Shenja plus-minus ±

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Shenja plus-minus, ±, është një simbol matematikor me shumë kuptime:

 • matematikë, në përgjithësi tregon një zgjedhje të saktësisht dy vlerave të mundshme, njëra prej të cilave merret përmes mbledhjes dhe tjetra përmes zbritjes . [1]
 • shkencat eksperimentale, shenja zakonisht tregon intervalin e besimit ose pasigurinë që kufizon një sërë gabimesh të mundshme në një matje, shpesh devijimin standard ose gabimin standard . [2] Shenja mund të përfaqësojë gjithashtu një gamë gjithëpërfshirëse vlerash që mund të ketë një lexim.
 • mjekësi do të thotë "me ose pa". [3] [4]
 • inxhinieri, shenja tregon tolerancën, e cila është diapazoni i vlerave që konsiderohen të pranueshme ose të sigurta, ose që përputhen me disa standarde ose me një kontratë.
 • kimi, shenja përdoret për të treguar një përzierje racemike .
 • shah, shenja tregon një avantazh të qartë për lojtarin e bardhë; shenja plotësuese minus-plus, ∓, tregon të njëjtin avantazh për lojtarin me ngjyrë. [5]
 • elektronikë, kjo shenjë mund të tregojë një furnizim me tension të dyfishtë, si p.sh. ±5 volt do të thotë +5 volt dhe −5 volt, kur përdoret me qarqet audio dhe amplifikatorë operacionalë .
 • gjuhësi, ai mund të tregojë një veçori dalluese, të tilla si [±zëri]. [6]
 • filozofi, simboli ± ose ∓ mund të përdoret për të treguar një koncept yinyang .  Edhe pse Yin (-) dhe Yang (+) janë në opozitë, ata koordinojnë dhe ndihmojnë njëri-tjetrin në një unitet. Yin dhe Yang janë të ndërvarura dhe bashkëjetojnë si dy anë të të njëjtit koncept.

Përdorimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në matematikë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në formulat matematikore, simboli ± mund të përdoret për të treguar një simbol që mund të zëvendësohet nga shenjat plus dhe minus, + ose −, duke lejuar që formula të përfaqësojë dy vlera ose dy ekuacione. [7]

Nëse , zgjidhjet mund të jepen në trajtën x = ±3 . Kjo tregon se ekuacioni ka dy zgjidhje: x = +3 dhe x = −3 . Një përdorim i zakonshëm i këtij shënimi gjendet në formulën kuadratike

i cili përshkruan dy zgjidhjet e ekuacionit kuadratik .

Në mënyrë të ngjashme, identiteti trigonometrik

mund të interpretohet si një shkurtim për dy ekuacione: një me + në të dy anët e ekuacionit dhe një me − në të dyja anët.

Në statistika[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përdorimi i ± për një përafrim haset më shpesh në paraqitjen e vlerës numerike të një madhësie, së bashku me tolerancën e saj ose marzhin statistikor të gabimit . [2] Për shembull, 5.7 ± 0.2 mund të jetë kudo në segmentin nga 5,5 në 5,9 . Në përdorim shkencor, ndonjëherë i referohet një probabiliteti për të qenë brenda intervalit të deklaruar, që zakonisht korrespondon me 1 ose 2 devijimet standarde (një probabilitet prej 68.3% ose 95.4% në një shpërndarje normale ).

 1. ^ Weisstein, Eric W. "Plus or Minus". mathworld.wolfram.com (në anglisht). Marrë më 2020-08-28.
 2. ^ a b Brown, George W. (1982). "Standard deviation, standard error: Which 'standard' should we use?". American Journal of Diseases of Children. 136 (10): 937–941. doi:10.1001/archpedi.1982.03970460067015. PMID 7124681. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name "stderror" defined multiple times with different content
 3. ^ Naess, I. A.; Christiansen, S. C.; Romundstad, P.; Cannegieter, S. C.; Rosendaal, F. R.; Hammerstrøm, J. (2007). "Incidence and mortality of venous thrombosis: a population-based study". Journal of Thrombosis and Haemostasis. 5 (4): 692–699. doi:10.1111/j.1538-7836.2007.02450.x. ISSN 1538-7933. PMID 17367492. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Heit, J. A.; Silverstein, M. D.; Mohr, D. N.; Petterson, T. M.; O'Fallon, W. M.; Melton, L. J. (1999-03-08). "Predictors of survival after deep vein thrombosis and pulmonary embolism: a population-based, cohort study". Archives of Internal Medicine. 159 (5): 445–453. doi:10.1001/archinte.159.5.445. ISSN 0003-9926. PMID 10074952. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Eade, James (2005), Chess For Dummies (bot. 2nd), John Wiley & Sons, fq. 272, ISBN 9780471774334 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!).
 6. ^ Hornsby, David. Linguistics, A Complete Introduction. fq. 99. ISBN 9781444180336. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ "Definition of PLUS/MINUS SIGN". www.merriam-webster.com (në anglisht). Marrë më 2020-08-28.