Kisha katolike në Maqedoninë e Veriut

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Katedralja e Zemrës së Shenjtë të Jezusit (Shkup)

Kisha Katolike Romake në Maqedoninë e Veriut është pjesë e Kishës Katolike në mbarë botën, nën udhëheqjen shpirtërore të PapësRomë dhe është një nga bashkësitë kryesore fetare që ekzistojnë në territorin e Republikës së Maqedonisë së Veriut. Besimtarët katolikë nga Maqedonia e Veriut kryesisht përfshijnë shqiptarët, maqedonasit dhe kroatët dhe janë më të përqendruar në Rajonin e Shkupit dhe rajonin juglindor të Maqedonisë së Veriut. [1] Ka rreth 20,000 katolikë në vend - rreth 1% e popullsisë së përgjithshme.

Peshkopët katolikë të Shkupit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dioqeza e Shkupit, nën juridiksionin e së cilës janë besimtarë të ritit perëndimor ose romak është një nga dioqezat më të vjetra në Ballkan dhe territori i saj historikisht nuk është hetuar sa duhet. Shumë fakte të rëndësishme historike dhe të pazgjidhura sot. Për një përmbledhje më të mirë, historia e kishës në këto zona mund të ndahet në tre periudha kryesore.

Periudha e pare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Periudha e parë e krishterimit në Maqedoninë e Veriut fillon me shfaqjen e krishterimit në Evropë. Pali Apostulli ishte misionar në këtë kohë. Krishterimi ishte i pranishëm në këto zona ilustruar me faktin se Këshilli i Nicës (325), i nënshkruar midis baballarëve të Kuvendit, dhe Ipeshkvi i Dacosta Scupi ( Shkup ) u përmend si peshkop në krye të provincës Dardania (Evropë), kryeqyteti i së cilës është Shkupi, dhe shtrihet nga Nishi deri në Veles (qytet) . Ekzistenca e Dioqezës nuk i referohet një organizate fetare të përcaktuar qartë në krahinën e kryesuar nga Peshkopi dhe disa peshkopë. Kjo periudhë quhet "periudha e artë" për krahinën. Përmendja e mëvonshme e shkrimtarëve tregoi pesë dioqeza brenda krahinës së Dardania. Papa Gelasius I dërgoi një letër gjashtë peshkopëve dardanë të kohës.

Periudha e dytë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Periudha e dytë karakterizohet nga kushte të trazuara dhe kalimi në skajet e këtyre krahëve në duart e sundimtarëve të ndryshëm të rinj. Me ardhjen e turqve u krijua një kohë e vështirë për të krishterët në këto treva. Pesë shekuj të skllavërisë osmane shkaktuan pasoja të rënda në dioqezë. Por në një raport në Romë që daton nga 1584, Shkupi përmendet si Qendër Katolike.

Periudha e tretë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kjo periudhë përkon me themelimin e Congregation de Propaganda Fide në 1622. Në këtë periudhë, Kisha Katolike iu kushtua më shumë vëmendje këtyre zonave. Pasardhja apostolike e Kryepeshkopëve Katolikë të Shkupit që nga Andrija Bogdani (1651-1656) deri më sot është e vazhdueshme. Në përgjithësi, të gjithë peshkopët katolikë të Shkupit janë rezidencialë, megjithëse shumë herë ishin të detyruar, për shkak të keqbërjes turke, të ndryshonin vendbanimin e tyre, duke u fshehur në vende të paarritshme. Deri në vitin 1914 peshkopët e Shkupit titullohen "kryepeshkopë". Por në një Concordat midis Selisë së Shenjtë dhe Mbretërisë së Serbëve titulli i Kryepeshkopit u transferua në peshkopin e Argjipeshkvisë së Shkodër-Pult . [2] Kryepeshkopi i saj i fundit ishte Lazër Mjeda në 1921 kur u emërua Arqipeshkëv i Arqipeshkvisë së Shkodër-Pult . Në vitin 1924, pas shkatërrimit të Luftës së Parë Botërore, arqipeshkvi u zbret në një dioqezë dhe u bë një sufirgan për Argjipeshkvinë e Vrhbosna . Në vitin 2000 Papa Gjon Pali II ndau Shkupin nga Administrata Apostolike e Prizrenit dhe sot juridiksioni i tij shtrihet në të gjithë territorin e Maqedonisë së Veriut.

Vikariati Apostolik i Maqedonisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Maqedoninë e Veriut ka katolikë të ritit bizantin-katolik që bien nën juridiksionin e Vikariatit Apostolik të Maqedonisë.

Vikariata Apostolike Maqedonase e Bullgarëve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lëvizja për çlirim dhe pavarësi merr ritmin e tij në mesin e shekullit të 19-të, kur e gjithë Europa po zgjohet në një vetëdije kombëtare. Kjo lëvizje merr Maqedoninë e Veriut. Në luftën për lirinë fetare nga ndikimi helenik zgjohet një frymë kombëtare në popullin maqedonas dhe lindi shpirti i pavarësisë kishtare nga Patriarkana e Kostandinopojës. Pastaj, një besnikëri e kërkesës së dështuar në kisha të ndryshme të pavarura, duke u përpjekur të çlirohemi nga juridiksioni i Patriarkut të Kostandinopojës përfundon në një kompleks të bullgarëve vendas me Kishën Katolike në 1859. Qendra e kësaj lëvizjeje ishte qyteti i Kilkis, ajo që njihet si "Bashkimi i Kukushit". [3] Në 1861, Vicariate Katolike Apostolike Bullgare e Kostandinopojës u krijua për Bullgarët Lindore-Katolikë të Rite Bizantine në provincat evropiane të Perandorisë Osmane, përfshirë rajonin e atëhershëm të Maqedonisë. Në 1883 si off-shot e saj u krijua një Vicariate Apostolike Maqedonase e Bullgarëve me qendër në Selanik . Vikari i parë i emëruar Apostolik ishte Llazar Mladenov .

Vicariate Pastorale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Me krijimin e Vikariatit Apostolik të Bullgarëve në Maqedoninë e Veriut, u krijua një strukturë juridike e Kishës Katolike të ritit Bizantin në Maqedoninë e Veriut. Peshkopi Mladenov tregon një drejtim të qartë për zhvillimin e Kishës Katolike të Ritit Lindor. Por rrethana fatkeqe prekën këtë rajon: Kryengritja e Ilindenit, Luftërat Ballkanike dhe Lufta e Parë Botërore reflektojnë negativisht për katolikët. Pas Luftës së Parë Botërore, katolikët e ritit lindor u gjetën në Maqedoninë Vardar dhe rajonin e Strumicës, dhe Papa i vendosi ato nën kujdesin e Kryepeshkopit të atëhershëm Katolik të Shkupit. Më 19 tetor 1923 me pajisjen e Vatikanit ata u bënë pjesë integrale e Eparkisë së Križevci dhe mbeten si të tilla deri në 2001.

Ekzarkati Apostolik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Papa Gjon Pali II më 11 janar 2001 në Vatikan nënshkroi një dekret për krijimin e një Ekzarkati Apostolik për Katolikët e ritit Lindor në Maqedoninë e Veriut. I pari i Ekzarkatit Apostolik i emëruar ishte Imzot Joakim Herbut, peshkop i Dioqezës së Shkupit . Selia e ekzarkatit është qyteti i Strumicës, dhe Kisha e Supozimit në këtë qytet mban titullin Katedralja.

Eparkia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Papa Françesku më 31 maj 2018 e ngriti Eskarkatin Apostolik në rangun e një Eparkie si Eparkia Katolike Maqedonase e Virgjëreshës së Bekuar e marrë në Strumicë-Shkup . [4]

Të dy institucionet katolike në Maqedoninë e Veriut janë nën udhëheqjen e një personi, Kiro Stojanov, mbase i vetmi rast në botë.

Ndërtesat fetare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dioqeza Katolike Romake e Shkupit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Eparkia e Kishës Katolike Greke Maqedonase[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Linqe te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Archived copy" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2016-03-04. Marrë më 2014-12-17.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
  2. ^ Concordat between the Holy See and the Realm of Serbia in 1914
  3. ^ Frazee, Charles A. (2006). Catholics and Sultans: The Church and the Ottoman Empire 1453-1923. Cambridge University Press, pp. 243-244.
  4. ^ "Elevazione dell'Esarcato Apostolico per i fedeli cattolici di rito bizantino residenti nella ex-Repubblica Jugoslava di Macedonia ad Eparchia e nomina del primo Vescovo Eparchiale". the Holy See Press Service (në italisht). 2018-05-31.
  5. ^ "Archived copy" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2014-12-17. Marrë më 2014-12-17.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
  6. ^ "Archived copy" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2014-12-17. Marrë më 2014-12-17.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
  7. ^ "Archived copy" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2014-12-17. Marrë më 2014-12-17.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)