Jump to content

Shkencat e jetës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Shkencat e jetes)

Shkencat e jetës përfshijnë degët e shkencës që merren studimin shkencor të jetës - të tilla si mikroorganizmat, bimët dhe kafshët, duke përfshirë qeniet njerëzore . Kjo shkencë është një nga dy degët kryesore të shkencës natyrore, tjetra është shkenca fizike, e cila merret me lëndën jo të gjallë. Biologjia është shkenca e përgjithshme natyrore që studion jetën, me shkencat e tjera të jetës si nëndisiplina të saj.

Disa shkenca të jetës fokusohen në një lloj organizmi specifik. Për shembull, zoologjia është studimi i kafshëve, ndërsa botanika është studimi i bimëve. Shkenca të tjera të jetës fokusohen në aspekte të përbashkëta për të gjitha ose shumë forma të jetës, të tilla si anatomia dhe gjenetika . Disa fokusohen në shkallën mikro (p.sh. biologjia molekulare, biokimia ) të tjerët në shkallë më të mëdha (p.sh. citologji, imunologji, etologji, farmaci, ekologji ). Një tjetër degë kryesore e shkencave të jetës përfshin të kuptuarit e mendjes – neuroshkencë . Zbulimet e shkencave të jetës janë të dobishme në përmirësimin e cilësisë dhe standardit të jetës dhe kanë aplikime në shëndetësi, bujqësi, mjekësi dhe industritë farmaceutike dhe të shkencës ushqimore. Për shembull, ai ka dhënë informacion mbi disa sëmundje të cilat në përgjithësi kanë ndihmuar në kuptimin e shëndetit të njeriut. [1]

Degët themelore të shkencës së jetës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Biologji - studim shkencor i jetës [2] [3] [4]
 • Anatomia - studimi i formës dhe funksionit, te bimët, kafshët dhe organizmat e tjerë, ose veçanërisht te njerëzit [5]
 • Astrobiologjia - studimi i formimit dhe pranisë së jetës në univers [6]
 • Bakteriologjia - studimi i baktereve
 • Bioteknologjia - studimi i kombinimit të organizmit të gjallë dhe teknologjisë [7]
 • Biokimia - studimi i reaksioneve kimike të nevojshme për ekzistencën dhe funksionimin e jetës, zakonisht me fokus në nivelin qelizor [8]
 • Bioinformatika – zhvillimi i metodave ose mjeteve softuerike për ruajtjen, marrjen, organizimin dhe analizimin e të dhënave biologjike për të gjeneruar njohuri të dobishme biologjike [9]
 • Biolinguistika - studimi i biologjisë dhe evolucionit të gjuhës.
 • Antropologjia biologjike - studimi i njerëzve, primatëve jo-njerëzor dhe hominidëve. E njohur edhe si antropologji fizike.
 • Oqeanografia biologjike - studimi i jetës në oqeane dhe ndërveprimi i tyre me mjedisin.
 • Biomekanika - studimi i mekanikës së qenieve të gjalla [10]
 • Biofizika - studimi i proceseve biologjike duke zbatuar teoritë dhe metodat që janë përdorur tradicionalisht në shkencat fizike [11]
 • Botanikë - studimi i bimëve [12]
 • Biologjia qelizore (citologjia) – studimi i qelizës si një njësi e plotë, dhe ndërveprimet molekulare dhe kimike që ndodhin brenda një qelize të gjallë [13]
 • Biologjia e zhvillimit - studimi i proceseve përmes të cilave formohet një organizëm, nga zigota në strukturën e plotë
 • Ekologjia - studimi i ndërveprimeve të organizmave të gjallë me njëri-tjetrin dhe me elementët jo të gjallë të mjedisit të tyre [14]
 • Enzimologjia - studimi i enzimave
 • Etologjia - studimi i sjelljes [15]
 • Biologjia evolucionare - studimi i origjinës dhe prejardhjes së specieve me kalimin e kohës [16]
 • Biologjia e zhvillimit evolucionar - studimi i evolucionit të zhvillimit duke përfshirë kontrollin e tij molekular
 • Gjenetika - studimi i gjeneve dhe trashëgimisë
 • Histologjia - studimi i indeve
 • Imunologjia - studimi i sistemit imunitar [17]
 • Biologjia detare - studimi i organizmave në det.
 • Mikrobiologjia - studimi i organizmave mikroskopikë (mikroorganizmave) dhe ndërveprimet e tyre me organizmat e tjerë të gjallë
 • Biologjia molekulare - studimi i biologjisë dhe funksioneve biologjike në nivel molekular, disa kryqëzohen me biokiminë, gjenetikën dhe mikrobiologjinë
 • Mikologjia - studimi i kërpudhave
 • Neuroshkenca - studimi i sistemit nervor
 • Paleontologji - studimi i organizmave parahistorikë
 • Parazitologjia - studimi i parazitëve, nikoqirëve të tyre dhe marrëdhënieve ndërmjet tyre.
 • Patologjia - studimi i shkaqeve dhe pasojave të sëmundjes ose lëndimit
 • Farmakologjia - studimi i veprimit të barit
 • Fikologjia - studimi i algave [18]
 • Fiziologji - studimi i funksionimit të organizmave të gjallë dhe organeve dhe pjesëve të organizmave të gjallë
 • Biologjia e popullsisë - studimi i grupeve të organizmave të njëpasnjëshëm
 • Biologjia kuantike - studimi i fenomeneve kuantike në organizma
 • Biologjia strukturore - një degë e biologjisë molekulare, biokimisë dhe biofizikës që merret me strukturën molekulare të makro-molekulave biologjike
 • Biologjia sintetike - projektimi dhe ndërtimi i entiteteve të reja biologjike si enzimat, qarqet gjenetike dhe qelizat, ose ridizajnimi i sistemeve ekzistuese biologjike
 • Biologjia e sistemeve - studimi i integrimit dhe varësive të komponentëve të ndryshëm brenda një sistemi biologjik, me fokus të veçantë në rolin e rrugëve metabolike dhe strategjive të sinjalizimit të qelizave në fiziologji
 • Biologjia teorike - përdorimi i abstraksioneve dhe modeleve matematikore për të studiuar fenomenet biologjike
 • Toksikologjia - natyra, efektet dhe zbulimi i helmeve
 • Virologjia - studimi i viruseve si grimcat submikroskopike, parazitare të materialit gjenetik që përmbahen në një shtresë proteinike - dhe agjentë të ngjashëm me virusin
 • Zoologjia - studimi i kafshëve

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "Why Study the Life Sciences?". Belfer Center for Science and International Affairs (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2022-09-24. Marrë më 2022-09-24.
 2. ^ Urry, Lisa; Cain, Michael; Wasserman, Steven; Minorsky, Peter; Reece, Jane (2017). "Evolution, the themes of biology, and scientific inquiry". Campbell Biology (bot. 11th). New York, NY: Pearson. fq. 2–26. ISBN 978-0134093413. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Hillis, David M.; Heller, H. Craig; Hacker, Sally D.; Laskowski, Marta J.; Sadava, David E. (2020). "Studying life". Life: The Science of Biology (bot. 12th). W. H. Freeman. ISBN 978-1319017644. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Freeman, Scott; Quillin, Kim; Allison, Lizabeth; Black, Michael; Podgorski, Greg; Taylor, Emily; Carmichael, Jeff (2017). "Biology and the three of life". Biological Science (bot. 6th). Hoboken, NJ: Pearson. fq. 1–18. ISBN 978-0321976499. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ "anatomy | Definition, History, & Biology". Encyclopedia Britannica (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2019-04-08. Marrë më 2020-05-30.
 6. ^ "Astrobiology | science". Encyclopedia Britannica (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2021-04-16. Marrë më 2020-05-30.
 7. ^ "biotechnology | Definition, Examples, & Applications". Encyclopedia Britannica (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2020-05-05. Marrë më 2020-05-30.
 8. ^ "biochemistry | Definition, History, Examples, Importance, & Facts". Encyclopedia Britannica (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2020-06-04. Marrë më 2020-05-30.
 9. ^ "Bioinformatics | science". Encyclopedia Britannica (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2021-04-14. Marrë më 2020-05-30.
 10. ^ "Biomechanics | science". Encyclopedia Britannica (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2020-08-03. Marrë më 2020-05-30.
 11. ^ "Biophysics | science". Encyclopedia Britannica (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2019-04-22. Marrë më 2020-05-30.
 12. ^ "botany | Definition, History, Branches, & Facts". Encyclopedia Britannica (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2020-05-30. Marrë më 2020-05-31.
 13. ^ "Cytology | biology". Encyclopedia Britannica (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2020-06-08. Marrë më 2020-05-31.
 14. ^ "Ecology". Encyclopedia Britannica (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2020-05-19. Marrë më 2020-05-30.
 15. ^ "Ethology | biology". Encyclopedia Britannica (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2020-05-19. Marrë më 2020-05-31.
 16. ^ "Evolution - The science of evolution". Encyclopedia Britannica (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2020-05-28. Marrë më 2020-05-31.
 17. ^ "Immunology | medicine". Encyclopedia Britannica (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2020-06-02. Marrë më 2020-05-30.
 18. ^ "Phycology | biology". Encyclopedia Britannica (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2020-10-20. Marrë më 2020-09-01.