Dallime mes rishikimeve të "Ené Ankiziadi"

Jump to navigation Jump to search
438 bytes added ,  3 vjet më parë
[[File:Denier frappé sous César célébrant le mythe d'Enée et d'Anchise.jpg|thumb|Eneu dhe Ankizi.]]
 
Historia e Enesë u vazhdua nga autorët [[Roma e lashtë|romakë]]. Një burim me ndikim ishte tregimi i themelimit të [[Roma|Romës]] në ''[[Origjina (Kato)|Origjinën]]'' e [[Kato i Vjetër]]it.<ref>{{cite journal|last=Stout|first=S.E.|year=1924|title=How Vergil Established for Aeneas a Legal Claim to a Home and a Throne in Italy|journal=[[The Classical Journal]]|volume=20|issue=3|pages=152–60|jstor=3288552}}</ref> Legjenda e Enesë ishte e njohur në kohën e [[Virgjili]]t dhe u shfaq në vepra të ndryshme historike, duke përfshirë ''[[Antikitetet Romake]]'' të historianit grek [[Dionisi i Halikarnasit]] (duke u mbështetur te [[Marcus Terentius Varro]]), ''Ab Urbe Condita'' nga [[Tit Livi|Livi]] (ndoshta varur nga Quintus Fabius Pictor, fl. 200 p.e.s.), dhe [[Gneu Pompeu Trogu]] (tani ekziston vetëm në një epitome nga [[Justini]]).
 
=== Në ''Eneidën'' e Virgjilit ===
 
Disa përpjekje për të gjetur një shtëpi të re dështuan; një ndalesë e tillë ishte në [[Sicili]], ku në [[Trapani|Drepanum]], në bregun perëndimor të ishullit, ati i tij, Ankizi, vdiq në mënyrë paqësore.
 
[[File:Guérin Énée racontant à Didon les malheurs de la ville de Troie Louvre 5184.jpg|thumb|right|''Eneu tregon Didos rënien e Trojës'', [[Pierre-Narcisse Guérin]].]]
 
Pas një stuhie të shkurtër, por të ashpër të dërguar kundër grupit në kërkesën e [[Junoni]]t, Eneu dhe flota e tij arritën në [[Karthage]] pas gjashtë vite udhëtimi. Eneu pati një marrëdhënie dashurore me mbretëreshën karthagine [[Dido]] (e njohur edhe si Elisa), e cila propozoi që Trojanët të vendoseshin në vendin e saj dhe që ajo dhe Eneu të mbretëronin bashkarisht mbi popujt e tyre. Në nxitjen e Junonit, u krye një martesë midis Didos dhe Enesë, e cila dëgjij se qyteti i saj i preferuar do të jetë përfundimisht mundur nga pasardhësit e Trojanëve. Nëna e Enesë, Venusi (adaptimi romak i Afërditës) kuptoi se djali i saj dhe shoqëria e tij kishin nevojë për një afat të përkohshëm për të përforcuar veten për udhëtimin që do të ndodhte. Sidoqoftë, hyjnia lajmëtar [[Merkuri (hyjni)|Merkuri)]] u dërgua nga Jupiteri dhe Venusi për të kujtuar Enesë për udhëtimin e tij dhe qëllimin e tij, duke e detyruar atë të largohej fshehurazi. Kur Dido mësoi për këtë, ajo shqiptoi një mallkim që do ta mbante përgjithmonë Karthagen kundër [[Roma|Romës]], një armiqësi që do të kulmonte në [[Luftërat Punike]]. Ajo pastaj kreu vetëvrasje duke goditur veten me të njëjtën shpatë që ajo i dha Eneas kur u takuan së pari.
 
Pas qëndrimit në Carthage, Trojanë u kthyen në Sicili ku Eneu organizoi lojëra funerale për të nderuar atin e tij, i cili kishte vdekur një vit më parë. Shoqëria udhëtoi dhe u ul në bregun perëndimor të [[Itali]]së. Eneu zbriti në nëntokë ku takoi Didon (e cila u largua nga ai për t'u kthyer te burri i saj) dhe atin i tij, i cili i tregoi të ardhmen e pasardhësve të tij dhe kështu historinë e Romës.
 
[[File:Aeneas and Turnus.jpg|thumb|left|325px|''Eneu mund Turnin'', [[Luca Giordano]], 1634–1705. [[Ora (mitologji)|Ora]] e Enesë është shfaqur mbizotëruese, duke shikuar në dritën e së ardhmes, ndërsa ajo e Turnit po vendoset, e mbuluar me errësirë.]]
 
[[Latini]], mbreti i [[Latinët|Latinëve]], përshëndeti ushtrinë e Enesë të Trojanëve në mërgim dhe i la të riorganizoshin jetën e tyre në [[Latium]]. Vajza e tij [[Lavinia]] ishte e premtuar [[Turni]]t, mbreti i [[Rutulët|Rutulëve]], por Latini pranoi një profeci sipas cilës Lavinia do të ishte e fejuar me një burrë me prejardhje nga një tjetër vend - domethënë Eneun. Latini e ndoqi profecinë dhe Turni si rrjedhim shpalli luftë ndaj Enesë në nxitjen e Junonit, i cili ishte i lidhur me mbretin [[Mezenti]] të [[Etruskët|Etruskëve]] dhe mbretëreshën [[Amata]] të Latinëve. Forcat e Eneas mbizotëruan. Turni u vra dhe të dhënat e Virgjillit mbarojn menjëherë papritur.

Menyja e lëvizjeve