William Ockham

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

William Ockham gjithashtu Occam, nga latinisht: Gulielmus Occamus [1] [2] rr. 1287 – 10 prill 1347) ishte një frat françeskan anglez, filozof skolastik, apologjetar dhe teolog katolik, i cili besohet se ka lindur në Ockham, një fshat i vogël në Surrey . [3] Ai konsiderohet të jetë një nga figurat kryesore të mendimit mesjetar dhe ishte në qendër të polemikave të mëdha intelektuale dhe politike të shekullit të 14-të. Ai është i njohur zakonisht për briskun e Occam-it, parimin metodologjik që mban emrin e tij, dhe gjithashtu prodhoi vepra të rëndësishme mbi logjikën, fizikën dhe teologjinë . William kujtohet në Kishën e Anglisë me një përkujtim më 10 prill. [4]

Jetëshkrimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

William Ockham lindi në Ockham, Surrey në 1287. [5] Ai mori arsimin fillor në Shtëpinë e Greyfriars në Londër. [6] Besohet se ai më pas studioi teologji në Universitetin e Oksfordit [7] [8] nga 1309 deri në 1321, [9] por ndërsa ai plotësoi të gjitha kërkesat për një diplomë master në teologji, ai nuk u bë kurrë një master regjent . Për shkak të kësaj ai fitoi titullin nderi Venerabilis Inceptor , ose "Fillimtar i nderuar" (një inceptor ishte një student i pranuar zyrtarisht në radhët e mësuesve nga autoritetet universitare). [10]

Gjatë Mesjetës, Fjalitë e teologut Peter Lombard (1150) ishin bërë një vepër standarde e teologjisë dhe shumë studiues teologjikë ambicioz shkruan komente mbi të. [11] William of Ockham ishte ndër këta komentues studiues. Megjithatë, komenti i Uilliam-it nuk u prit mirë nga kolegët e tij ose nga autoritetet e Kishës. Në vitin 1324, komenti i tij u dënua si joortodoks nga një sinod peshkopësh.  dhe ai u urdhërua në Avignon, Francë, për të mbrojtur veten përpara një gjykate papale. [11]

Një kuptim alternativ, i propozuar së fundmi nga George Knysh, sugjeron se ai fillimisht u emërua në Avignon si profesor i filozofisë në shkollën françeskane dhe se vështirësitë e tij disiplinore filluan deri në vitin 1327. [12] Në përgjithësi besohet se këto akuza u vendosën nga kancelari i Oksfordit John Lutterell . [13] [14] Ministri i Përgjithshëm françeskan, Michael of Cesena, ishte thirrur në Avignon, për t'iu përgjigjur akuzave për herezi. Një komisioni teologjik iu kërkua të rishikonte Komentarin e tij mbi Fjalitë, dhe ishte gjatë kësaj që William of Ockham e gjeti veten të përfshirë në një debat tjetër. Michael of Cesena i kishte kërkuar Uilliamit të rishikonte argumentet rreth varfërisë apostolike . Françeskanët besonin se Jezusi dhe apostujt e tij nuk zotëronin asnjë pronë qoftë individualisht apo të përbashkët, dhe Rregulli i Shën Françeskut urdhëronte anëtarët e urdhrit që të ndiqnin këtë praktikë. [15] Kjo i solli ata në konflikt me Papa Gjon XXII .

Për shkak të sulmit të papës ndaj sundimit të Shën Françeskut, William of Ockham, Michael of Cesena dhe françeskanë të tjerë kryesorë u larguan nga Avignon më 26 maj 1328 dhe përfundimisht u strehuan në oborrin e Perandorit Romak të Shenjtë Louis IV të Bavarisë, i cili ishte gjithashtu u angazhua në mosmarrëveshje me papatin dhe u bë mbrojtësi i William. [11] Pas studimit të veprave të Gjonit XXII dhe deklaratave të mëparshme papale, Uilliam ra dakord me Ministrin e Përgjithshëm. Në këmbim të mbrojtjes dhe patronazhit, William shkroi traktate që argumentonin që perandori Louis të kishte kontrollin suprem mbi kishën dhe shtetin në Perandorinë e Shenjtë Romake. [11] "Më 6 qershor 1328, Uilliam u shkishërua zyrtarisht sepse u largua nga Avignon pa leje," dhe William argumentoi se Gjoni XXII ishte një heretik për sulmin ndaj doktrinës së varfërisë apostolike dhe rregullit të Shën Françeskut, i cili ishte miratuar nga më parë. papët. Filozofia e William of Ockham nuk u dënua kurrë zyrtarisht si heretike.

Ai kaloi pjesën më të madhe të jetës së tij duke shkruar për çështje politike, duke përfshirë autoritetin relativ dhe të drejtat e fuqive shpirtërore dhe materiale. Pas vdekjes së Michael of Cesena në 1342, William u bë udhëheqësi i grupit të vogël të disidentëve françeskanë që jetonin në mërgim me Louis IV. William of Ockham vdiq (para shpërthimit të murtajës) më 9 prill 1347. [16]

Mendimi filozofik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

skolastikë, William Ockham mbrojti reformën si në metodë ashtu edhe në përmbajtje, qëllimi i së cilës ishte thjeshtimi. William përfshiu shumë nga puna e disa teologëve të mëparshëm, veçanërisht Duns Scotus . Nga Duns Scotus, William of Ockham nxori pikëpamjen e tij për plotfuqinë hyjnore, pikëpamjen e tij për hirin dhe justifikimin, shumë nga epistemologjia e tij  dhe bindjet etike. Megjithatë, ai gjithashtu reagoi ndaj dhe kundër Scotus në fushat e paracaktimit, pendimit, të kuptuarit e tij të universaleve, dallimit të tij zyrtar ex parte rei (d.m.th., "siç zbatohet për gjërat e krijuara"), dhe këndvështrimi i tij për maturinë që u bë i njohur si brisku i Okamit .

William Ockham përkrahu fideizmin, duke deklaruar se "vetëm besimi na jep akses në të vërtetat teologjike. Rrugët e Zotit nuk janë të hapura për arsyen, sepse Zoti ka zgjedhur lirisht të krijojë një botë dhe të vendosë një rrugë shpëtimi brenda saj, pavarësisht nga çdo ligj i nevojshëm që logjika ose racionaliteti njerëzor mund të zbulojë." [17] Ai besonte se shkenca ishte një çështje zbulimi dhe e shihte Zotin si domosdoshmërinë e vetme ontologjike. Rëndësia e tij është si një teolog me një interes të zhvilluar fort në metodën logjike, dhe qasja e të cilit ishte kritike dhe jo ndërtimi i sistemit. [18]

William Ockham ishte një pionier i nominalizmit dhe disa e konsiderojnë atë babanë e epistemologjisë moderne, për shkak të pozicionit të tij të argumentuar fort se ekzistojnë vetëm individët, në vend të universaleve, esencave ose formave mbi-individuale, dhe se universalet janë produkte të abstraksionit. nga individë nga mendja njerëzore dhe nuk kanë ekzistencë ekstra-mendore. [19] Ai mohoi ekzistencën reale të universaleve metafizike dhe mbrojti reduktimin e ontologjisë . William of Ockham nganjëherë konsiderohet si një avokat i konceptualizmit dhe jo nominalizmit, sepse ndërsa nominalistët besonin se universalet ishin thjesht emra, dmth fjalë dhe jo realitete ekzistuese, konceptualistët konsideruan se ato ishin koncepte mendore, dmth. emrat ishin emra konceptesh, të cilat ekzistojnë., edhe pse vetëm në mendje. Prandaj, koncepti universal ka për objekt jo një realitet ekzistues në botën jashtë nesh, por një paraqitje të brendshme që është produkt i vetë të kuptuarit dhe që "supozon" në mendje gjërat të cilave mendja ia atribuon; dmth mban, për momentin, vendin e gjërave që përfaqëson. Është termi i aktit reflektues të mendjes. Prandaj universalja nuk është një fjalë e thjeshtë, siç mësoi Roscelin, as një predikim, siç thoshte Peter Abelard, domethënë fjala siç përdoret në fjali, por zëvendësuesi mendor i gjërave reale dhe termi i procesit reflektues. Për këtë arsye Uilliam është quajtur ndonjëherë edhe "terminist", për ta dalluar atë nga një nominalist ose një konceptualist. [20]

Të tjerë duan ta dallojnë Ockham si një " Terminist " për ta dalluar atë si nga nominalizmi ashtu edhe nga konceptualizmi. [21]

William Ockham ishte një vullnetar teologjik që besonte se nëse Zoti do të kishte dashur, ai mund të ishte mishëruar si gomar apo ka, apo edhe si gomar dhe njeri në të njëjtën kohë. Ai u kritikua për këtë besim nga kolegët e tij teologë dhe filozofë. [22]

Filozofia natyrore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

William shkroi shumë për filozofinë natyrore, duke përfshirë një koment të gjatë mbi <i id="mwxA">Fizikën</i> e Aristotelit. Sipas parimit të parsimisë ontologjike, ai mendon se nuk kemi nevojë të lejojmë entitete në të dhjetë kategoritë e Aristotelit; Pra, ne nuk kemi nevojë për kategorinë e sasisë, pasi entitetet matematikore nuk janë "reale". Matematika duhet të zbatohet në kategori të tjera, si kategoritë e substancës ose cilësive, duke parashikuar kështu rilindjen moderne shkencore, duke shkelur ndalimin aristotelian të metabazës .

Teoria e dijes[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në teorinë e dijes, William hodhi poshtë teorinë skolastike të specieve, si të panevojshme dhe të pambështetur nga përvoja, në favor të një teorie të abstraksionit. Ky ishte një zhvillim i rëndësishëm në epistemologjinë mesjetare të vonë. Ai gjithashtu bëri dallimin midis njohjes intuitive dhe abstrakte; njohja intuitive varet nga ekzistenca ose mosekzistenca e objektit, ndërsa njohja abstrakte e "abstrakton" objektin nga kallëzuesi i ekzistencës. Përkthyesit janë ende të pavendosur për rolet e këtyre dy llojeve të aktiviteteve njohëse. [23]

Logjika[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

logjikë, William Ockham shkroi me fjalë formulat që më vonë do të quheshin ligjet e De Morgan-it, [24] dhe ai mendoi logjikën treshe, domethënë një sistem logjik me tre vlera të vërteta ; një koncept që do të merrej sërish në logjikën matematikore të shekujve 19 dhe 20. Kontributet e tij në semantikë, veçanërisht në teorinë e pjekurisë së supozimit, janë ende të studiuara nga logjikistët. [25] [26] William of Ockham ishte ndoshta i pari logjik që trajtoi termat boshe në silogistikën aristoteliane në mënyrë efektive; ai krijoi një term bosh semantikë që i përshtatet saktësisht silogistikës. Në mënyrë të veçantë, një argument është i vlefshëm sipas semantikës së William, nëse dhe vetëm nëse është i vlefshëm sipas Prior Analytics . [27]

Ockham mësonte ndarjen e kishës nga shteti, duke besuar se Papa dhe perandori duhet të jenë të ndarë. [28]

Publikimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shkrime filozofike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Summa logicae (Sum of Logic) (c. 1323, OP 1).
 • Expositionis in Libros artis logicae prooemium, 1321–1324, OP 2).
 • Expositio in librum Porphyrii de Praedicabilibus, 1321–1324, OP 2).
 • Expositio in librum Praedicamentorum Aristotelis, 1321–1324, OP 2).
 • Expositio in librum in librum Perihermenias Aristotelis, 1321–1324, OP 2).
 • Tractatus de praedestinatione et de prescientia dei respectu futurorum contingentium (Treatise on Predestination and God's Foreknowledge with respect to Future Contingents, 1322–1324, OP 2).
 • Expositio super libros Elenchorum (Exposition of Aristotle's Sophistic refutations, 1322–1324, OP 3).
 • Expositio in libros Physicorum Aristotelis. Prologus et Libri I–III (Exposition of Aristotle's Physics) (1322–1324, OP 4).
 • Expositio in libros Physicorum Aristotelis. Prologus et Libri IV–VIII (Exposition of Aristotle's Physics) (1322–1324, OP 5).
 • Brevis summa libri Physicorum (Brief Summa of the Physics, 1322–23, OP 6).
 • Summula philosophiae naturalis (Little Summa of Natural Philosophy, 1319–1321, OP 6).
 • Quaestiones in libros Physicorum Aristotelis (Questions on Aristotle's Books of the Physics, before 1324, OP 6).

Shkrimet teologjike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • In libros Sententiarum (Commentary on the Sentences of Peter Lombard).
  • Book I (Ordinatio) completed shortly after July 1318 (OT 1–4).
  • Books II–IV (Reportatio) 1317–18 (transcription of the lectures; OT 5–7).
 • Quaestiones variae (OT 8).
 • Quodlibeta septem (before 1327) (OT 9).
 • Tractatus de quantitate (1323–24. OT 10).
 • Tractatus de corpore Christi (1323–24, OT 10).

Shkrime politike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Opus nonaginta dierum (1332–1334).
 • Epistola ad fratres minores (1334).
 • Dialogus (before 1335).
 • Tractatus contra Johannem [XXII] (1335).
 • Tractatus contra Benedictum [XII] (1337–38).
 • Octo quaestiones de potestate papae (1340–41).
 • Consultatio de causa matrimoniali (1341–42).
 • Breviloquium (1341–42).
 • De imperatorum et pontifcum potestate [also known as Defensorium] (1346–47).

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Jortin, John.
 2. ^ Johann Jacob Hofmann.
 3. ^ There are claims also that he was born in Ockham, Yorkshire but it is now accepted that his birth place was in Surrey.
 4. ^ "The Calendar". The Church of England (në anglisht). Marrë më 2021-03-27.
 5. ^ Larsen, Andrew E. (2011). "The Investigation into William of Ockham". The School of Heretics: Academic Condemnation at the University of Oxford, 1277-1409. Brill. fq. 76. doi:10.1163/9789004206625_006. ISBN 9789004206625. Marrë më 6 shtator 2022. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Medieval Philosophy of Religion: The History of Western Philosophy of Religion, Volume 2, Graham Oppy & N. N. Trakakis (2014, p. 195)
 7. ^ Spade, Paul Vincent (ed.). The Cambridge Companion to Ockham. Cambridge University Press, 1999, p. 20.
 8. ^ He has long been claimed as a Merton alumnus, but there is no contemporary evidence to support this claim and as a Franciscan, he would have been ineligible for fellowships at Merton (see G. H. Martin and J. R. L. Highfield, A History of Merton College, Oxford: Oxford University Press, 1997, p. 53). The claim that he was a pupil of Duns Scotus at Oxford is also disputed (see Philip Hughes, History of the Church: Volume 3: The Revolt Against The Church: Aquinas To Luther, Sheed and Ward, 1979, p. 119 n. 2).
 9. ^ During that time (1312–1317) Henry Harclay was the Chancellor of Oxford and it is believed that William was his pupil (see John Marenbon (ed.
 10. ^ Brundage, James (2008). "Canon Law in the Law schools". përmbledhur nga Hartmann, Wilfried; Pennington, Kenneth (red.). The history of medieval canon law in the classical period. Catholic University of America Press. fq. 115. ISBN 978-0813214917. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ a b c d Olson, Roger E. (1999).
 12. ^ Knysh, George (1986). "Biographical rectifications concerning William's Avignon period". Franciscan Studies. 46: 61–91. doi:10.1353/frc.1986.0020. JSTOR 41975065. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ Hundersmarck, Lawrence (1992). Great Thinkers of the Western World. HarperCollins. fq. 123–128. ISBN 0-06-270026-X. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ "William of Occam". wotug.org. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ McGrade, Arthur (1974). The Political Thought of William of Ockham: Personal and Institutional Principles. Cambridge University Press. ISBN 0-521-20284-1. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ Gál, Gedeon (1982). "William of Ockham Died 'Impenitent' in April 1347". Franciscan Studies. 42: 90–95. doi:10.1353/frc.1982.0011. JSTOR 41974990. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ Dale T. Irvin and Scott W. Sunquist.
 18. ^ The Oxford Companion to English Literature, 6th Edition.
 19. ^ Baird, Forrest E.; Kaufmann, Walter (2008). From Plato to Derrida. Upper Saddle River, New Jersey: Pearson Prentice Hall. ISBN 978-0-13-158591-1. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 20. ^ Stampa:Catholic Encyclopedia
 21. ^ "CATHOLIC ENCYCLOPEDIA: William of Ockham". www.newadvent.org. Marrë më 2022-09-09. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 22. ^ Stanley J. Grenz. The Named God and the Question of Being: A Trinitarian Theo-Ontology. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 23. ^ Brower-Toland, S (2014). "William ockham on the scope and limits of consciousness". Vivarium. 52 (3–4): 197–219. doi:10.1163/15685349-12341275. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 24. ^ In his Summa Logicae, part II, sections 32 and 33.
 25. ^ Priest, Graham; Read, S. (1977). "The Formalization of Ockham's Theory of Supposition". Mind. LXXXVI (341): 109–113. doi:10.1093/mind/LXXXVI.341.109. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 26. ^ Corcoran, John; Swiniarski, John (1978). "Logical Structures of Ockham's Theory of Supposition". Franciscan Studies. 38: 161–83. doi:10.1353/frc.1978.0010. JSTOR 41975391. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 27. ^ John Corcoran (1981).
 28. ^ "Ockham (Occam), William of | Internet Encyclopedia of Philosophy" (në anglishte amerikane). Marrë më 2022-09-08.