Ekonomia e Francës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Franca në shumë degë të industrisë zë një vend të shquar. Ndërkaq , prodhimtaria industriale për kokë të banorit është prapa vendve të zhvilluara të Evropës. Deri në Luftën e Parë Botërore e karakterizon zhvillimi i industrisë së lehtë. Artikujt luksozë, artizanatet ( parfumet, stolitë, goblenet, dentelat, kinkaleria e lëkurave etj.) më parë kanë qenë artikuj kryesorë të eksporit. Pas Luftës së Parë Botërore, e më tepër pas asaj të Dytës, industria e rëndë fillon të mbizotrojë mbi atë të lehtë. Ekonomia e Francës është e lartë për shkak të energjetikës, industrisë përpunuese, transportit dhe tregtisë.

Energjetika[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Industria përpunuese[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Transporti dhe tregëtia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]