Sait Najdeni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Sait Najdeni i njohur si Hoxhë Voka ose Vokrri është një nga atdhetarët më të shquar të trevës së Dibrës . Ndërroi jetë në 1903 nga tuberkulozi . Veprimtaria e tij iu dedikua lirimit nga zgjedha otomane dhe çeljes së shkollave shqipe . Ka vuajtur persekutime nga pushtuesit dhe ishte shok e koleg me personalitete si Ismail Qemali , Rexhep Pashë Mati , Dervish Hima , Hamdi Ohri , Vehbi Dibra , Ibrahim Temo , Shahin Kolonja , Josif Bagerit dhe vllezërve Frashëri . Ishte simpatik dhe i besueshëm në popull . Në Muzeun Historik Kombtar ruhet një flamur me shqiponjë dykrenare të realizuar nga Sait Najdeni kur ishte në burg . Mbesa e tij Meriban Najdeni është kolege e studjuesit Dhimitër Antoni në Drejtorinë e Përgjithsme të Arkivave Shtetëror