Rrethimi i tretë i Krujës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Rrethimi i tretë i Krujës (1467)
Pjesë e Luftërat shqiptaro-osmane
Keshtjella.jpg
Kështjella e Krujës
Data 1467
Vendi Krujë, Shqipëri
Rezultati Shqiptarët fitojnë
Pjesëmarrsit në konflikt
StemaeFamiljesKastrioti2.GIF Lidhja e Lezhës Flag of the Ottoman Empire (1453-1844).svg Perandoria Osmane
Komandantët dhe udhëheqësit
Skënderbeu Mehmed II

Rrethimi i tretë i Krujës nga Perandoria Osmane ka ndodhur në 1467KrujëShqipëri.

Disa muaj pas dështimit të dytë të rrethimit, Mehmeti II udhëhoqi një ushtri për në Shqipëri në 1467. Skënderbeu për herë të parë sulmoi Mehmedin në luginën e lumit Shkumbin në mënyrë që fitojë kohë për të tërhequr në male popullatën civile. Pastaj ai u tërhoq dhe Kruja ishte e rrethuar për herë të tretë, por me shkallë shumë më të lartë të organizimit. Ndërsa kontigjent i trupave mbajti qytetin dhe forcat e saj u mbështetën nga poshtë, ushtritë osmane erdhën nga Bosnja, Serbia, Maqedonia, Kosova, dhe Greqia me qëllim për mbajtjen e vendit të rrethuar, duke ngushtuar rrugët e furnizimit të Skënderbeut dhe ti kufizojnë lëvizjen e tij. Kruja u mbajt, dhe rezistenca e vendosur, detyruan Mehmedin të thyhet jashtë rrethimit.