Jump to content

1991 në Shqipëri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
1991

Shqipëri
Dekadat:
Shih edhe:Ngjarje të tjera të vitit 1991
Lista e viteve në Shqipëri

Në vijim është lista e ngjarjeve që kanë ndodhur gjatë vitit 1990Republikën e Shqipërisë.

Udhëheqës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ngjarje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • janar - Doli në qarkullim numri i parë i gazetës Rilindja Demokratike, gazeta e parë e lirë pas rënies së diktaturës komuniste në Shqipëri.
 • janar - Mijëra shqiptarë refugjatë kërkojnë strehim në Greqi.
 • shkurt - Protestat e popullit shqiptar kundër diktaturës komuniste, çuan në rrëzimin e monumentit të diktatorit komunist Enver HoxhaTiranë.
 • mars - Shqipëria dhe Shtetet e Bashkuara rivendosën marrëdhëniet diplomatike.
 • mars - Mijëra shqiptarë përpiqen të fitojnë azil në Itali.
 • mars - Zhvillohen zgjedhjet për Kuvendin e Shqipërisë ku për herë të parë pas më shumë se 50 vjetësh marrin pjesë më shumë se një parti politike.
 • prill - Zgjedhjet u përfundojnë. Me 99 për qind pjesëmarrje Partia Komuniste fitoi rreth 67 për qind të votave për vendet në Kuvendin Popullor. Partia Demokratike Shqiptare fitoi rreth 30 për qind.
 • prill - Kuvendi Popullor rizgjedh Ramiz Alinë për një mandat të ri presidencial.
 • prill - Një riorganizim i zëvendësoi Ministrinë e Punëve të Brendshme me Ministrinë e Rendit Publik dhe vendosi Rojet Kufitare dhe Drejtorinë e Administratës së Burgjeve në kuadër të Ministrisë së Mbrojtjes dhe Ministrisë së Drejtësisë, respektivisht.
 • prill - Kuvendi Popullor miratoi një ligj mbi Dispozitat Kryesore Kushtetuese, duke siguruar të drejtave themelore të njeriut dhe ndarja e pushteteve, kështu duke e shfuqizuar kushtetutën e vitit 1976.
 • prill - Kuvendi Popullor emëron një komision për të hartuar një kushtetutë të re.
 • maj - Gazeta Koha jonë botohet për herë të parë në Lezhë. Botues i saj është Nikollë Lesi.
 • qershor - Kryeministri Fatos Nano dhe kabineti i tij dha dorëheqjen për shkak se sindikatat bën thirrje për grevë të përgjithshme.
 • qershor - Një qeveri koalicioni e kryesuar nga kryeministri Ylli Bufi mori detyrën.
 • qershor - Kongresi i Dhjetë i Partisë Komuniste e shpërbën partinë dhe themelon partinë e re, Partia Socialiste e Shqipërisë.
 • qershor - Shqipëria u pranua si anëtare e plotë e Grupit Minsk të OSBE-së.
 • qershor - Sekretari i Shtetit të Shteteve të Bashkuara, James Baker vizitoi Shqipërinë.
 • korrik - Sigurimi u hoq dhe u zëvendësua nga Shërbimi Informativ Kombëtar.
 • gusht - Deri në tetëmbëdhjetë mijë shqiptarë kaluan Detin Adriatik duke kërkuar azil në Itali, por pa sukses.
 • gusht - Kuvendi Popullor miratoi një ligj mbi aktivitetin ekonomik që e autorizoi pronën private, privatizimin e pronës shtetërore, investimet nga të huajt, dhe punësimin private të punëtorëve.
 • tetor - SHBA rihapë një ambasadë në Tiranë.
 • tetor - Shqipëria u anëtarësua në Fondin Monetar Ndërkombëtar.
 • dhjetor - Qeveria e koalicionit u rrëzua mes akuzave se Partia Komuniste kishte bllokuar reformën. Bufi dha dorëheqjen.
 • dhjetor - Alia emëron Vilson Ahmetin kryeministër dhe vendos të mbahen zgjedhje në muajin mars 1992.

Lindje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vdekje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]