Septimania

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Harta e Septimanias në 537

Septimania është një rajon historikFrancën e sotme jugore . I referohej pjesës perëndimore të provincës romakeGallia Narbonensis që kaloi në kontrollin e visigotëve në vitin 462, kur Septimania iu dorëzua mbretit të tyre, Teodoriku i II . Gjatë Mesjetës së Hershme, rajoni njihej ndryshe si Gallia Narbonensis, Gallia ose Narbonensis . [1] Territori i Septimanias përafërsisht korrespondon me ish-rajonin modern francez të Languedoc-Roussillon që u bashkua në rajonin e ri administrativ të Oksitanisë . Në Mbretërinë Visigote, e cila u përqendrua në Toledo nga fundi i mbretërimit të Leovigildit, Septimania ishte njëkohësisht një provincë administrative e qeverisë qendrore mbretërore dhe një provincë kishtare, mitropoliti i së cilës ishte Kryepeshkopi i Narbonës . Fillimisht, gotët mund të kenë ruajtur kontrollin e tyre në rajonin Albigeois, por nëse është kështu, ai u pushtua nga koha e Çilperikut I. [2] Ka dëshmi arkeologjike që disa enklava të popullsisë visigotike mbetën në Galinë Frankike, pranë kufirit Septimanian, pas vitit 507. [2]

Rajoni i Septimanias u pushtua nga muslimanët andaluzianë në vitin 719, u riemërtua Arbūnah dhe u shndërrua në një bazë ushtarake për veprimet e ardhshme ushtarake nga komandantët andaluzianë . [3] [4] Ai kaloi shkurtimisht në Emiratin e Kordobës, i cili ishte zgjeruar nga jugu gjatë të njëjtit shekull, përpara pushtimit të tij të mëvonshëm nga frankët e krishterë në 759, [3] [4] të cilët në fund të shekullit të 9-të e riemërtuan atë si Gothia ose Marshi gotik ( Marca Gothica ). Pas pushtimit frank të Narbonës në vitin 759, arabët myslimanë dhe berberët u mundën nga frankët e krishterë dhe u tërhoqën në zemrën e tyre Andaluziane pas 40 vjet pushtimi, dhe mbreti karolingian Pepin i Shkurtri erdhi i përforcuar. [3] [4] Septimania u bë një marsh i Perandorisë Karolingiane dhe më pas Francias Perëndimore deri në shekullin e 13-të, megjithëse ishte kulturalisht dhe politikisht autonome nga qeveria qendrore mbretërore me bazë në Francën veriore. Rajoni ishte nën ndikimin e njerëzve nga territoret e kontit të Tuluzës, Provence dhe Kontenë antike të Barcelonës . Ishte pjesë e rajonit më të gjerë kulturor dhe gjuhësor që përfshin të tretën jugore të Francës të njohur si Occitania . Kjo zonë më në fund u vu nën kontrollin efektiv të mbretërve francezë në fillim të shekullit të 13-të si rezultat i kryqëzatës Albigensiane, pas së cilës iu caktuan guvernatorë. Nga fundi i shekullit të trembëdhjetë, Septimania u zhvillua në provincën mbretërore të Lengodokut .

Emri "Septimania" mund të rrjedhë nga emri romak i qytetit të Bezjerit, Colonia Julia Septimanorum Baeterrae, i cili nga ana tjetër aludon për vendosjen e veteranëve të Legjionit VII Romak në qytet. Emri mund të jetë gjithashtu një aludim për shtatë qytetet ( civitates ) të territorit: Béziers, Elne, Agdë, Narbonë, Lodevë, Magelonë dhe Nim . Septimania shtrihej në një vijë në gjysmë të rrugës midis Mesdheut dhe lumit Garonne në veriperëndim; në lindje Rhône e ndante nga Provence ; dhe në jug kufiri i tij u formua nga Pirenetë .

  1. ^ James (1980)
  2. ^ a b James (1980)
  3. ^ a b c Deanesly, Margaret (2019). "The Later Merovingians". A History of Early Medieval Europe: From 476–911. Routledge Library Editions: The Medieval World (bot. 1st). London and New York City: Routledge. fq. 244–245. ISBN 9780367184582. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ a b c Collins, Roger (1998). "Italy and Spain, 773–801". Charlemagne. Buffalo, London, and Toronto: Palgrave Macmillan/University of Toronto Press. fq. 65–66. doi:10.1007/978-1-349-26924-2_4. ISBN 978-1-349-26924-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)