Shqiptarofobia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Albanofobia ose shqiptarofobia është urrejtja ndaj shqiptarëve, që është kryesisht e përhapur në Serbi, Mal të Zi, Republikën e Maqedonisë dhe Greqi.

Origjina dhe forma[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Albanofobia mund të grupohet në dy kategori:

  • Albanofobia si ksenofobike – duke iu referuar stereotipeve në vendet me një numër të konsiderueshëm të emigrantëve shqiptarë, si në Greqi, Itali, Zvicër dhe Francë.
  • Albanofobia si nacionaliste – duke iu referuar stereotipeve në vendet me çeshtje aktive rreth përkatësisë etnike shqiptare në rajon, më së shpeshti në vendet ish–jugosllave (si Maqedoni, Serbi, Mal të Zi). E dyta, ka më shumë gjasa të jetë i lidhur me termin anti-shqiptarizëm.

Sipas vendeve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Serbi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

2rightarrow (Nuvola colors).svg Për më shumë informacione shikoni artikullin Doktrina e shenjtë serbe

Albanofobia ka qenë prezente në Serbi shekujt e fundit, por mori përmasa të reja pas fillimit të shpërbërjes së Jugosllavisë. Gjatë kohës së regjimit të Sllobodan Millosheviqit si president i vendit, të ishe albanofob ishte de facto e ligjshme. Kjo urrejtje ndaj shqiptarëve është përkrahur edhe nga institucionet shtetërore serbe dhe shtypi serb. Kjo ka vazhduar edhe pas rrëzimit të Milosheviqit në vitin 2001.[1]

Në Republikën e Maqedonisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Albanofobia në Republikën e Maqedonisë shënoi rritje gjatë dhe pas konfliktit maqedono-shqiptar në vitin 2001. Ka pasur incidente që nga shtypi ndërkombëtar janë quajtur veprime albanofobike. Ne rastin e zgjedhjeve te vitit 2017 Presidenti George Ivanov nuk pranon përdorimin e shqipes përtej zonave lokale ku shqiptarët përbëjne shumicë derrmuese.

Në Greqi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Filloi si fushatë kundër sistemit komunist por u kalua si mbi njerëzit dhe individët deri në denigrimin e individëve. Krimet kundër emigrantëve shqiptarë në Greqi shumë herë janë karakterizuar nga shtypi grek si albanofobi.

Në Shqipëri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

"Albanofobia" edhe pse e keq-kuptuar si term, ka filluar të përdoret si e tillë edhe brënda-përbrënda Shqiptarëve, kur ata japin kritika shumë të drejta ndaj një problemi shoqëror, jo vetëm që s'janë konform me etikën e vëndit, por edhe me atë ndërkombëtare.

Kështu, ish Kryeministri i Shqipërisë, Sali Berisha, duke dashur që të mbrojë xhestin e bërë nga futbollisti Kaçe (i cili reklamon veshjen me simbolin dhe shënjën e UÇK-së, edhe pse ai luan futboll profesionist) deklaron: “Albanofobët po e konsiderojnë fanelën me shënjën e UÇK-së, sikur të jetë edhe më e keqe se ato shënjat e Hitlerit”, duke ju referuar jo vetëm Grekëve, por edhe atyre Shqiptarëve të kritikave…

Shiko dhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ International Centre Against Censorship. "Forging War: The Media in Serbia, Croatia and Bosnia-Herzegovina". International Centre Against Censorship, Article 19. Avon, United Kingdom: Bath Press, May 1994. P55