Jump to content

Radosllav Katiçiq

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Radoslav Katičić (3 korrik 1930-10 gusht 2019) ishte një gjuhëtar kroat, filolog klasik, ballkanolog, indoeuropianist, kroatist dhe indolog, një nga studiuesit më të shquar kroatë në fushën e shkencave humane. Tërthorazi ka dhënë një kontribut të konsiderueshëm edhe në fushën e ilirologjisë.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Radoslav Katičić lindi më 3 korrik 1930 në Zagreb, Kroaci e cila ishte pjesë e Mbretërisë së Jugosllavisë në atë kohë. Ai ndoqi shkollën fillore, dhe në 1949 ai u diplomua në gjimnazin klasik në qytetin e tij të lindjes.

Në Fakultetin e Shkencave Humane dhe Sociale, Universiteti i Zagrebit, ai diplomoi në Filologjinë Klasike në vitin 1954. Në të njëjtin vit ai filloi të punojë si bibliotekist me kohë të pjesshme në Seminarin për Filologjinë Klasike në të njëjtin fakultet. Punimet e tij të para shkencore ishin në lëndët e filologjisë antike greke dhe studimeve bizantine .

Si stipendist i qeverisë greke ai vizitoi Athinën në vitet 1956-57, dhe në 1958 ai u zgjodh si asistent në Departamentin për Gramatikën Krahasuese Indo-Evropiane në Fakultetin e Shkencave Humane dhe Sociale në Zagreb.

Në vitin 1959 kreu doktoraturën e tij. me tezën Pitanje jedinstva indoeuropske glagolske fleksije (The question of unity of Indo-European verbal flexion). Gjatë periudhës 1960-61 ai ishte stipendist i Fondacionit Alexander von Humboldt në Tübingen . Pas kthimit në universitetin e tij kryesor, ai u bë doktor në gjuhësinë indo-evropiane dhe të përgjithshme. Menjëherë pas kësaj, ai shërbeu si drejtues i Departamentit të sapoformuar për Gjuhësinë e Përgjithshme dhe Studimet Orientale. Në vitin 1966 ai u bë bashkëpunëtor, dhe në 1973 profesor i rregullt. Përveç gjuhësisë së përgjithshme dhe indo-evropiane, ai gjithashtu dha mësim në fushën e filologjisë iraniane të vjetër dhe indike të vjetër.

Në 1977 ai u bë profesor i rregullt i filologjisë sllave në Universitetin e Vjenës, Austri.

Në 1973 ai u zgjodh si anëtar i jashtëzakonshëm i Akademisë Jugosllave të Shkencave dhe Arteve (tani Akademia Kroate e Shkencave dhe Arteve ), dhe në 1986 ai u bë anëtar i plotë. Në 1981 ai u bë anëtar korrespondues i Akademisë Austriake të Shkencave, në 1989 u bë anëtar i plotë, dhe që nga viti 1989 shërbeu si drejtues i komisionit të njohur ballkanik. Në 1984 ai u bë anëtar i Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Bosnjës dhe Hercegovinës, në 1987 anëtar i Akademisë Norvegjeze të Shkencës dhe Letrave, dhe në 1991 anëtar i Academia Europaea . Në vitin 2011 ai u bë anëtar i Accademia Nazionale dei Lincei dhe në 2012 i Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Kosovës . Në 1989 ai mori një doktoratë nderi nga Universiteti i Osijekut, dhe në 1999 një diplomë nderi dhe profesori në Universitetin Eötvös Loránd në Budapest .

Në 2005 ai u bë kreu i Këshillit për Normën e Gjuhës Standarde Kroate . Ai shërbeu në atë rol deri në heqjen e këshillit në 2012. [1] [2] [3] [2] [4] [5] [6] [7] [8]

Vepra[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • A Contribution to the General Theory of Comparative Linguistics (the Hague-Paris, 1970)
 • The Ancient Languages of the Balkans, 1-2 (the Hague-Paris, 1976)
 • Stara indijska književnost/Old Indian literature (Zagreb, 1973)
 • Sintaksa hrvatskoga književnoga jezika/Syntax of Standard Croatian, Zagreb, 1986), based on texts by contemporary authors such as Miroslav Krleža and Tin Ujević.
 • Uz početke hrvatskih početaka/Roots of Croatian roots (Split 1993)
 • Litterarium studia (Vienna-Zagreb, 1999, in German and Croatian)
 • Božanski boj: Tragovima svetih pjesama naše pretkršćanske starine (Zagreb, 2008)
 • Zeleni lug: Tragovima svetih pjesama naše pretkršćanske starine (Zagreb, 2010)
 • Gazdarica na vratima: Tragovima svetih pjesama naše pretkršćanske starine (Zagreb, 2011)
 • Vilinska vrata: I dalje tragovima svetih pjesama naše pretkršćanske starine (Zagreb, 2014)
 • Naša stara vjera: Tragovima svetih pjesama naše pretkršćanske starine (Zagreb, 2017)

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Kordić, Snježana (1995). Relativna rečenica [Relative Clauses] (PDF). Znanstvena biblioteka Hrvatskog filološkog društva ; 25 (në serbo-kroatisht). Zagreb: Matica hrvatska & Hrvatsko filološko društvo. fq. 317–321. doi:10.2139/ssrn.3460911. ISBN 953-6050-04-8. LCCN 97154457. OCLC 37606491. OL 2863536W. Stampa:CROSBI. Arkivuar (PDF) nga origjinali më 4 qershor 2012. Marrë më 19 mars 2015.
 2. ^ a b Gröschel, Bernhard (2009). Das Serbokroatische zwischen Linguistik und Politik: mit einer Bibliographie zum postjugoslavischen Sprachenstreit [Serbo-Croatian Between Linguistics and Politics: With a Bibliography of the Post-Yugoslav Language Dispute]. Lincom Studies in Slavic Linguistics ; vol 34 (në gjermanisht). Munich: Lincom Europa. fq. 323, 359. ISBN 978-3-929075-79-3. LCCN 2009473660. OCLC 428012015. OL 15295665W.
 3. ^ Kordić, Snježana (2009). "Svijet o nama: Bernhard Gröschel, Das Serbokroatische zwischen Linguistik und Politik" [About us – World point of view: Bernhard Gröschel, Serbo-Croatian Between Linguistics and Politics] (PDF). Književna republika (në serbo-kroatisht). Zagreb. 7 (10–12): 324. ISSN 1334-1057. SSRN 3441854. Stampa:CROSBI. Stampa:Catalog lookup link. Arkivuar (PDF) nga origjinali më 1 qershor 2012. Marrë më 6 maj 2018. (NSK). (CEEOL).
 4. ^ Kordić, Snježana (2010). Jezik i nacionalizam [Language and Nationalism] (PDF). Rotulus Universitas (në serbo-kroatisht). Zagreb: Durieux. fq. 376–377. doi:10.2139/ssrn.3467646. ISBN 978-953-188-311-5. LCCN 2011520778. OCLC 729837512. OL 15270636W. Stampa:CROSBI. Arkivuar (PDF) nga origjinali më 1 qershor 2012. Marrë më 3 prill 2016.
 5. ^ Pranjković, Ivo (1988). "Nekoliko napomena o Sintaksi prof. Katičića" [A few Remarks on Prof. Katičić’s Syntax]. Jezik (në serbo-kroatisht). Zagreb. 36 (1–2): 5–8. ISSN 0021-6925.
 6. ^ Kordić, Snježana (1992). "Relativna rečenica – gramatičke nedoumice" [Relative clause – uncertainties in grammar books] (PDF). përmbledhur nga Andrijašević, Marin; Vrhovac, Yvonne (red.). Strani jezik u dodiru s materinskim (në serbo-kroatisht). Zagreb: Hrvatsko društvo za primijenjenu lingvistiku. fq. 151–152. OCLC 438850199. SSRN 3434566. Stampa:CROSBI. Arkivuar (PDF) nga origjinali më 29 dhjetor 2012. Marrë më 4 qershor 2015.
 7. ^ Raguž, Dragutin (1994). Odnosne rečenice s veznikom/relativom što [Relative Clauses with the conjunction/relativiser što]. Biblioteka Jezikoslovlje ; 7 (në serbo-kroatisht). Zagreb: Hrvatska sveučilišna naklada. fq. 10, 43, 54, 67, 76–78. ISBN 953-1690-15-4.
 8. ^ Kordić, Snježana (1996). "Pronomina im Antezedenten und Restriktivität/Nicht-Restriktivität von Relativsätzen im Kroatoserbischen und Deutschen" [Pronouns in antecedents and restrictive / non-restrictive relative clauses in Serbo-Croatian and German] (PDF). përmbledhur nga Suprun, Adam; Jachnow, Helmut (red.). Slavjano-germanskie jazykovye paralleli/Slawisch-germanische Sprachparallelen. Sovmestnyj issledovatel'skij sbornik slavistov universitetov v Minske i Bochume (në gjermanisht). Minsk: Belorusskij gosudarstvennyj universitet. fq. 172–174. OCLC 637166830. SSRN 3434472. Stampa:CROSBI. Arkivuar (PDF) nga origjinali më 29 dhjetor 2012. Marrë më 7 maj 2017.