Rosa mandarin

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Rosa mandarin (Aix galericulata) është një lloj i rosës së gjelbër, origjina e së cilës është në Palearktikun Lindor. Ka një trup mesatar, që varion nga 41–49 centimetres (16–19 in): Ka një gjatësi të hapjeve të krahëve 65–75 centimetres (26–30 in). Është e lidhur ngushtë me rosën e drurit të Amerikës së Veriut, i vetmi anëtar tjetër i gjinisë Aix. 'Aix' është një fjalë e lashtë greke e cila u përdor nga Aristoteli për t'iu referuar një zogu të panjohur zhytës dhe 'galericulata' është latinishtja për një parukë, që rrjedh nga galerum , një kapak ose mbulesë.[1]

Shpërndarja dhe habitati[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kjo specie dikur ishte e përhapur në Azinë Lindore, por eksportet në shkallë të gjerë dhe shkatërrimi i habitatit të saj pyjor kanë zvogëluar popullsinë në Rusinë lindore dhe në Kinë në nën 1.000 çifte në secilin vend; Megjithatë, Japonia mendohet se mban ende rreth 5,000 çifte. Popullsitë aziatike janë migruese, duke dimëruar në ultësirën lindore të Kinës dhe Japoninë jugore.

Mostrat shpesh ikin nga koleksionet, dhe në shekullin e 20 -të, një popullsi e madhe, e egër u krijua në Britaninë e Madhe; kohët e fundit, një numër i vogël janë rritur në Irlandë, të përqendruar në parqet e Dublinit. Tani, rreth 7,000 janë në Britani me popullsi të tjera në kontinentin evropian, më e madhja prej të cilave është në rajonin e Berlinit. Popullsitë e izoluara ekzistojnë në Shtetet e Bashkuara. Qyteti i Malit të Zi, Karolina e Veriut, ka një popullsi të kufizuar, dhe një popullsi e egër e fluturimit të lirë prej disa qindra mandarina ekziston në Qarkun Sonoma, Kaliforni.  Kjo popullsi është rezultat i disa rosave që ikin nga robëria, pastaj riprodhohen në të egra. Në vitin 2018, një zog i vetëm, i quajtur "Mandarin Patinkin", u pa në Central Park të qytetit të Nju Jork.[2]

Habitatet që preferon në rangun e saj të shumimit janë skajet e dendura, të mbuluara me shkurre të lumenjve dhe liqeneve. Kryesisht ndodh në zona të ulëta, por mund të shumohet në lugina në lartësi deri në 1,500 metres (4,900 ft) Në dimër, ajo gjithashtu shumohet në këneta, fusha të përmbytura dhe lumenj të hapur. Ndërsa preferon ujin e freskët, ajo gjithashtu mund të shihet duke dimëruar në lagunat dhe grykëderdhjet bregdetare. Në rangun e saj evropian, ajo jeton në një habitat më të hapur se sa në zonën e saj amtare, në skajet e liqeneve, livadheve të ujit dhe zonave të kultivuara me pyje aty pranë.

Sjellje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Krahasuar me rosat e tjera, mandarina është zog i turpshëm, që preferon të kërkojë mbulim nën pemë të tilla si shelgjet e dala dhe të formojë tufa me të vegjël, por mund të bëhen më të guximshëm si rezultat i zbutjes nga ndërveprimi i shpeshtë me njerëzit.

Mbarështimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një nënë me rosat e vogla në Richmond Park, Londër, Angli.

Rosat e mandarinës rriten në zona të dendura me pyje pranë liqeneve, kënetave ose pellgjeve të cekëta. Ato folenë e krijojnë në zgavrat e pemëve pranë ujit dhe gjatë pranverës. Një tufë e vetme prej nëntë deri në dymbëdhjetë vezë vendoset në prill ose maj. Edhe pse mashkulli mund të mbrojë femrën e pjekur dhe vezët e tij gjatë inkubacionit, ai vetë nuk i inkubon vezët dhe gjethet para se të çelin. Menjëherë pas çeljes së rosave, nëna e tyre fluturon në tokë dhe i kërkon të vegjëlit të kërcejnë nga foleja. Pasi të gjithë rosat të jenë jashtë pemës, ata do të ndjekin nënën e tyre në një trup me ujë aty pranë.

Ushqimi dhe ushqyerja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mashkull që fluturon në Dublin, Irlandë.

Mandarinat ushqehe duke llastuar ose duke ecur në tokë. Ata hanë kryesisht bimë dhe fara, veçanërisht direk ahu. Gjithashtu në dietën e tyre futen dhe kërmijtë, insektet dhe peshqit e vegjël . Dieta e rosave të mandarinës ndryshon sezonalisht; në vjeshtë dhe dimër, ata hanë kryesisht lis dhe kokrra. Në pranverë, ata hanë kryesisht insekte, kërmij, peshq dhe bimë ujore. Në verë, ata hanë krimba vesë, peshq të vegjël, bretkosa, molusqe dhe gjarpërinj të vegjël. Ata ushqehen kryesisht pranë agimit ose muzgut, duke u ulur në pemë ose në tokë gjatë ditës.

Kërcënimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Grabitqarët e rosës së mandarinës ndryshojnë midis pjesëve të ndryshme të gamës së saj. Minka, qentë rakunë, vidrat, polet, huti shqiponjët dhe gjarpërinjtë e barit janë të gjithë grabitqarë të rosës së mandarinës. Kërcënimi më i madh për rosën e mandarinës është humbja e habitatit për shkak të prerësve. Gjuetarët janë gjithashtu një kërcënim për rosën e mandarinës, sepse shpesh ata nuk janë në gjendje ta njohin mandarinën në fluturim dhe si rezultat, shumë janë qëlluar rastësisht. Rosat e mandarinës nuk gjuhen për ushqim, por ende gjuhen për gjah, sepse bukuria e tyre ekstreme vlerësohet.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Jobling, James A (2010). The Helm Dictionary of Scientific Bird Names (në anglisht). London: Christopher Helm. fq. 37, 169. ISBN 978-1-4081-2501-4.
  2. ^ "Rare Mandarin Duck Makes A Splash in Central Park" (në anglisht). CBS New York. 31 tetor 2018. Marrë më 28 shtator 2021.{{cite news}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)

Leximi më tej[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Linqe te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]