Jump to content

Ibn Baxhe

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Avempace
Ibn Bâjja
ابن باجه
U lind në1095
Vdiq1138 (42-43 vjeç)
KombësiaAndaluzian
Karriera shkencore
FushatAstronom, Filozof, Mjek, Fizikan, Poet, Shkenctar
InfluencedIbën Tufejl, al-Bitruji, Averroes

Avempace (1085 - 1138) është latinizuar nga Ibn Bâjja (arabisht: ابن باجه), emri i plotë Abû Bakr Muḥammad Ibn Yaḥyà ibn aṣ-Ṣâ’igh at-Tûjîbî Ibn Bâjja el-Tujibi (أبو بكر محمد بن يحيى بن الصائغ), ishte një dijetar arab[1] andaluzian: shkrimet e tij përfshijnë vepra në lidhje me astronominë, fizikën dhe muzikën, si dhe filozofinë, mjekësinë, botanikën dhe poezinë.[2]

Ai ishte autori i Kitab al-Nabat ("Libri i Bimëve"), një vepër popullore në botanikë, e cila përcaktoi gjininë e bimëve. Idetë e tij filozofike patën një ndikim të qartë tek Ibn Rushd (Averroes) dhe Albertus Magnus. Shumica e shkrimeve të tij dhe librat nuk ishin përfunduar (ose të organizuara mirë) për shkak të vdekjes së tij të hershme. Ai kishte një njohuri të gjerë të mjekësisë, matematikës dhe astronomisë. Kontributi i tij kryesor në filozofinë islame ishte ideja e tij mbi fenomenologjinë shpirtërore, e cila kurrë nuk u përfundua.

Ibn Baxhe ishte, në kohën e tij, jo vetëm një figurë e shquar e filozofisë, por edhe e muzikës dhe poezisë.[3] Diwanja e tij (arabisht: koleksioni i poezisë) u rizbulua në vitin 1951.

Megjithëse shumë nga veprat e tij nuk kanë mbijetuar, teoritë e tij mbi astronomi dhe fizikë u ruajtën nga Maimonides dhe Ibn Ryshd përkatësisht, të cilat ndikuan më vonë astronomët dhe fizikanët në qytetërimin islam dhe Rilindjen Evropiane, përfshirë Galileo Galilei.[4]

Në nder të tij përmendet krateri Ibn Baxhe në Hënë.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ibn Baxhe ka lindur në Zaragozë në atë që sot është Aragoni, Spanjë, rreth vitit 1085[5] dhe vdiq në Fes, Marok, në 1138. Ai punoi si vezir për Ebu Bekr ibn Ibrahim Ibn Tîfilwit, guvernatori Almoravid i Zaragozës. Ibn Baxhe gjithashtu shkroi poezi (panegyikë dhe muwashshahat) për të. Ibn Baxhe u bashkua me garat poetike me poetin al-Tutili. Ai më vonë punoi, për njëzet vjet, si vezir i Yahya ibn Yusuf Ibn Tashufin, një vëlla tjetër i Sulltanit Almoravid Yusuf Ibn Tashufin (vdiq në 1143) në Marok[6]. Mes mësuesve të tij ishte Ebu Xhafer ibn Harun i Trujillo, një mjek në Sevillë, Al-Andalus.

Astronomi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në astronominë islame, Meimonidi shkruante në vijim në modelin planetar të propozuar nga Ibn Baxhe:

"E kam dëgjuar se Ebu Bekri zbuloi një sistem në të cilën nuk ndodhin epiciklete, por sfera të çuditshme nuk janë përjashtuar prej tij, nuk e kam dëgjuar nga nxënësit e tij dhe madje edhe nëse është e saktë që ai ka zbuluar një sistem të tillë , ai nuk ka fituar shumë prej tij, sepse çuditshmëria është gjithashtu në kundërshtim me parimet e parashtruara nga Aristoteli .... Unë jua shpjegova se këto vështirësi nuk kanë të bëjnë me astronomin, sepse ai nuk pretendon të na tregojë pronat ekzistuese të sferave, por për të sugjeruar, qoftë korrekte apo jo, një teori në të cilën lëvizja e yjeve dhe planetet është e njëtrajtshme dhe rrethore dhe në përputhje me vëzhgimin ".[7]

Në komentin e tij mbi Meteorologjinë e Aristotelit, Ibn Baxhe paraqiti teorinë e tij në galaktikën e Rrugës së Qumështit. Aristoteli besonte se Rruga e Qumështit do të shkaktohej nga "ndezja e daljes së zjarrtë të disa yjeve që ishin të mëdha, të shumta dhe të ngushta" dhe se "ndezja ndodh në pjesën e sipërme të atmosferës, në rajonin e botës që është e vazhdueshme me lëvizjet qiellore ". Nga ana tjetër, komentuesi arab i Aristotelit Ibn al-Bitriq e konsideroi "Rruga e Qumështit të ishte një fenomen ekskluzivisht i sferave qiellore, jo i pjesës së sipërme të atmosferës" dhe se "drita e atyre yjeve bën një copëz të dukshme, sepse ata janë aq afër ". Pamja e Ibn Baxhës ndryshonte nga të dyja, pasi ai e konsideronte "Rruga e Qumështit si një fenomen i të dy sferave mbi hënën dhe rajonin sublunar". Enciklopedia e Stanfordit të Filozofisë përshkruan teorinë dhe vëzhgimin e tij në Rrugën e Qumështit si më poshtë:[8]

"Rruga e Qumështit është drita e shumë yjeve që pothuajse prekin njëri-tjetrin, drita e tyre formon një" imazh të vazhdueshëm "(khayâl muttasil) në sipërfaqen e trupit i cili është si një" çadër "(takhumum) nën elementin dhe mbi ajrin që mbulon, Ibn Baxhe përkufizon imazhin e vazhdueshëm si rezultat i thyerjes (in'ikâs) dhe mbështet shpjegimin e saj me një vëzhgim të bashkimit të dy planeteve, Jupiterit dhe Marsit, i cili u zhvillua në 500 / 1106-7. bashkim dhe "i panë ata që kishin një figurë të zgjatur" edhe pse figura e tyre është rrethore ".

Avempace gjithashtu raportoi duke vëzhguar "dy planete si pika të zeza në fytyrën e Diellit". Në shekullin e 13-të, astronomi Maragha Qotb al-Din Shirazi e identifikoi këtë vëzhgim si tranzit të Venusit dhe Merkurit.[9] Megjithatë, Ibn Baxhe nuk mund të ketë vëzhguar një transit të Venusit, pasi gjatë jetës së tij nuk kishte transita të Venusit.[10]

Fizikë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Teksti 71 i komentit të Ibn Ryshdit mbi Fizikën e Aristotelit përmban një diskutim mbi teorinë e Levizjes së Avempace, si dhe citimin e mëposhtëm nga libri i shtatë i punës së humbur të Ibn Baxhe mbi fizikën:

"Dhe kjo rezistencë, e cila është midis plenumit dhe trupit që lëviz në të, është ajo ndërmjet të cilës dhe fuqisë së zbrazëtisë, Aristoteli e ka bërë proporcionin në librin e tij të katërt dhe çfarë besohet të jetë mendimi i tij, nuk është Pra, për proporcionin e ujit në ajër në dendësi nuk është si proporcioni i lëvizjes së gurit në ujë për lëvizjen e saj në ajër, por përqindja e fuqisë kohezive të ujit me atë të ajrit është si përqindja e vonesës që ndodhin në trupin e lëvizur për shkak të mjedisit në të cilin është zhvendosur, domethënë me ujë, ndaj vonesës që i ndodh atij kur ai lëviz në ajër ".[11]

"Sepse, në qoftë se disa njerëz kanë besuar se ishin të vërteta, atëherë mocioni natyral do të ishte i dhunshëm, prandaj, nëse nuk do të kishte rezistencë të pranishme, si mund të ketë ndonjë lëvizje, sepse do të ishte domosdoshmërisht e menjëhershme. Nuk ka rezistencë atje, sepse nuk ka copëzim të një mediumi të përfshirë, vendi i rrethit është gjithmonë i njëjtë, në mënyrë që të mos lërë një vend dhe të hyjë në një tjetër, prandaj është e nevojshme që lëvizja rrethore të jetë por ne vëmë re në të ngadalësinë më të madhe, si në rastin e yjeve të fiksuar, dhe gjithashtu shpejtësinë më të madhe, si në rastin e rrotullimit të ditës dhe kjo është shkaktuar vetëm nga ndryshimi në përsosmërinë midis lëvizësit dhe Kur lëvizësi është i përsosmërisë më të madhe, ajo që lëviz nga ajo do të jetë më e shpejtë dhe kur lëvizësja është me pak përsosmëri, do të jetë më afër (në përkryerje) me atë që lëviz, dhe mocioni do të jetë i ngadalshm. "[11]

Averroes shkruan këto komente mbi teorinë e lëvizjes së Ibn Baxhe:

"Avempace, megjithatë, ngre një pyetje të mirë, sepse ai thotë se nuk rrjedh se përqindja e levizjes së një dhe të njëjtit gur në ujë për lëvizjen e tij në ajër është si proporcioni i dendësisë së ujit në densitet e ajrit, me përjashtim të supozimit se lëvizja e gurit kërkon kohë vetëm për shkak se është lëvizur në një medium. Dhe nëse ky supozim ishte i vërtetë, atëherë do të ishte rasti që asnjë lëvizje nuk do të kërkonte kohë, përveçse për shkak të diçkaje që i rezistoi asaj mediumi duket se e pengon këtë gjë, dhe nëse kjo ishte kështu, atëherë trupat qiellorë, të cilët nuk hasin asnjë medium të qëndrueshëm, do të zhvendoseshin menjëherë dhe ai thotë se përqindja e rrallimit të ujit në rrallën e ajrit është si përqindja e vonesës që ndodh në trupin e zhvendosur në ujë, deri në vonimin e tij në ajër. "[12]

"Dhe në qoftë se kjo do të pranohet, atëherë demonstrimi i Aristotelit do të jetë i rremë, sepse nëse proporcioni i një gjë e rrallë nga një medium në të rrallën e tjetrit është si proporcioni i vonesës aksidentale të lëvizjes në njërën prej tyre vonesa që ndodh tek ajo në tjetrën, dhe nuk është si proporcioni i mocionit në vetvete, nuk do të pasojë se ajo që lëviz në një zbrazëti do të zhvendoset në një çast, sepse në atë rast nuk do të zbritej vetëm nga mocioni vonesa që e prek atë për shkak të mediumit, dhe mocioni i tij natyror do të mbetej, dhe çdo lëvizje përfshin kohën, prandaj ajo që lëviz në një zbrazëti domosdoshmërisht lëvizet në kohë dhe me lëvizje të ndashme dhe asgjë e pamundur do të pasohet. , është pyetja e Avempace. "[13]

Muzikë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kohët e fundit, ueb faqja Webislam e konvertuesve spanjollë në Islam, raportoi se rezultati i Nuba al-Istihlál i Avempaces (shekulli i 11-të), i rregulluar nga Omar Metiou dhe Eduardo Paniagua, shpëton gati ngjashmëri të plotë me Marcha Granadera (shekulli 18) himni zyrtar i Spanjës. Kjo e bën atë këngën më të vjetër në botë (rreth një mijë vjet të vjetër) që përdoret për himnin zyrtar të një vendi.

Linqe të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Forcada, Miquel (2007). "Ibn Bājja: Abū Bakr Muḥammad ibn Yaḥyā ibn al‐Ṣāʾigh al‐Tujībī al‐Andalusī al‐Saraqusṭī". përmbledhur nga Thomas Hockey; etj. (red.). The Biographical Encyclopedia of Astronomers. New York: Springer. fq. 550–1. ISBN 978-0-387-31022-0. {{cite encyclopedia}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) (PDF version)
 • Ibn Bajja-Stanford Encyclopedia of Philosophy
 • Muslim Philosophy on Ibn Bajjah
 • Catholic Encyclopedia: Avempace

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Grant, Edward (1996). Planets, Stars, and Orbs: The Medieval Cosmos, 1200-1687. CUP Archive.ISBN 9780521565097.
 2. ^ Jon Mcginnis, Classical Arabic Philosophy: An Anthology of Sources, f. 266, Hackett Publishing Company, ISBN 0-87220-871-0.
 3. ^ D. M. Dunlop, "The Dīwān Attributed to Ibn Bjah (Avempace)", Buletini i Shkollës së Studimeve Orientale dhe Afrikane, Universiteti i Londrës Vol. 14, Nr. 3, Studimet e paraqitura për Vladimir Minorsky nga Kolegët dhe Miqtë e Tij (1952), f. 463
 4. ^ Ernest A. Moody (prill 1951). "Galileo dhe Avempace: Dinamika e Eksperimentit të Kulluar të Kullës (I)", Journal of the History of Ideas 12 (2), f. 163-193.
 5. ^ http://plato.stanford.edu/entries/ibn-bajja/#LifCir
 6. ^ Vincent Lagardère, 1989, ff. 80 dhe 174-178)
 7. ^ Udhëzues për të Përzierët 2:24, cituar nga Bernard R. Goldstein (mars 1972). "Teoria dhe vëzhgimi në astronominë mesjetare", Isis 63 (1), f. 39-47 [40-41]
 8. ^ Josep Puig Montada (28 Shtator, 2007). "Ibn Bajja". Stanford Encyclopedia of Philosophy. Marrë 2008-07-11.
 9. ^ S. M. Razaullah Ansari (2002). Historia e astronomisë orientale: punimet e diskutimit të përbashkët-17 në Asamblenë e Përgjithshme të 23-të të Bashkimit Ndërkombëtar Astronomik, organizuar nga Komisioni 41 (Historia e Astronomisë), mbajtur në Kiotos, 25-26 gusht 1997. Springer. f. 137. ISBN 1-4020-0657-8.
 10. ^ Fred Espenak, Six Millennium Catalog of Venus Transits
 11. ^ a b Ernest A. Moody (prill 1951). "Galileo dhe Avempace: Dinamika e Eksperimentit të Kulluar të Kullës (I)", Gazeta e Historisë së Ideve 12 (2), f. 163-193 [185].
 12. ^ Ernest A. Moody (prill 1951). "Galileo dhe Avempace: Dinamika e Eksperimentit të Kulluar të Kullës (I)", Gazeta e Historisë së Ideve 12 (2), f. 163-193 [184-185].
 13. ^ Ernest A. Moody (prill 1951). "Galileo dhe Avempace: Dinamika e Eksperimentit të Kulluar të Kullës (I)", Gazeta e Historisë së Ideve 12 (2), f. 163-193 [185-186].