Shtetet e Austrisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shtetet e Austrisë
Österreichs Länder / Bundesländer (gjermanisht)
KategoriaShtet federal
VendiRepublika e Austrisë
Numri9
Popullsia288,229 (Burgenland)
– 1,794,770 (Vjena)
Sipërfaqja414.87 km2
(160.18 sq mi) (Vjena)
– 19,178 km2
(7,405 sq mi) (Austria e Poshtme)
QeveriaLandtag
NënndarjetDistrikte dhe qytete statutore

Austria është një republikë federale e përbërë nga nëntë shtete, të njohura në gjermanisht si Länder. Meqenëse Land është gjithashtu fjala gjermane për "vend", termi Bundesländer ("shtetet e federatës") shpesh përdoret në vend të kësaj për të shmangur paqartësinë. Kushtetuta e Austrisë përdor të dy termat. Edhe pse "Land" në anglisht dihet, termi (Bundes)land zakonisht jepet si "shtet" ose "krahinë" sipas traditës në shkrimin në anglisht.

Gjeografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pjesa më e madhe e sipërfaqes së tokës në shtetet e Austrisë së Epërme, Austrisë së Poshtme, Vjenës dhe Burgenland ndodhet në luginën e Danubit dhe kështu përbëhet pothuajse plotësisht nga terreni i arritshëm dhe lehtësisht i punueshëm. Në të kundërt, pesë shtetet e tjera janë të vendosura në Alpe dhe kështu janë relativisht të papërshtatshme për bujqësinë. Terreni i tyre është gjithashtu relativisht i pafavorshëm për industrinë e rëndë dhe tregtinë në distanca të gjata. Prandaj, popullsia e asaj që tani është Republika e Austrisë është përqendruar në katër shtetet e mëparshme që nga koha parahistorike. Shteti më i dendur i populluar i Austrisë është qyteti i Vjenës, zemra e asaj që është zona e vetme metropolitane e Austrisë. Austria e Poshtme renditet vetëm në vendin e katërt për sa i përket densitetit të popullsisë edhe pse përmban periferi të Vjenës; kjo është për shkak të sipërfaqeve të mëdha të tokës që janë kryesisht bujqësore. Shteti alpin i Tirolit, shteti më pak alpin por gjeografikisht më i largët i Kärnten, dhe shteti jo-alpin por gati-ekskluzivisht bujqësor i Burgenland janë shtetet më pak të dendura të Austrisë. Shteti i pasur alpin i Vorarlberg është diçka e një anomalie për shkak të madhësisë së saj të vogël, vendndodhjes së izoluar dhe kulturës Alemaniko-gjermane të veçantë.

Lista e renditur në vijim të shteteve austriake citon popullsinë zyrtare të Statistik Austria më 1 Janar 2015.[1] Zonat jepen në kilometra katrorë, dendësia e popullsisë shprehet në banorë për kilometër katror. Për qëllimin e listës së mësipërme, një qytet është një bashkësi e përcaktuar të jetë një qytet me ligjin austriak; një qytezë është një bashkësi që nuk përcaktohet se është një qytet. Shumë nga qytetet e Austrisë kanë shifra të popullsisë së dhjetë mijë banorëve; disa janë edhe më të vogla.

Renditja sipas pop. Shteti Kryeqyteti Popullsia Sipërfaqja (km2) Dendësia e popullsisë (ban/km2) Qytete Qyteza
1 Vjena (Wien) 1,794,770 415 4,326.1 1 0
2 Austria e Poshtme (Niederösterreich) Sankt Pölten 1,636,287 19,178 85.3 76 497
3 Austria e Epërme (Oberösterreich) Linz 1,436,791 11,982 119.9 32 410
4 Stiria (Steiermark) Graz 1,221,014 16,401 74.4 35 252
5 Tiroli (Tirol) Innsbruck 728,537 12,648 57.6 11 268
6 Kärnten (Kärnten) Klagenfurt 557,371 9,536 58.4 17 115
7 Salzburg Salzburg 538,258 7,154 75.2 11 108
8 Vorarlberg Bregenz 378,490 2,601 145.5 5 91
9 Burgenland Eisenstadt 288,229 3,965 72.7 13 158

Politika[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nëntë shtetet (Bundesländer) e Austrisë, të renditura këtu sipas rendit alfabetik, janë:[2]

Stema Shteti (Bundesland) Kryeqyteti Qeverisësi (Landeshauptmann) Në detyrë Partia Koalicioni
Burgenland Eisenstadt Qeverisësi i Burgenland Hans Peter Doskozil SPÖ SPÖ, FPÖ
Kärnten Klagenfurt Qeverisësi i Carinthia Peter Kaiser SPÖ SPÖ, ÖVP, Grüne
Austria e Poshtme Sankt Pölten Qeverisësi i Austrisë së Poshtme Johanna Mikl-Leitner ÖVP ÖVP, SPÖ
Salzburg Salzburg Qeverisësi i Salzburgut Wilfried Haslauer junior ÖVP ÖVP, Grüne, TS
Stiria Graz Qeverisësi i Stirisë Hermann Schützenhöfer ÖVP ÖVP, SPÖ
Tiroli Innsbruck Qeverisësi i Tirolit Günther Platter ÖVP ÖVP, Grüne
Austria e Epërme Linz Qeverisësi i Austrisë së Epërme Thomas Stelzer ÖVP ÖVP, FPÖ
Vjena Vjena Qeverisësi i Vjenës Michael Ludwig SPÖ SPÖ, Grüne
Vorarlberg Bregenz Qeverisësi i Vorarlbergut Markus Wallner ÖVP ÖVP, Grüne

Federalizmi dhe fuqitë shtetërore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Secili shtet austriak ka një legjislaturë të zgjedhur, Landtag, një qeveri shtetërore, Landesregierung dhe një guvernator, Landeshauptmann ose Landeshauptfrau. Zgjedhjet mbahen çdo pesë vjet (gjashtë vjet në Austrinë e Epërme). Kushtetuta e shtetit, ndër të tjera, përcakton se si vendet në qeverinë e shtetit u caktohen partive politike, me shumicën e shteteve që kanë një sistem të përfaqësimit proporcional bazuar në numrin e delegatëve në Landtag në vend. Landeshauptmann gjithmonë zgjidhet nga Landtag, që do të thotë se mund të jetë e nevojshme të formohet një koalicion në mënyrë që të sigurojë zgjedhjen e një kandidati të veçantë. Vjena, kryeqyteti i Austrisë, luan një rol të dyfishtë si qytet dhe "Bundesland", që do të thotë se kryetari i bashkisë shërben si guvernator dhe këshilli i qytetit si Landtag në të njëjtën kohë.

Federalizmi austriak është kryesisht teorik pasi shteteve u jepen pak kompetenca legjislative. Kushtetuta federale fillimisht u dha shtetet të gjitha fuqitë legjislative, por shumë fuqi u morën më pas, dhe mbeten vetëm disa prej tyre, siç janë kodet e planifikimit dhe zonimit, mbrojtja e natyrës, gjuetia, peshkimi, bujqësia, mbrojtja e të rinjve, çështje të caktuara të publikut shëndetësia dhe mirëqenia dhe e drejta për të vendosur taksa të caktuara.

Të gjitha çështjet e tjera, duke përfshirë por jo të kufizuara në të drejtën penale, të drejtën civile, të drejtën e korporatave, shumica e aspekteve të së drejtës ekonomike, mbrojtjes, shumica e çështjeve arsimore dhe akademisë, telekomunikacionit, dhe pjesa më e madhe e sistemit të kujdesit shëndetësor rregullohen me ligje federale. Nuk ka gjithashtu një gjyqësor të Länder, pasi kushtetuta federale përcakton gjyqësorin si një çështje ekskluzivisht federale. Ky centralizim ndjek një model historik ku pushteti qendror gjatë kohës së perandorisë ishte përqendruar kryesisht në Vjenë.

Sidoqoftë, guvernatori i shtetit (Landeshauptmann) është përgjegjës për administrimin e pjesës më të madhe të ligjit federal brenda shtetit përkatës, gjë që e bën këtë post një pozicion të rëndësishëm politik. Për më tepër, kompetencat shtetërore përfshijnë ligjet e zonimit, çështjet e planifikimit dhe prokurimin publik në nivelin rajonal, gjë që shton peshë të konsiderueshme në politikën shtetërore. Si çështje praktike, ka pasur raste kur shtetet kanë qenë në gjendje të bllokojnë projektet e miratuara nga qeveria federale, si në rastin e një tuneli hekurudhor që do të ndërtohej poshtë Semmering.

Shtetet austriake janë të pajisura zyrtarisht dhe me një shkallë shumë më të vogël të autonomisë sesa shtetet amerikane ose gjermane. Edhe kështu, austriakët tentojnë të identifikohen me pasion me "Land" e tyre përkatëse dhe shpesh mbrojnë atë pak qeverisje të pavarur që kanë shtetet e tyre. Nuk është e panjohur që austriakët të konsiderojnë veten e tyre, për shembull, së pari tirol, e dyta austriake.

Zhvillimi historik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Për sa i përket kufijve, shtetet e sotme lindën nga trojet e kurorës së Austro-Hungarisë, një mbretëri e gjerë multietnike, bërthama gjermanofolëse e së cilës u shfaq si Republikë e Austrisë pas shpërbërjes së Monarkisë së Dyfishtë në fund të Luftës së Parë Botërore.

Shtetet e Austrisë së Epërme dhe të Austrisë së Poshtme janë në thelb ekuivalente me ato që ishin që nga 1783/84 dy gjysmat autonome të Arqiduka i Austrisë, një principatë që formoi zemrën historike të perandorisë. Salzburgu është në pronësi të ish-Dukës Austro-Hungarez të Salzburgut (ish-Arqipeshkvisë). Në mënyrë të ngjashme, shteti i Carinthia zbret nga Duka i Carinthia, shteti i Stiria zbret nga Duka i Stirias, dhe shteti i Tirolit zbret nga Qarku Princely i Tirolit; këto shtete duhej t'i hiqnin territoret Italisë dhe Jugosllavisë kur Austria u shfaq në formën e saj të tanishme. Gjithashtu, shteti i Vorarlberg kishte qenë një pjesë gjysmë-autonome e Qarkut të Tirolit që nga viti 1861.

Qyteti-shteti i Vjenës ishte një pjesë e Austrisë së Poshtme deri në vitin 1921.[3] Shteti i Burgenland është i përbërë nga zona me mbizotërim gjermanishtfolëse që Mbretëria e Hungarisë deri në vitin 1921 u desh t'i nënshtrohej Republikës së Parë Austriake pas Luftës së Parë Botërore, si rezultat i Traktateve të Trianon dhe Saint-Germain-en-Laye.[4]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ STATISTIK AUSTRIA - Bundesländer. Statistik.at. Retrieved on 2015-05-02.
  2. ^ "Parties and Elections in Europe – Austria (States)". Arkivuar nga origjinali më 31 mars 2012. Marrë më 4 shtator 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ City of Vienna, History, retrieved 2010-05-17
  4. ^ Encyclopedia of Austria - Burgenland, retrieved 18 May 2010

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]