 1470. Ai vdiq më 1553.

Ai është i njohur sot për hartat dhe grafikat e tija të përmbledhura në Kitab-ı Bahriye (Libri i Lundrimit), një libër që përmban të dhëna të detajuara për lundrimin, gjithesi grafikë shumë preçiz (për kohën e tij) që paraqesin portet dhe qytetet më të rëndësishëm të Mesdheut. A i bë i famshëm kur një fragment i vogël i hartës së tij të parë të botës (përgatitur më 1513) u zbulua më 1929 në Pallatin Topkapi në Stamboll. Më 1528 ai krijoi hartën e dytë të tij të botës. Në të dyja këto harta ishin të paraqitura pjesët lindore të bregdetit amerikan.