Jump to content

Beteja e parë e Meçadit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Beteja e parë e Meçadit (1452) u zhvillua ndërmjet forcave shqiptare të drejtuara nga Skënderbeu kundër forcave osmane të drejtuara nga Tahip Pasha.

Skënderbeu ushtarët e këmbësorisë osmane të kapur i kishte mbajtur nën kontrollin e tij. Të njëjtën ditë që ai mundi ushtrinë e Hamzës, ai dërgoi disa burra të ushtrisë Tahipit ku ata paraqitën gjendjen me të burgosurit e kapur osmane në mënyrë që të demoralizojnë ushtrinë e Tahipit. Tahipi nuk ishte frikësuar dhe ndau forcat e tij në dy në fushat e Meçadit, me forcat e tij elite që mbulojnë krahët e tij.

Skënderbeu, megjithatë, kishte dërguar Moisiu i Dibrës rreth krahëve të pasme të Tahipit në mënyrë që të dobësojnë ushtrinë osmane përpara fillimit të sulmit e saj kryesor. Pas kësaj u krye, Skënderbeu sulmoi pastaj me njerëzit e tij. Në nxehtësinë e betejës, Moisiu arriti të nxjerr jashtë Tahipin dhe pas një duel të ashpër, arriti të vrasë atë [1]. Turqit ishin lënë kështu pa komandantin e tyre dhe ata ikën, duke lënë prapa shokëve të vdekur dhe furnizimet [1].

  1. ^ a b Francione p. 106.