Jump to content

Wikipedia:Projekti Fjalori/Polihistorik/A

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Gjendeni në faqe të projektit fjalori në hapsirën Wikipedia, saktësisht tek përmbajtja për vitrinat e projektit.
Fresko pamjen ose kthehu te Vitrina Projekti Fjalori/Polihistorik apo Vitrina Projekti Fjalori/A ose kapërce në shkronjat e kësaj lëmije
A · B · C · Ç · D · Dh · E · Ë · F · G · Gj · H · I · J · K · L · Ll · M · N · Nj · O · P · Q · R · RR · S · Sh ·  T · TH · U · V · X · Xh · Y · Z · Zh / W
A-ja në lëmi tjera

Gjuhë dhe Letërsi
Arkeologjia
Arsimi
Baleti
Biznes
Ekonomia
Film
Fizika
Informatika
Interneti
Inxhenieria
Judikatura
Kimia
Komunikacioni
Kopshtaria
Kuzhina
Matematika
Mitologjia
Mjekësia
Muzika
Piktura
Gjeografia
Politika
Biologjia

 • Abeken Hajnrih (Heinnrich Abeken, lindur më 1808 - 1872), protestantë, prusianë, teologë, nëpunës ministrishë në Prusi.[1]
 • Konrad Adenauer (Konrad Adenauer, lindur më 1876-1967), politikanë, gjermanë, kancelar i parë në RF të Gjermanisë në periudhën 1949 - 1963.[1]
 • Abdikimi
  1. ABDÍK|ÓJ jokal., ABDÍKÓVA, ABDÍKÚAR libr. - Heq dorë zyrtarisht nga pushteti mbretërorë. Abdikoi nga froni. ABDIKÍM / ABDIKÍMI m. ABDIKÍME, ABDIKÍMET libr. veprim sipas foljes ABDIKOJ. Abdikim i detyruar. Akti i abdikimit. Bëri Abdikimin.[2]
 • Absinët
  1. ABÍS, ABÍSI, m., sh. ABÍSË, ABÍSËT libr. Humnerë, hon. Në buzë të abisit. Gjëmon abisi.; ABISÍN, ABISÍNI, m., sh. ABISÍN, ABISÍNIT. shih. ABISINAS,~I.; ABISÍNAS, ABISÍNASI, m. sh. ABISÍNAS, ABISÍNASIT. Banor vendës i Absinisë ose ai që e ka prejardhjen nga Absinia; etiopas.; ABISÍNAS, ABISÍNASE mb. Që lidhet me Absininë ose me abisinasit, që është karakteristik për Absininë ose për abisinasit, i Abisinisë ose i abisinasve; që është i krijuar nga abisinasit; etiopas. Populli abistinas. Kufiri abisianas. Këngë (valle) abisianase. [2]
 • Absolutizmi
  1. ABSOLÚT, ABSOLÚTE m. 1. Që nuk varet dhe nuk kushtëzohet nga diçka tjetër; që merret a që vështrohet në vetvete, pa u lidhur e pa u krahasuar me diçka tjetër; kund. relativ: Shifër absolute. Vlerë absolute. Rritja absolute. Prodhimi absolut. ek. E vërteta absolute. filoz. Varfërimi absolut. ek. Mosha absolute. gjeol. Shkalla sipërore absolute. gjuh. Shpejtësi absolute. fiz. Lartësi absolute. filoz. shih tek IDE,~JA. 2 Që është i plotë e tërësor, që nuk ka asnjë përjashtim a kufizim; që është në skajin më të tejmë të shfaqjes së vet, që nuk ka tjetër përtej tij; i përsosur. Epërsi absolute. Qetësi absolute. Liri (drejtësi) absolute. Besim (nënshtrim) absolute. Mungesë (pamundësi) absolute. Kampion absolute. sport. sportist që ka fituar mbi kundërshtarët e tjerë në ndeshjen e një lloji të caktuar sporti. Zero absolute. fiz. shih te ZERO,~JA/ Temperatura absolute. fiz. shih. tek TEMPERATUR|Ë,~A. 3. Që është i prerë e i padiskutueshëm, që nuk bën asnjë lëshim; i domosdoshëm. Gjykim (ton) absolut. Nevojë absolute. Në mënyrë absolute. 4.
  2. Shumicë absolute - shumicë që e kalon gjysmën e tërësisë së numëruar, shumicë dërrmuese.[2]
 • Agatoklesi (Agathokles, lindur më 360 p.e.s. - 289 p.e.s.), Tirani i Sirakusit. [1]
 • Georgius Agricola (Georgius Agricola, lindur më 1494 - 1555), humanistë, mjekë, dhe mineralologë.[1]
 • Shtefan Agrikola (Stephan Agricola, lindur si Stephan Kastenbauer më 1491 - 1574), gjermanë, teolog i luterizmit.[1]
 • Ahmad III (Ahmadi III-të, lindur më 1673 - 1736), sulltan turk në periudhën 1703-30.[1]
 • Magnus Albertus (Magnus Albertus, lindur rreth vitit 1200 - 1280), studiues i natyrës, filozofë dhe teologë, evropianë.[1]
 • Albrecht I (Albrehti i I-rë, lindur më 1255 - 1308), mbret gjerman nga vitit 1298. [1]
 • Albrecht V (Albrehti i V-të, lindur më 1528 - 1579), hecug i Bavarisë nga vitit 1550. [1]
 • Albrecht Markgraf von Brandenburg-Ansbach (Albrehti, Grafi i Tregut të Brandenburg-Ansbahut lindur më 1490 - 1568), mjeshtëri i fundit i lartë i Urdhërit Teutonik (Deutschen Ordens, Hochmeister 1510/11-25), hercug i parë në Prusi nga viti 1525. [1]
 • Jean Le Rond d'Alembert (Alembert, Zhan Le Rond lindur më 1717 - 1783), matematikanë, filozofë dhe shkrimtarë, francezë nga Franca.[1]
 • Alexander (Aleksandri, lindur më 356 p.e.s. - 323 p.e.s), mbret në Maqedoni nga viti 336 p.e.s..[1]
 • Alexander V (Petros Philargis, lindur më rreth vitit 1340 - 1410), kontrapapë nga viti 1409.[1]
 • Alexander VI (Rodrigo de Borja (apo Borgia), lindur më 1431 - 1503), papë nga viti 1492.[1]
 • Alfons V ( Alfonsi i V-të, Afrikani, lindur më 1432 - 1481), mbret në Portugali nga viti 1438.[1]
 • Alfons XII ( Alfonsi i XII-të, lindur më 1857 - 1885), mbret në Spanjë nga viti 1874.[1]
 • Alkibiades ( Alkibiadesi, lindur më 450 p.e.s. - 404 p.e.s.), burrshtetas dhe ushtarak i Athinës.[1]
 • Johannes Althusius ( Altusius Johanesi, lindur më 1557 - 1638), mësues i drejtësis dhe politikan gjermanë.[1]
 • Gyula Andrássy ( Andrasi, Gula Plaku, lindur më 1823 - 1890), graf dhe burrshtetas austro-hungarez.[1]
 • Stuart Anna ( Ana, Stuard, lindur më 1665 - 1714), mbretëreshë në Britanin e Madhe nga viti 1702.[1]
 • Antipater ( Antipatri, lindur më 400 p.e.s. - 319 p.e.s.), burrshtetas dhe ushtarak në Maqedoni.[1]
 • Anton II. der Gute ( Antoni I Miri, lindi më 1489 - 1544), hercug i Lothrigenit nga viti 1509.[1]
 • Antonius Pius ( Antonius Pius Titus Aelius Hadrianus Antonius apo shkurt Anton Piusi, lindur më 86 - 161), perandor në Romë nga viti 138.[1]
 • Marcus Antonius ( Marko Antoni, lindur më 82 p.e.s. - 30 p.e.s.), triumfator i Romës.[1]
 • Jasir Arafat ( Jaser Arafati, i quajtur Abu Ammar, lindur më 1929), politikan palestinezë.[1]
 • Archidamos II. ( Arhidamosi i II-të, vdiq më 427 p.e.s.), mbret në Spart nga viti 469?.[1]
 • Ariovist ( Ariovisti, vdiq më 54 p.e.s.), ushtarak mbretëror gjermanë.[1]
 • Aristoteles ( Aristoteli, lindur më 384 p.e.s. - 322 p.e.s. ), filozof në Greqi.[1]
 • Arius ( Ariusi, me gjasë lindur në vitin 260 - 336), hearetik dhe presbyt i kishës së vjetër të Alexandrisë.[1]
 • Arminius (Arminiusi, gabimisht i njohur si Hermann , ekzistojn dy datëlindje 18 (ose 16) - 19 (ose 21)), prisë Cherusker.[1]
 • Ernst Moritz Arndt (Ernst Moric Arndti, lindur më 1769 - 1860 ), shkrimtar dhe publicist gjermanë nga Gjermania.[1]
 • Atahualpa ( Atahualpa, vdiq më 1533), sundimtari i fundit i Inkasve.[1]
 • Philadelphos Attalos II ( Filadelfos Atalosi i II-të, lindur më 220 p.e.s. - 138 p.e.s.), mbret në Pergamon nga viti 159 p.e.s.[1]
 • Philometor Attalos III ( Filometor Atalosi i III-të, lindur më 171 p.e.s. - 133 p.e.s. ), mbreti i fundit në Pergamon nga viti 138 p.e.s.[1]
 • Clement Richard Attlee ( Klement Riçard Atli, lindur më 1883 - 1967), politikanë, premierministër në Britanin e Madhe në periudhën 1945-51.[1]
 • Rudolf Augstein ( Rudolf Augshtein, lindur më 1923 ), publicistë gjermanë nga Gjermania.[1]
 • August II der Starke ( Augusti i II-të "I forti", i njohur si Friederich August I-rë i Saksonis, lindur më 1670 - 1733), kurfyrstë në Saksoni nga viti 1694, mbret në Poloni në periudhat 1697-1706 dhe 1709/33.[1]
 • August III ( Augusti i III-të i Saksonis, i njohur si Friederich August II-të i Saksonis, lindur më 1696 - 1763 ), kurfyrstë në Saksoni nga viti 1733, mbret në Poloni nga viti 1733.[1]
 • Arthur Axmann ( Artur Aksmani, lindur më 1913), udhëheqës ( Fyhra) i Rinis së Rendit të Hitlerit.[1]


 1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az Vëretetuar nga dy, tre burime, përkthyer nga Hipi Zhdripi, paraqitur bazuar në serin për "duda" e "duduka" gjerman "Schuler Duden" Geschichte Ein Sachlexikon fur Schuele.- Shprehje të rëndësishme nga lënda e historis së përgjithëshme. Botues për duda e duduka me shpresë që më mirëkuptojnë: "DUDENVERLAG" Mannheim - Leipzig - Wien - Zurich, ISBN 3-411-05413-1.
 2. ^ a b c Fjalori i Gjuhës së Sotme Shqipe, Tiranë 1980.