Administrata e Sigurimit Shtetëror (Jugosllavi)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga UDBA)
UDBA dhe Josip Broz Tito (1951)

Administrata e Sigurimit Shtetëror (UDBA, serbisht: Управа државне безбедности Uprava državne bezbednosti, maqedonisht: Служба за државна безбедност; "drejtoria e sigurisë shtetërore") është polici sekrete e Republikës Socialiste Federale të Jugosllavisë (RSFJ).

Pohohet se UDBA është përgjegjëse për vrasjen e armiqëve të brendshëm të shtetit dhe ndërkombëtarëve (rreth 200 eliminime dhe kidnapime). Eliminimet më të njohura janë të armiqve kroat, për shembull të Vjekoslav (Maks) Luburić (fajtor për vrasjen e një numri të madh të serbëve në Jasenica) të Ante Paveliq (komandant i ustashëve), të kritikëve të sistemit komunist jugosllav (Bruno Bušić), por edhe shqiptarëve të shumtë që angazhoheshin për të drejtat e kombit nga diaspora.