Vetia fizike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Veti fizike është çdo veti që është e matshme, e përfshirë në sistemin fizik, mardën (intesiteti) në gjendjen dhe sjelljen e objektit. [1] Ndryshimet në vetitë fizike të një sistemi mund të përdoren për të përshkruar ndryshimet e tij ndërmjet gjendjeve momentale. Një veti fizike e matshme quhet madhësi fizike . Madhësitë fizike të matshme shpesh quhen të vëzhgueshme . Disa veti fizike janë cilësore, si shkëlqimi, brishtësia, etj.; disa veti të përgjithshme cilësore pranojnë veti sasiore më specifike të lidhura, si errësira, fortësia, duktiliteti, viskoziteti, etj.

Vetitë fizike shpesh karakterizohen si veti marduese dhe ekstensive. Një veti marduese nuk varet nga madhësia ose shtrirja e sistemit, as nga sasia e lëndës në objekt, ndërsa një veti e gjerë tregon një marrëdhënie shtesë. Këto klasifikime në përgjithësi janë të vlefshme vetëm në rastet kur nënndarjet më të vogla të kampionit nuk ndërveprojnë në ndonjë proces fizik ose kimik kur kombinohen.

Vetitë mund të klasifikohen gjithashtu në lidhje me drejtimin e natyrës së tyre. Për shembull, vetitë izotropike nuk ndryshojnë me drejtimin e vëzhgimit, dhe vetitë anizotropike kanë variancë hapësinore.


Mund të jetë e vështirë të përcaktohet nëse një veti e caktuar është veti materiale apo jo. Ngjyra, për shembull, mund të shihet dhe matet; megjithatë, çfarë dikush percepton si ngjyrë është në të vërtetë një interpretim i vetive reflektuese të një sipërfaqeje dhe dritës së përdorur për ta ndriçuar atë. Në këtë kuptim, shumë veti fizike në dukje quhen superveniente . Një veti supervenitive është ajo që është aktuale, por është dytësore ndaj një realiteti themelor. Kjo është e ngjashme me mënyrën në të cilën objektet janë superveniente në strukturën atomike. Një filxhan mund të ketë vetitë fizike të masës, formës, ngjyrës, temperaturës, etj., Por këto veti janë të dukshme në strukturën themelore atomike, e cila nga ana tjetër mund të jetë supervenitive në një strukturë kuantike themelore.

Vetitë fizike janë në kontrast me vetitë kimike të cilat përcaktojnë mënyrën se si një material sillet në një reaksion kimik .

Lista e pronave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 

  1. ^ Mark, Burgin (2016-10-27). Theory Of Knowledge: Structures And Processes (në anglisht). World Scientific. ISBN 9789814522694. Arkivuar nga origjinali më 2017-12-25.