Robert Lazar

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Robert "Bob" Scott Lazar (* 26. Janar 1959 në Coral Gables ) është një ufolog amerikan. Ai pretendon të ketë re-inxhiniuar teknologji jashtëtokësore dhe ka gjeneruar interes mediatik për shkak të komenteve të tij mbi UFO-t.

Lazar ishte i njohur për pretendimin e tij se ai punoi në një projekt në Liqenin Papoose, afër Liqenit Groom, Nevada, nga viti 1988 deri në vitin 1989. Sipas informacioneve të tij, ai punonte atje si fizikant në zonën e fshehtë ushtarake S-4 (Sektori) Katër) duke studiuar avionë të dyshuar me prejardhje jashtëtokësore. Llazari shpesh përballet me kritika dhe kontradiktime.

Jeta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Robert Lazar ishte djali i Albert Lazarit dhe Phyllis Berliner. [1] Lazar pohoi në intervista se rezymeja e tij ishte "fshirë" nga organizatat e fshehta qeveritare. Sipas informacionit të tij, certifikata e tij e lindjes nuk mund të gjendet më në spitalin në vendlindjen e tij. [2] Kritikët dyshojnë në këtë përfaqësim sepse spitalet e Florida regjistrojnë informacionet për lindje, por nuk u kërkohet ta arkivojnë atë. Prandaj nuk është e paarsyeshme që informacioni i lindjes nuk mund të gjendet më në këtë pikë. Nëse një certifikatë lindje është në dispozicion në autoritetin zyrtar të Florida (Zyra e Statistikave Vitalore të Departamentit të Shëndetit dhe Shërbimeve të Rehabilitimit), i cili ruan këto të dhëna, nuk mund të kontrollohet, pasi këto dokumente nuk janë në dispozicion të publikut.

Deklaratat e Lazarit për arsimimin e tij nga 1977 në 1978 ishin po aq kontradiktore sa informacioni për lindjen e tij. Ai vetë pretendonte të ketë qenë student në Universitetin Shtetëror Cal në Northridge për një kohë të shkurtër dhe më pas të kishte marrë pjesë në Institutin e Teknologjisë të Kalifornisë (Caltech). [3] Robert Lazar nuk është renditur si student në librat e vitit në Universitetin Shtetëror të Cal as në Caltech. [4]

Në datën 27. Në korrik 1980 ai u martua në Woodland Hills, California [1] me Carol Nadine Strong.

Lazar deklaroi se ai ndoqi Institutin e Teknologjisë të Masaçusetsit (MIT) rreth vitit 1982 dhe mori një diplomë master atje. [3] As për këtë nuk ka prova të njohura, dhe as nuke ka shënime në drejtoritë e studentëve të MIT, listat telefonike, listat e diplomimit ose ne librat e vitit. [5]

Në datën 27. Në qershor 1982 gazeta Los Alamos Monitor botoi një raport në lidhje me Robert Lazar dhe "Honda Jet Car" të tij. Faqja e parë e gazetës identifikoi Robert Lazar si ".. një fizikan në Facilitetin e Fizikës në Los Alamos Meson". Artikulli përshkruan një Honda Civic Hatchback të modifikuar të pajisur me një motor të bërë prej çeliku dhe titani. Sipas artikullit, motori funksiononte me karburant të bërë nga një kombinim i propanit të lëngshëm dhe vajgurit . Lazar foli në këtë artikull rreth një makine shumë ekonomike që mund të arrijë shpejtësi deri në 200 mph. [6] Emri i tij u rendit gjithashtu në një direktori telefonike të Laboratorit Kombëtar te Los Alamosit në vitin 1982.

Në 19. Prill 1986 Lazar dhe Tracy Anne Murk u martuan në Las Vegas . Në atë kohë Llazari ishte ende i martuar me Carolinen. Zyra e Regjistruesit të Qarkut Clark nuke kishte të dhëna për një divorc në atë kohë. [7]

Në datën 21 Prill 1986 gruaja e tij e parë Carol Strong vdiq në Las Vegas. Sipas certifikatës së vdekjes, ajo bëri vetëvrasje. Në çertifikatë, Robert Lazar u emërua si burri. [8]

Në nëntor 1989, Lazari doli për herë të parë publik me deklarata në lidhje me punën e tij me teknologjinë Ai pretendon të ketë re-inxhiniuar teknologji jashtëtokësore dhe ka gjeneruar interes mediatik për shkak të komenteve të tij mbi UFO-t.jashtëtokësore. Në një seri intervistash për stacionin televiziv KLAS-TV Las Vegas, Lazar raportoi për kohën e tij si punonjës në zonën e fshehtë ushtarake S-4. Lazar tha se ai eshte iniciuar me këtë punë nga Edward Teller . Intervisten e boj gazetari George Knapp. Lazar përshkroi punën e tij në mjetin fluturues në formë disku me origjinë jashtëtokësore. Ai tha se doli publikisht për të mbrojtur veten. [9] Publikimi i intervistave shkaktoi entuziazëm të madh në të gjithë botën, veçanërisht midis individëve dhe grupeve të shoqëruara me para-shkencë. Në vitet në vijim Lazari u shfaq në mënyrë të përsëritur në media të ndryshme dhe në konferenca për këtë temë. Një nga konferencat më të famshme ishte "Seminari Ultimate UFO" në Rashel (Nevada) në 1993, në të cilin Lazar dha një përshkrim të hollësishëm të aktiviteteve të tij. [3]

Pasi pranoi hapur në një intervistë televizive se kishte instaluar një sistem video për një shtëpi prostitucioni në Las Vegas, ai u akuzuar në Qershor 1990 për aktivitete ne lidhje me prostitucion. Ai u deklarua fajtor dhe eshte dënuar në gusht me gjashtë muaj provë dhe 150 orë shërbim komunitar. Ai gjithashtu duhej të kërkonte trajtim psikologjik dhe të qëndronte larg shtëpive me aktivitete te prostucionit. [10]

Sot Robert Lazar drejton United Nuclear, një furnizues i pajisjeve shkencore në Klamath Falls, Oregon . United Nuclear ofron një serie materialesh të tilla si xehe radioaktive, magnet industriale dhe kimikalie të ndryshme.

Deklarata[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Robert Lazar konsiderohet si një nga emrat më të njohur në lidhje me Zonën 51 dhe teknologjia te huaja jashtëtokësore. [11] Mesazhet kryesore të tij janë:

Aktivitetet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas deklaratave të tij, ai ka punuar për qeverinë amerikane në një projekt sekret shkencor. Pas intervistës së tij me Zyrën e Inteligjencës Detare, ai thuhet se kishte gjetur një punë "në një Zonë jashtë qytetit". Detyra e tij ishte gjoja të kërkonte teknologji të reja të levizjes. Si pjesë e punës së tij, ai thuhet se ka marrë dokumente që tregojnë fotografi të të huajve dhe nëntë UFO të ndryshëm. Në një hangar, Lazari pa një objekt fluturues në formë disku me një sipërfaqe të përsosur, të lëmuar, siç përshkroi ai në një intervistë. Përveç kësaj, puna e tij thuhet se konsistonte në identifikimin e elementit 115, i cili ishte burimi i energjisë i objektit fluturues. Sipas deklaratave të tij, ai u persekutua nga autoritetet amerikane dhe mori disa kërcënime me vdekje. Këto hakmarrje në fund të fundit duhet të ishin arsyeja që ai doli në publik me informacionin e tij në mënyrë që të mbrohej. [9] [3]

Elementi 115[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas Lazarit, ky element është tepër i rëndë, tashmë 230 g duhet të jen te mjaftueshem për të operuar një anije kozmike për rreth 20 deri në 30 vjet. Ngasja e një anijeje kozmike të tillë bazohet në disa parime: Elementi 115 ndodhet në bërthamën e reaktorit dhe bombardohet me protone. Kjo e shndërron atë në elementin edhe më të rëndë 116. Kjo krijon një valë antigraviteti tip a (lirohet forcë e fortë bërthamore) dhe ajo shpërbëhet menjëherë në antimaterie, e cila plotëson materien normale dhe lëshon nxehtësi të madhe në proces. Nxehtësia që rezulton shndërrohet në energji elektrike; kjo energji fuqizon tre amplifikatorët te gravitacionit. Anija kozmike gjeneron fushën e vet kundër gravitetit dhe mund ta përcjellë atë jashtë përmes udhëzuesit të valës në rreth te anijes kozmike. Në drejtim të lëvizjes së anijes kozmike, fusha kundër-gravitus përkul kohë-hapësiren dhe kështu mundëson udhëtimin në sisteme të tjera. Sipas Lazarit, 450kg te elementit 115 janë ruajtur në S-4. [12]

Kritika[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Deklaratat e Lazarit për fizikën, profesionin e tij në S-4 dhe informacionet e tij rreth arsimimit të tij janë vënë në pikëpyetje publike.

Edukimi dhe veprimtaria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nuk ka asnjë provë të verifikueshme të pretendimeve të Lazarit në lidhje me trajnimin e tij në Caltech ose MIT. [4] [5] Vetë Llazari kurrë nuk dha prova të karrieres akademike të tij. Kur u pyet për dëshmitë, Lazari gjithmonë fliste për organizatat qeveritare që duan të "fshijnë" identitetin e tij. [2] Sipas një formulari të pagës / tatimit mbi të ardhurat, Lazar punoi për Shërbimin e Inteligjencës Detare në 1989 për një pagë rreth 950 dollarë amerikanë në javë, e cila ka të ngjarë të jetë e njëjtë me atë të një të diplomuari universitar, ndër të tjera.

Elementi 115[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Deklaratat e Lazarit për elementin 115 janë deklaruar absurde nga shkencëtarë individualë. Kritikët si fizikanët David L. Morgan dhe Stanton Friedman argumentojnë se pikëpamjet fizike të Lazarit shkelin një pjesë të teorive fizike të pranuara përgjithësisht. [13] Baza e deklaratave të tyre, megjithatë, është gjendja aktuale shkencore e artit të civilizimit njerëzor, megjithëse deklaratat e Lazarit bazohen në faktin se ai ishte i punësuar për të deshifruar vetitë fizike të panjohura më parë të një avioni jashtëtokësor. Elementi 115 nuk ndodh natyrshëm në tokë sipas njohurive të shkencës atëherë dhe tani. Vetëm në vitin 2004, elementi 115 u prodhua artificialisht në tokë për herë të parë, por izotopi i prodhuar kishte më pak neutrone sesa do të ishte e nevojshme për të arritur në ishullin e stabilitetit. Në një intervistë, Lazar spekuloi se elementi 115 mund të ekzistonte në një formë natyrale, të qëndrueshme diku tjetër në univers. [9] Sidoqoftë, ende nuk ka ndonjë izotop të njohur të qëndrueshëm të elementit pasi thuhet se është përdorur në anijen e përshkruar, prandaj pretendimet e Lazarit në lidhje me vetitë fizike të elementit 115 nuk janë testuar ende përfundimisht.

Literatura dhe dokumentacioni[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Timothy Good: Zbulohen skedarët tepër sekretë të UFO-ve (Deklaratimi) . Quill, 1994, ISBN 0-688-13510-2
 • Bob Lazar Area 51 & Flying Saucers, dokumentar televiziv, 2018 [14]

Lidhje interneti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Provat individuale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b Los Angeles County Registrars Office, 12400 E. Imperial Highway, Norwalk, CA: Heiratsurkunde #1980O-025327. Public records
 2. ^ a b Georg Knapp: Fernsehinterview – Verschwundener Lebenslauf. (WMV; 3,9 MB)
 3. ^ a b c d Glenn Campbell: Transkript – The Ultimate UFO Seminar. 1993,
 4. ^ a b Thimothy Good: Top-Secret Ufo Files Revealed (Paperback). Quill, 1994, ISBN 0-688-13510-2
 5. ^ a b Glenn Campbell: Investigation of Bob Lazar's M.I.T. Claims. 1993,
 6. ^ Los Alamos Monitor: LA Man Joins the Jet Set – at 200 Miles an Hour. 27. Juni 1982
 7. ^ Clark County Recorder's Office, 309 S. 3rd Street, Las Vegas: Heiratsurkunde #OR0765:0400067. Public records
 8. ^ Clark County Health District, 625 Shadow Lane, Las Vegas: Todesurkunde #001423-86.
 9. ^ a b c Georg Knapp: Fernsehinterviews - Robert Lazar.
 10. ^ Las Vegas Review-Journal: Judge gives UFO 'witness' Lazar probation on pandering charge. 21. August 1990
 11. ^ Alexander Müller: Area 51 Wiki – Robert Lazar.
 12. ^ Tom Mahood: The Word of Bob. 1994,
 13. ^ "A Physicist's Critique". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ https://m.imdb.com/title/tt9107368/