Jump to content

Ekonomia e Belgjikës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Belgjika është shtet industrial i dalluar. Zhvillimin e saj e ka bazuar në traditën e gjatë tëindustrisë tekstile, e cila hapat e para i bënë qysh në mesjetë. Revulucioni industrial gjenë mbështetje të mirë në bazën energjetike të qymyrit të Ardeneve, duke afirmuar belgjikën is shtet të metalurgjisë së zezë dhe tëindustrisë mekanike. Në intensifikimin e saj pa dyshim ka kontribuar edhe kolonia e dikurshme e Kongos në Afrikë, prej së cilës janë marrë lëndët e para për industrinë e Belgjikës. Në të gjihta këto rrethana Belgjika ka mundur që për një kohë relativisht të shkurtër të diferencohet si shtet i zhvilluar industrial. Në industri janë inkuadruar afro 43 % të popullsisë aktive.

Ne saje te pasurise me thengjill si edhe me importin e xeheve nga jashte,Belgjika e zhvilloi metalurgjine e zeze dhe me ngjyra.Prodhon hekur.qelik,baker,plumb,zink e kallaj.Eshte e zhvilluar edhe industria e metaleve,e makinave,e tekstilit,industria kimike dhe ushqimore.

Klima e lagësht ia mundëson rritjen e drithërave,kulturave industriale,perimët e pemët. Vetem 25% e territorit perdoret per veprimtarite e ndryshme bujqesore, prodhimet qe merren jane ne sasi shume te medha. Kjo arrihet ne saje te mekanizimit te lartedhe sistemit te dendur te kanaleve vaditese. Blegtoria jep 70% te prodhimit te pergjithshem bujqesor.

Komunikaconi eshte shum i zhvilluar,si ai detar,ashtu edhe ai tokesor e ajror.