Antoine Laurent de Lavoisier

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Antoine-Laurent de Lavoisier
U lind në26 gusht 1743
Vdiq8 maj 1794
Paris, Francë
Shkaku i vdekjesU ekzekutua nga gijotina
Vendi i prehjesKatakombet e Parisit
ShkollimiCollège des Quatre-Nations, Universiteti i Parisit
Njohur për
Karriera shkencore
FushatBiolog, kimist
Studentë të shquarÉleuthère Irénée du Pont
InfluencesGuillaume-François Rouelle, Étienne Condillac
Nënshkrimi

Antoine Laurent de Lavoisier (Frëngjisht: [ɑ̃twan lɔʁɑ̃ də lavwazje]; lindi më 26 gusht 1743 në Paris, Francë dhe vdiq më 8 maj 1794 Paris) ishte një fisnik dhe kimist francez që ishte thelbësore për revolucionin kimik të shekullit të 18-të dhe që kishte një ndikim të madh si në historinë e kimisë ashtu edhe në historinë e biologjisë. Ai konsiderohet gjerësisht në letërsinë popullore si "babai i kimisë moderne".

Në përgjithësi është e pranuar që arritjet e mëdha të Lavoisier në kimi rrjedhin kryesisht nga ndryshimi i tij i shkencës nga një cilësor në atë sasiore. Lavoisier shquhet më së shumti për zbulimin e tij të rolit që oksigjeni luan në djegie. Ai njohu dhe emërtoi oksigjenin (1778) dhe hidrogjenin (1783), dhe kundërshtoi teorinë e flogistonit. Lavoisier ndihmoi në ndërtimin e sistemit metrik, shkroi listën e parë të gjerë të elementeve dhe ndihmoi në reformimin e nomenklaturës kimike. Ai parashikoi ekzistencën e silicit (1787) dhe ishte gjithashtu i pari që vërtetoi se sulfuri ishte një element (1777) sesa një përbërës. Ai zbuloi se, megjithëse lënda mund të ndryshojë formën ose formën e saj, masa e saj mbetet gjithmonë e njëjtë.

Lavoisier ishte një anëtar i fuqishëm i një numri të këshillave aristokratike, dhe një administrator i Ferme générale. Ferme générale ishte një nga përbërësit më të urryer të Ancien Régime për shkak të fitimeve që mori në kurriz të shtetit, sekretit të kushteve të kontratave të tij dhe dhunës së agjentëve të tij të armatosur. Të gjitha këto aktivitete politike dhe ekonomike i mundësuan atij të financojë kërkimet e tij shkencore. Në kulmin e Revolucionit francez, ai u akuzua për mashtrim taksash dhe shitje të duhanit të falsifikuar dhe u gilotinua.

Jetëshkrimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Jeta e hershme dhe edukimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Antoine-Laurent Lavoisier lindi në një familje të pasur të fisnikërisë në Paris më 26 gusht 1743. Djali i një avokati në Parlamentin e Parisit, ai trashëgoi një pasuri të madhe në moshën pesë vjeç me vdekjen e nënës së tij. Lavoisier filloi shkollimin në Collège des Quatre-Nations, Universiteti i Parisit (i njohur edhe si Collège Mazarin) në Paris në vitin 1754 në moshën 11 vjeç. Në dy vitet e tij të fundit (1760–1761) në shkollë, interesat e tij shkencorë u zgjuan dhe ai studioi kimi, botanikë, astronomi dhe matematikë. Në klasën e filozofisë ai u vu nën kujdestarinë e Abbé Nicolas-Louis de Lacaille, një matematikan i shquar dhe astronom vëzhgimi i cili e mbushi Lavoisierin e ri me një interes në vëzhgimin meteorologjik, një entuziazëm që nuk e la kurrë. Lavoisier hyri në shkollën e drejtësisë, ku mori një diplomë bachelor në vitin 1763 dhe një të licencuar në vitin 1764. Lavoisier mori një diplomë juridike dhe u pranua në lokal, por asnjëherë nuk praktikoi si avokat. Sidoqoftë, ai vazhdoi edukimin e tij shkencor në kohën e tij të lirë.

Puna e hershme shkencore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Edukimi i Lavoisier ishte i mbushur me idealet e Iluminizmit francez të kohës dhe ai ishte mahnitur nga fjalori i kimisë i Pierre Macquer. Ai ndoqi leksione në shkencat natyrore. Përkushtimi dhe pasioni i Lavoisier për kiminë u ndikua kryesisht nga Étienne Condillac, një studiues i shquar francez i shekullit të 18-të. Botimi i tij i parë kimik u shfaq në 1764. Nga viti 1763 deri më 1767, ai studioi gjeologji nën Jean-Étienne Guettard. Në bashkëpunim me Guettard, Lavoisier punoi në një studim gjeologjik të Alsace-Lorraine në qershor 1767. Në vitin 1764 ai lexoi punimin e tij të parë në Akademinë Franceze të Shkencave, shoqëria më elitare shkencore e Francës, mbi vetitë kimike dhe fizike të gipsit (sulfat kalcium i hidratuar), dhe në 1766 iu dha një medalje e artë nga Mbreti për një ese mbi problemet e ndriçimit rrugor urban. Në 1768 Lavoisier mori një emërim të përkohshëm në Akademinë e Shkencave. Në vitin 1769, ai punoi në hartën e parë gjeologjike të Francës.

Gjatë revolucionit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në qershor 1791, Lavoisier bëri një hua prej 71,000 livrash te Pierre Samuel du Pont de Nemours për të blerë një shtypshkronjë në mënyrë që du Pont të mund të botonte një gazetë, La Correspondance Patriotique. Plani ishte që kjo të përfshinte të dy raportet e debateve në Asamblenë Kushtetuese Kombëtare, si dhe dokumente nga Akademia e Shkencave. Revolucioni shpejt prishi gazetën e parë të plakut du Pont, por djali i tij E.I. du Pont shpejt nisi Le Republicain dhe botoi tekstet më të fundit të kimisë së Lavoisier. Lavoisier gjithashtu kryesoi komisionin e ngritur për të krijuar një sistem uniform të peshave dhe masave të cilat në mars 1791 rekomanduan miratimin e sistemit metrik. Sistemi i ri i peshave dhe masave u miratua nga Konventa më 1 gusht 1793. Vetë Lavoisier u hoq nga komisioni për peshat dhe masat më 23 dhjetor 1793, së bashku me Laplace dhe disa anëtarë të tjerë, për arsye politike. Një nga veprat e tij kryesore të fundit ishte një propozim në Konventën Kombëtare për reformën e arsimit Francez. Ai gjithashtu ndërhyri në emër të një numri shkencëtarësh të lindur në të huaj, përfshirë matematikanin Joseph-Louis Lagrange, duke ndihmuar në përjashtimin e tyre nga një mandat që u heq të gjithë të huajve zotërimet dhe lirinë.

Ditët e fundit dhe ekzekutimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndërsa Revolucioni francez fitoi vrull, sulmet u ngritën në Ferme générale thellësisht jopopullore, dhe ajo u shfuqizua përfundimisht në mars 1791. Në vitin 1792 Lavoisier u detyrua të hiqte dorë nga posti i tij në Komisionin e Barutit dhe të largohej nga shtëpia dhe laboratori i tij në Royal Arsenal. Më 8 gusht 1793, të gjitha shoqëritë e ditura, përfshirë Akademinë e Shkencave, u shtypën me kërkesë të Abbé Grégoire.

Më 24 nëntor 1793, u urdhërua arrestimi i të gjithë ish-fermerëve të taksave. Lavoisier dhe Fermerët e tjerë të Përgjithshëm u përballën me nëntë akuza për mashtrim të shtetit të parave që i detyroheshin, dhe për shtimin e ujit në duhan para se ta shisnin atë. Lavoisier hartoi mbrojtjen e tyre, duke hedhur poshtë akuzat financiare, duke kujtuar gjykatën se si ata kishin mbajtur një cilësi të vazhdueshme të lartë të duhanit. Sidoqoftë, gjykata ishte e prirur të besonte se duke i dënuar ata dhe duke sekuestruar mallrat e tyre, do të rikuperonte shuma të mëdha për shtetin.[1] Lavoisier u dënua dhe u guillotinua më 8 maj 1794 në Paris, në moshën 50 vjeç, së bashku me 27 të pandehurit e tij.

Kontributi në kimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Teoria e oksigjenit në djegie[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Eksperimenti i flogistonit të Antoine Lavoisier. Gdhendje nga Marie-Anne Paulze Lavoisier në vitet 1780 marrë nga Traité Élémentaire de Chimie (Traktat fillor për kiminë)

Gjatë fund të vitit 1772 Lavoisier e ktheu vëmendjen te fenomeni i djegies, tema mbi të cilën ai do të jepte kontributin e tij më të rëndësishëm në shkencë. Ai raportoi rezultatet e eksperimenteve të tij të para mbi djegien në një shënim në Akademi më 20 tetor, në të cilin ai raportoi se kur fosfori digjej, ai kombinohej me një sasi të madhe të ajrit për të prodhuar frymë acidi të fosforit, dhe se fosfori u rrit në pesha në djegie. Në një shënim të dytë të mbyllur të depozituar në Akademi disa javë më vonë (1 nëntor) Lavoisier shtriu vëzhgimet dhe përfundimet e tij në djegien e squfurit dhe vazhdoi të shtonte se "ajo që vërehet në djegien e sulfurit dhe fosforit mund të ndodhë në rasti i të gjitha substancave që fitojnë peshë nga djegia dhe kalcinimi: dhe unë jam i bindur se rritja e peshës së kalcave metalike është për shkak të të njëjtit shkak."

Stokiometri=[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Studimet e Lavoisier përfshinë disa nga eksperimentet e para kimike sasiore. Ai peshoi me kujdes reaktantët dhe produktet e një reaksioni kimik në një enë qelqi të mbyllur në mënyrë që asnjë gaz të mos dilte, i cili ishte një hap vendimtar në përparimin e kimisë.[2] Në vitin 1774, ai tregoi se, megjithëse materia mund të ndryshojë gjendjen e saj në një reaksion kimik, masa totale e lëndës është e njëjtë në fund si në fillim të çdo ndryshimi kimik. Kështu, për shembull, nëse një copë druri digjet në hi, masa totale mbetet e pandryshuar nëse përfshihen reaksione të gazta dhe produkte. Eksperimentet e Lavoisier mbështetën ligjin e ruajtjes së masës. Në Francë mësohet si Ligji i Lavoisier dhe parafrazohet nga një deklaratë në Traité Élémentaire de Chimie të tij: "Asgjë nuk është e humbur, asgjë nuk është krijuar, gjithçka është transformuar". Mihail Lomonosov (1711–1765) kishte shprehur më parë ide të ngjashme më 1748 dhe i provoi ato në eksperimente; të tjerët, idetë e të cilëve paraprijnë punën e Lavoisier përfshijnë Jean Rey (1583–1645), Joseph Black (1728–1799) dhe Henry Cavendish (1731–1810).

Nomenklatura kimike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lavoisier, së bashku me Louis-Bernard Guyton de Morveau, Claude Louis Berthollet dhe Antoine-François Fourcroy, paraqitën në Akademi një program të ri për reformat e nomenklaturës kimike, në të vërtetë nuk kishte asnjë sistem racional të nomenklaturës kimike në këtë kohë. Kjo vepër, e titulluar Méthode de nomenclature chimique (Metoda e nomenklaturës kimike, 1787), prezantoi një sistem të ri i cili ishte i lidhur pazgjidhshmërisht me teorinë e re të oksigjenit të kimisë të Lavoisier.[3] Elementet klasike të tokës, ajrit, zjarrit dhe ujit u hodhën poshtë, dhe në vend të kësaj rreth 55 substanca të cilat nuk mund të zbërtheheshin në substanca më të thjeshta me ndonjë mjet të njohur kimik u renditën përkohësisht si elemente. Elementet përfshinin dritën; kalori (lënda e nxehtësisë); parimet e oksigjenit, hidrogjenit dhe azotit (nitrogjeni); karboni; sulfuri; fosfor; "radikalet" akoma të panjohura të acidit muriatik (acid klorhidrik), acid borik dhe acidit "fluorik"; 17 metale; 5 toka (kryesisht okside të metaleve ende të panjohura si magnezia, baria dhe strontia); tre alkale (potasë, soda dhe amoniak); dhe "radikalet" e 19 acideve organike. Efekti total i nomenklaturës së re mund të vlerësohet duke krahasuar emrin e ri "sulfat bakri" me termin e vjetër "vitriol i Venusit". Nomenklatura e re e Lavoisier u përhap në të gjithë Evropën dhe Shtetet e Bashkuara dhe u bë përdorim i zakonshëm në fushën e kimisë. Kjo shënoi fillimin e qasjes antiflogistike në terren.

Revolucioni kimik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Antoine Lavoisier zakonisht përmendet si një kontribues kryesor i revolucionit kimik. Matjet e tij precize dhe mbajtja e përpiktë e bilanceve gjatë gjithë eksperimentit të tij ishin jetike për pranimin e gjerë të ligjit të ruajtjes së masës. Futja e tij e terminologjisë së re, një sistem binom i modeluar pas atij të Lineut, ndihmon gjithashtu për të shënuar ndryshimet dramatike në këtë fushë, të cilat zakonisht quhen revolucioni kimik. Lavoisier hasi shumë kundërshtime në përpjekjen për të ndryshuar fushën, veçanërisht nga shkencëtarët flogistikë britanikë. Joseph Priestley, Richard Kirwan, James Keir, and William Nicholson, ndër të tjerë, argumentuan se sasia e substancave nuk nënkuptonte ruajtjen e masës. Në vend që të raportonte prova faktike, opozita pretendoi se Lavoisier po keqinterpretonte implikimet e kërkimit të tij. Një nga aleatët e Lavoisier, Jean Baptiste Biot, shkruajti për metodologjinë e Lavoisier, "ndjehej domosdoshmëria e lidhjes së saktësisë në eksperimente me ashpërsinë e arsyetimit". Pavarësisht kundërshtimit, Lavoisier vazhdoi të përdorte instrumente precize për të bindur kimistë të tjerë për përfundimet e tij, shpesh rezulton në pesë deri në tetë dhjetore. Nicholson, i cili vlerësoi se vetëm tre nga këto shifra dhjetore ishin kuptimplota.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ W.R. Aykroyd (12 maj 2014). Three Philosophers: Lavoisier, Priestley and Cavendish (në anglisht). Elsevier Science. fq. 168–170. ISBN 978-1-4831-9445-5.
  2. ^ Petrucci R.H., Harwood W.S. and Herring F.G., General Chemistry (8th ed. Prentice-Hall 2002), p. 34
  3. ^ Duveen, Denis; Klickstein, Herbert (sht 1954). "The Introduction of Lavoisier's Chemical Nomenclature into America". The History of Science Society (në anglisht). 45 (3).