Vitaliani

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Vitalian ( Latin: Vitalianus vdiq 520) ishte një gjeneral i Perandorisë Romake Lindore . Një vendas nga MoesiaBallkanin verior, dhe ndoshta me prejardhje barbare të përzier romake dhe gotike ose skite, ai ndoqi babanë e tij në ushtrinë perandorake dhe në vitin 513 ishte bërë komandant i lartë në Traki .

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vitalian lindi në Zaldapa në Mezinë e Poshtme (zakonisht identifikohet me Abritin modern në Bullgarinë verilindore). [1] Në burimet bizantine ai quhet " goth " ose " skith ". Meqenëse nëna e Vitalianit ishte një motër e Macedonius II, Patriarkut të Kostandinopojës në vitet 496–511, kjo tregon për një martesë të përzier dhe një origjinë të mundshme barbare për babain e tij, Patriciolus. [2] [3] Nga ana tjetër, pohimi se ai ishte një "Goth" bazohet në një burim të vetëm sirian dhe sot konsiderohet i dyshimtë. [3] Po kështu, emërtimi "skithian" i përdorur zakonisht për të nga disa autorë bashkëkohorë nuk është përfundimtar, pasi termi "skith" mund të nënkuptojë një banor të Skithisë së Vogël, ose thjesht, në gjuhën klasike të zakonshme në tekstet bizantine, dikë nga skajet verilindore të botës greko-romake, me qendër në Mesdhe ; termi kishte një kuptim gjithëpërfshirës, pa atribute të qarta etnike. [3] Për më tepër, meqenëse asnjë nga " Murgjët Skith ", me të cilët Vitaliani dhe anëtarët e familjes së tij duket se kanë qenë të lidhur, nuk shprehin ndonjë lidhje farefisnore, gjaku apo shpirtërisht, me gotët Arian që në atë kohë sundonin Italinë, një gotik. Origjina për Vitalian është e diskutueshme. [3] Cilado qoftë origjina e Patriciolus, emri i tij ishte latin, ndërsa nga djemtë e vetë Vitalianit, gjeneralët Bouzes dhe Coutzes kishin emra thrakas dhe Venilus një emër gotik. Nipi i tij, Gjoni, më vonë u bë gjithashtu një gjeneral i shquar në luftërat kundër ostrogotëve të Italisë. [4] [3]

Në vitin 513 ai u rebelua kundër perandorit Anastasius I (r. 491–518), rreptësia fiskale dhe promovimi i miafizitizmit të të cilit ishin gjerësisht të papëlqyeshëm dhe e lejoi Vitalianin të fitonte shpejt pjesë të mëdha të ushtrisë dhe popullit të Thrakës për kauzën e tij. Pasi shënoi një sërë fitoresh mbi ushtritë besnike, Vitalian erdhi për të kërcënuar vetë Konstandinopojën dhe e detyroi Anastasin të hiqte dorë zyrtarisht nga miratimi i Miafizitizmit në verën e vitit 515. Megjithatë, menjëherë pas kësaj, pasi Anastasius nuk arriti të respektonte disa nga kushtet e marrëveshjes, Vitalian marshoi në Kostandinopojë, vetëm për t'u mundur në mënyrë vendimtare nga admirali i Anastasit, Marinus .

Vitalian iku në vendlindjen e tij Traki dhe mbeti i fshehur deri në vdekjen e Anastasit në 518. Si një promovues i vendosur i ortodoksisë kalqedonase, ai u fal nga perandori i ri Justin I (r. 518–527) dhe u angazhua në negociatat me Papën për t'i dhënë fund Skizmës Akake . Ai u emërua konsull për vitin 520, por u vra pak më vonë, ndoshta me urdhër të nipit dhe trashëgimtarit të Justinit, Justinianit (r. 527–565), i cili pa tek ai një rival të mundshëm për fronin. Djemtë e tij u bënë gjithashtu gjeneralë në ushtrinë romake lindore.

Sipas përshkrimeve të kronikanëve, Vitaliani ishte me shtat të shkurtër dhe belbëzonte, por trimëria e tij personale dhe aftësitë ushtarake u pranuan gjerësisht. [5] [6]

Vitalian duket se ka qenë me origjinë dakiane - gjetike (trake) të latinizuara vendase, i lindur në Scythia Minor ose në Moesia ; babai i tij mbante një emër latin, Patriciolus, ndërsa dy nga djemtë e tij kishin emra trakë dhe një me emër gotik. [3]

Revolta kundër Anastasit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vitalian përmendet për herë të parë në vitin 503, kur ai shoqëroi të atin në Luftën Anastasiane kundër Persianëve . [4] Nga 513, ai ishte ngritur në gradën e vjenThrakë, ndoshta vjen foederatorum, "konti i foederatëve ", ushtarë barbarë që shërbenin në ushtrinë romake lindore . [4]

Nga ky post, ai u rebelua kundër perandorit Anastasius I (r. 491–518), duke përfituar nga pakënaqësia e përhapur mbi politikat ushtarake, fetare dhe sociale të perandorit. [2] Në vitin 511, Anastasi kishte ndryshuar formën e lutjes Trisagion dhe kishte miratuar zyrtarisht dogmën Miafizite, duke zemëruar popullsinë kalqedonase të Perandorisë dhe duke shtuar pakënaqësinë e shkaktuar nga politikat e tij të rrepta financiare. [7] Për më tepër, Anastasius kishte refuzuar të furnizonte annonae ("racione, provizione") për shkak të foederati, duke lejuar Vitalian të fitonte shpejt besnikërinë e trupave të rregullta të vendosura në provincat e Thrakës, Moesia II dhe Scythia Minor nga militumi i magjistraturës jopopullore. per Thracias, nipi i Anastasit, Hypatius . Komandantët vartës të Hypatit ose u vranë ose iu bashkuan rebelimit. [8] Në të njëjtën kohë, duke u paraqitur si një kampion i ortodoksisë kalqedonase, Vitalian mundi të fitonte mbështetjen e vendasve, të cilët u dyndën për t'u bashkuar me forcën e tij. Sipas historianëve bashkëkohorë bizantinë, ai mblodhi shpejt një ushtri prej 50,000–60,000 burrash, "ushtarë dhe fshatarë" dhe marshoi drejt Kostandinopojës, ndoshta duke shpresuar se banorët kryesisht kalqedonë do t'i bashkoheshin. [2] [6] [9] Në të vërtetë, duket se revolta e Vitalianit ishte e motivuar kryesisht nga arsye fetare, diçka e sugjeruar nga vullneti i tij i demonstruar vazhdimisht për të arritur një marrëveshje me Anastasin. [10] Për të kundërshtuar propagandën e Vitalianit, Anastasi urdhëroi të vendoseshin kryqe bronzi në muret e qytetit të gdhendur me versionin e tij të ngjarjeve. Perandori gjithashtu uli taksat në provincat e Bitinisë dhe Azisë për t'i penguar ata të bashkoheshin me rebelimin. [6]

Kur forcat e Vitalianit arritën në kryeqytet, ata fushuan në periferi të Hebdomonit dhe bllokuan anën tokësore të qytetit. Anastasi zgjodhi negociatat dhe dërgoi si ambasador ish-patronin e Vitalianit, ish- konsullin dhe magjistraturën militum praesentalis Patricius . [9] [11] Atij, Vitaliani deklaroi qëllimet e tij: rivendosjen e ortodoksisë kalqedonase dhe zgjidhjen e ankesave të ushtrisë trake. Pastaj Patricius e ftoi atë dhe oficerët e tij në vetë qytet për negociata. Vitalian refuzoi për vete, por lejoi oficerët e tij të lartë të shkonin të nesërmen. [9] [12] Oficerët u trajtuan mirë nga Anastasi, i cili u dha dhurata dhe u premtoi se ankesat e ushtarëve të tyre do të zgjidheshin. Ai gjithashtu u zotua që mosmarrëveshjen fetare t'ia paraqesë për zgjidhje Patriarkut të Romës . Pas kthimit të tyre në kampin rebel, këta oficerë i bënë njëzëri presion Vitalianit që ta pranonte këtë zgjidhje. I gjendur pa alternativë, vetëm tetë ditë pas mbërritjes së tij përpara kryeqytetit, Vitalian u tërhoq dhe u kthye me njerëzit e tij në Moesia e Poshtme. [13] [14]

Anastasi më pas caktoi si magjistër militum per Thracias një oficer të quajtur Cyril, i cili vazhdoi të sulmonte forcat e Vitalianit. Pas disa përleshjeve jo përfundimtare, Vitalian arriti të korruptonte hyrjen e ushtrisë së tij në Odessus, bazën e Cyril, gjatë natës. Cyril u kap në rezidencën e tij dhe u vra. [14] [15] Në këtë pikë, Anastasius e kishte shpallur Vitalianin një "armik publik" dhe dërgoi një ushtri të re të madhe - thuhet se 80,000 njerëz - nën Hypatius, me një Hun të quajtur Alathar si militum të ri të Thrakës. Pasi fitoi një fitore të vogël fillestare, ushtria perandorake u shty përfundimisht drejt Odessusit (vjeshtë 513). Në Akris, në bregun e Detit të Zi, njerëzit e Vitalianit sulmuan lagën e tyre të fortifikuar në errësirë dhe i dhanë një disfatë dërrmuese: pjesa më e madhe e ushtrisë perandorake u vra dhe të dy komandantët perandorakë u kapën dhe u mbajtën për shpërblim. [13] [16]

Fitorja konsolidoi pozicionin e Vitalianit. Me plaçkën, ai ishte në gjendje t'i shpërblente me bollëk ndjekësit e tij dhe me lajmin e asgjësimit të ushtrisë perandorake, qytetet dhe kalatë e mbetura në Moesia e Poshtme dhe Scythia iu dorëzuan atij. Menjëherë pas kësaj, ai pati një tjetër fat: në Sozopolis, njerëzit e tij kapën një ambasadë të dërguar nga Anastasius për të shpërblyer Hypatius, duke përfshirë paratë e shpërblimit prej 1,100 paund ari. Hypatius, të cilin Vitalian e urrente sepse një herë kishte fyer gruan e tij, u lirua vetëm një vit më vonë. [14] [17] Në vitin 514, Vitalian marshoi përsëri drejt Kostandinopojës, këtë herë duke mbledhur, përveç ushtrisë së tij, një flotë prej 200 anijesh nga portet e Detit të Zi, të cilat lundruan në Bosfor, duke kërcënuar qytetin edhe nga deti. Anastasi u shqetësua më tej nga trazirat në qytet, të cilat lanë shumë viktima dhe vendosi të negociojë edhe një herë me Vitalian. [14] [17] Vitalian pranoi, me kushtet e emërimit të tij në postin e magjistraturës militum per Thracias dhe marrjen e parave të shpërblimit dhe dhuratave me vlerë 5000 paund ari për lirimin e Hypatit. Anastasi pranoi gjithashtu heqjen e ndryshimeve nga Trisagion, rivendosjen e peshkopëve kalqedonë të rrëzuar dhe thirrjen e një këshilli të përgjithshëm kishtar në Kostandinopojë më 1 korrik 515. [14] [18]

Këshilli nuk u materializua kurrë, pasi Papa Hormisdas dhe Anastasius vazhduan të ishin në mosmarrëveshje rreth Skizmës Akaciane . As peshkopët e rrëzuar nuk u kthyen në selitë e tyre. Duke parë se Anastasi nuk i respektonte premtimet e tij, në fund të vitit 515 Vitalian mobilizoi ushtrinë e tij dhe marshoi përsëri drejt Kostandinopojës. [19] Ushtria e Vitalianit pushtoi periferinë e Sycae ( Galata moderne) përtej Bririt të Artë nga qyteti dhe fushoi atje. Dy magistri militum praesentalis, Patricius dhe John, nuk ishin të gatshëm të angazhonin mikun e tyre të vjetër Vitalian, kështu që Anastasius i dha komandën e forcave të tij ish- prefektit pretorian të Lindjes, Marinus, një ndihmës i besuar dhe me ndikim. [19] Pavarësisht mungesës së përvojës së tij ushtarake, Marinus mundi flotën rebele në një betejë në hyrje të Bririt të Artë; Sipas raportit të John Malalas, kjo u arrit nëpërmjet përdorimit të një lënde kimike me bazë squfuri, të shpikur nga filozofi Proclus i Athinës, të ngjashme me zjarrin e mëvonshëm grek . Më pas Marinus zbarkoi me njerëzit e tij në bregun e Sycae dhe mundi rebelët që gjeti atje. Të dëshpëruar nga humbjet e pësuara, Vitalian dhe ushtria e tij u larguan nga veriu nën mbulesën e natës. [20] Si shenjë e fitores së tij, Anastasi udhëhoqi një procesion në fshatin Sostenion, ku Vitalian kishte vendosur selinë e tij, dhe mori pjesë në një shërbim falënderimi në kishën e famshme lokale kushtuar Kryeengjëllit Mikael . [21]

Më në fund në 520, Vitalian u emërua konsull i zakonshëm për vitin, duke ndarë zyrën me Rusticius . Megjithatë, ish-rebeli vazhdoi të përbënte një sfidë të mundshme për Justinin, dhe më e rëndësishmja për nipin dhe trashëgimtarin e tij, Justinianin (r. 527–565). Kështu, në korrik të të njëjtit vit, ai u vra brenda Pallatit të Madh, së bashku me sekretarin e tij Paulus dhe ndihmësin e tij shtëpiake Celerianus. [22] Sipas John of Nikiou, ai u vra sepse po komplotonte kundër Justinit; Megjithatë, shumica e kronikanëve e vendosin përgjegjësinë për krimin në dëshirën e Justinianit për të hequr qafe veten nga një rival i mundshëm për pasardhjen e xhaxhait të tij. [2] [5] [23]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Whitby & Whitby 1986, pp. 182, 248.
 2. ^ a b c d ODB.
 3. ^ a b c d e f Amory 2003.
 4. ^ a b c Martindale 1980. Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name "PLRE1171" defined multiple times with different content
 5. ^ a b Martindale 1980.
 6. ^ a b c Bury 1958a.
 7. ^ Bury 1958a.
 8. ^ Martindale 1980.
 9. ^ a b c Martindale 1980, p. 1172. Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name "PLRE1172" defined multiple times with different content
 10. ^ Cameron, Ward-Perkins & Whitby 2000.
 11. ^ Martindale 1980.
 12. ^ Bury 1958a.
 13. ^ a b Bury 1958a.
 14. ^ a b c d e Martindale 1980. Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name "PLRE1173" defined multiple times with different content
 15. ^ Croke 1995.
 16. ^ Martindale 1980.
 17. ^ a b Bury 1958a.
 18. ^ Bury 1958a; Cameron, Ward-Perkins & Whitby 2000.
 19. ^ a b Bury 1958a.
 20. ^ Bury 1958a; Cameron, Ward-Perkins & Whitby 2000.
 21. ^ Bury 1958a.
 22. ^ Cameron 1982. The month of Vitalian's death is taken from the chronicle of Marcellinus Comes, sub anno 520. Alan Cameron discussed the supporting evidence, concluding that Marcellinus is correct.
 23. ^ Bury 1958b.