Ekonomia e Hungarisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Zyrat e bankës ING në Budapest

Hungaria edhe pse është vend kryesisht fushor me plot sukses ia ka arritë ta zhvilloj industrinë dhe kështu u shëndrrua në vend industrialo-agrar.

Bujqësia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Hungari më se 60% e sipërfaqeve është tokë e punueshme, por ka edhe mjaft kullota dhe livadhe.

Në të kaluarën para se të zhvillohej industria , në Fushën e Panonisë kryesisht mbilleshin drithërat si gruri dhe misri. Kurse tash mbillen edhe kulturat industriale- pangjarsheqeri, luledielli, kanmpi, perimet.

Në viset kodrinore dhe rrëzë maleve kultivohen pemët dhe hardhia e rrushit.

Hungaria ka të zhvilluar edhe blegtorinë intensive. Kultivohen me të madhe derrat , gjedhet dhe delet.

Xehtaria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hungaria ka pasuri të mëdha të qymyrit dhe siguron sasi të mjaftushme të energjisë elejktrike.

Hungaria importon qymyrgurin nga Polonia, ndërsa xehen e hekurit nga Ukraina dhe Rusia.

Industria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në saje të këtij importi ka zhvilluar metalurgjinëë e zezë dhe me ngjyra., industrinë e metaleve, të makinave, elektroindustrinë, industrinë ushqimore.

Hungaria është e njohur me prodhimin e makinave bujqësore dhe transportuese.

Komunikacioni[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Komunikacioni është mirë i zhvilluar, si ai automobilistik, hekurudhor dhe ai lumor.