Rrethimi i katërt i Krujës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Stampa:Infobox konflikt ushtarak

Rrethimi i katërt i Krujës nga Perandoria Osmane ka ndodhur në vitet 1476-1478KrujëShqipëri, pas vdekjes së Skënderbeut, dhe rezultoi në pushtimin e qytetit pas dështimit të tre rrethimeve para.

Të demoralizuar dhe të rëndë të dobësuar nga uria dhe mungesa e furnizimeve nga rrethimi-vjeçar, mbrojtësit shqiptarë u dorëzua sulltanit Mehmeti II, i cili kishte premtuar atyre se ata mund të largohen të padëmtuara si këmbim. Shqiptarët u evakuan me familjet e tyre, megjithatë, osmanët nuk e mbajtën këtë premtim, duke vrarë burra dhe skllavërimin e grave dhe fëmijëve, duke marrë shumë nga gratë e reja si bashkëshorte. Një vit më vonë forcat osmane pushtuan Shkodrën e kontrolluar nga venedikasit, kështjella e fundit shqiptare u vu falas nën kontrollin nga osmanët. Pas kësaj, shqiptarët nuk kishin forcë për tu bashkuar dhe kurrë më nuk ishte kërcënim për Perandorinë Osmane, vetëm malësorët shqiptar dhe të fisit e vendeve malore veriore të Shqipërisë. Shumica e popullsisë shqiptare gradualisht do të konvertohet Islam, dhe Shqipëria mbeti pjesë e Perandorisë Osmane deri në fillim të viteve 1900.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • ^ Babinger, Franz; Manheim, Ralph; Hickman, William C. (1992). Mehmed the Conqueror and His Time. Princeton University Press. p. 362. ISBN 978-0-691-01078-6. Retrieved 6 October 2010.
  • ^ Bešić, Zarij M. (1970). Istorija Črne Gore, Volume 2, Part 2 (in Serbian). Titograd: Redakcija za istoriju Črne Gore. p. 312. "Опсада Кроје, предузета с прољећа 1477. год., трајала јевише од године дана. Млечани су, шаљући веће снаге, покуша-вали да продру до града и да браниоцима дотуре помоћ. Јер, у Кроји је било само 250 пјешака и 500 стадавника, а хране и муницијесамо за шест мјесеци." More than one of |author= and |last= specified (help);
  • ^ The Papacy and the Levant, 1204-1571, four volumes, American Philosophical Society, 1976—1984, p. 329, ISBN 978-0-87169-114-9, "Volume IV deals with the years 1478 to 1481 .... the siege of Croia"