1990 në Shqipëri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Flag of Albania (1946–1992).svg
1990

Shqipëri
Dekadat:
 • 1970
 • 1980
 • 1990
 • 2000
 • 2010
 • Shih edhe: Ngjarje të tjera të vitit 1990
  Lista e viteve në Shqipëri

  Në vijim është lista e ngjarjeve që kanë ndodhur gjatë vitit 1990Republikën e Shqipërisë.

  Udhëheqës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  Ngjarje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • janar - Demonstratat kundër Plenumit të Nëntë të Komitetit Qendror në Shkodër detyruar autoritetet të shpallin gjendjen e jashtëzakonshme.
  • prill - Alia deklaroi gatishmërinë e tij për të vendosur marrëdhënie diplomatike me Bashkimin Sovjetik dhe Shtetet e Bashkuara.
  • maj - Javier Pérez de Cuéllar, Sekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara, vizitoi Shqipërinë.
  • maj - Regjimi njoftoi dëshirën për t'u bashkuar me Organizatën për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë me kalimin e ligjeve liberalizuese për kodin penal, reformimin e sistemit gjyqësor, heqjen e disa kufizimeve në lirinë e adhurimit, dhe duke garantuar të drejtën për të udhëtuar jashtë vendit.
  • korrik - Të rinjtë demonstruan kundër regjimit në Tiranë, duke bërë që pesë mijë qytetarë të kërkojnë strehim në ambasadat e huaja.
  • korrik - Shqipëria dhe Bashkimi Sovjetik nënshkruan një protokoll për normalizimin e marrëdhënieve.
  • gusht - Qeveria braktisi monopolin e saj në tregtinë e jashtme dhe filloi të hapë Shqipërinë në tregtinë e jashtme.
  • shtator - Alia iu drejtua Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara në New York City.
  • tetor - Tirana ishte vendi ku u mbajt Konferenca e Ministrave të Jashtëm të Ballkanit.
  • tetor - Ismail Kadare, shkrimtari më i shquar i Shqipërisë, arratiset në Francë.
  • dhjetor - Alia u takua me studentë të universitetit që demonstronin kundër diktaturës së tij.
  • dhjetor - Plenumi i Trembëdhjetë i Komitetit Qendror të Partisë Komuniste autorizoi një sistem shumëpartiak.
  • dhjetor - Krijohet partia e parë opozitare, Partia Demokratike e Shqipërisë.
  • dhjetor - Publikohet një projekt-propozimi i kushtetutës.

  Lindje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  Vdekje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]