Jump to content

Qarqet e Hungarisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Qarqet e Hungarisë
Magyarország vármegyéi (Hungarisht)
KategoriaShteti unitar
VendiHungaria
Krijuar1950 (forma e tanishme, 19 + Budapesti)
Numri19 (as of 1950)
Statusi shtesëZonë zgjedhore
Popullsia189,304 (Nógrád) – 1,278,874 (Pest)
Sipërfaqja2,265 km2 (Komárom-Esztergom) – 8,445 km2 (Bács-Kiskun)
QeveriaQeveria e qarkut, Qeveria kombëtare
NënndarjetDistrikti
Bashkia/qyteti/komuna/sektori

Hungaria është e ndarë administrativisht në 19 qarqe (vármegyék, njëjës: vármegye) dhe kryeqytetin (főváros) Budapest. Qarqet ndahen më tej në 174 distrikte (járások, njëjës: járás). Kryeqyteti Budapest është i ndarë në 23 distrikte (kerületek, njëjës: kerület).[1]

Ka 25 qytete me të drejta qarku (megyei jogú városok, njëjës: megyei jogú város) të quajtura ndonjëherë qarqe urbane. Autoritetet vendore të këtyre qyteteve kanë kompetenca të zgjeruara, por ato nuk janë njësi territoriale të pavarura.

Midis viteve 1950 dhe 2022, qarqet e Hungarisë u quajtën zyrtarisht megyék (njëjës: megye). Më 1 janar 2023, emri origjinal historik vármegye u rivendos zyrtarisht.

Qarqet hungareze me 174 distrikte (járások) dhe 23 distrikte të Budapestit (kerületek).
Qarqet hungareze[1]
Qarku Stema Selia e qarkut Region Sipërfaqja
(km²)[1]
Popullsia
(2019)[1]
Dendësia e popullsisë
(banorë/km², 2019)
Map Nr. i
distrikteve
Nr. i
komunave
Baranya Pécs Transdanubia Jugore 4429.60 360,704 81 10 301
Bács-Kiskun Kecskemét Rrafshi i Madh Jugor 8444.89 503,825 60 11 119
Békés Békéscsaba Rrafshi i Madh Jugor 5629.71 334,264 59 9 75
Borsod-Abaúj-Zemplén Miskolc Hungaria Veriore 7247.19 642,447 89 16 358
Budapest Komuna e
Budapestit
[note 1]
Hungaria Qendrore 525.14 1,752,286 3337 Map of Hungary highlighting Budapest 23
Csongrád-Csanád Szeged Rrafshi i Madh Jugor 4262.79 399,012 94 7 60
Fejér Székesfehérvár Transdanubia Qendrore 4358.48 417,712 96 8 108
Győr-Moson-Sopron Győr Transdanubia Perëndimore 4207.79 467,144 111 7 183
Hajdú-Bihar Debrecen Rrafshi i Madh Verior 6210.39 527,989 85 10 82
Heves Eger Hungaria Veriore 3637.17 294,609 81 7 121
Jász-Nagykun-Szolnok Szolnok Rrafshi i Madh Verior 5581.63 370,007 66 9 78
Komárom-Esztergom Tatabánya Transdanubia Qendrore 2264.35 299,207 132 6 76
Nógrád Salgótarján Hungaria Verior 2544.48 189,304 74 6 131
Pest Budapest Hungaria Qendrore 6391.18 1,278,874 200 18 187
Somogy Kaposvár Transdanubia Jugore 6065.06 301,429 50 8 245
Szabolcs-Szatmár-Bereg Nyíregyháza Rrafshi i Madh Verior 5935.92 552,964 93 13 229
Tolna Szekszárd Transdanubia Jugore 3703.20 217,463 59 6 109
Vas Szombathely Western Transdanubia 3336.11 253,551 76 7 216
Veszprém Veszprém Transdanubia Qendrore 4463.64 341,317 76 10 217
Zala Zalaegerszeg Transdanubia Perëndimore 3783.84 268,648 71 6 258
Hungaria Budapest 93,023 9,772,756 105 174 3176

Ka shtatë qytete me të drejtat e qarkut përveç vendeve të qarkut:

  1. ^ Budapesti nuk është një qark, por një bashki që ka një status administrativ identik me të gjitha 19 qarqet e tjera.
  1. ^ a b c d Gazetteer of Hungary, 1 January 2019, Központi Statisztikai Hivatal, 2019, ISSN 1217-2952, retrieved 8 August 2021.