Shteti i Sllovenëve, Kroatëve dhe Serbëve

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shteti i Sllovenëve, Kroatëve dhe Serbëve
Država Slovencev, Hrvatov in Srbov (Sllovenisht)
Država Slovenaca, Hrvata i Srba
(Kroacisht)
Држава Словенаца, Хрвата и Срба
(Serbisht)
1918
Flag of Sllovenëve, Kroatëve dhe Serbëve
Flamuri
Coat of arms e Sllovenëve, Kroatëve dhe Serbëve
Stema
Shteti i Sllovenëve, Kroatëve dhe Serbëve në 1918. Istria ishte një zonë e diskutueshme, e cila iu dorëzua zyrtarisht Italisë nga Traktati i Rapallo. Karinthia Jugore dhe Styria e Ulët ishin gjithashtu zona të diskutueshme, me Traktatin e Saint-Germain që demarkoi kufirin e Mbretërisë së Serbëve, Kroatëve dhe Sllovenëve të sapokrijuar me Austrinë.
Shteti i Sllovenëve, Kroatëve dhe Serbëve në 1918. Istria ishte një zonë e diskutueshme, e cila iu dorëzua zyrtarisht Italisë nga Traktati i Rapallo. Karinthia Jugore dhe Styria e Ulët ishin gjithashtu zona të diskutueshme, me Traktatin e Saint-Germain që demarkoi kufirin e Mbretërisë së Serbëve, Kroatëve dhe Sllovenëve të sapokrijuar me Austrinë.
GjendjaQeveria e përkohshme e panjohur
KryeqytetiZagrebi
Gjuhët e zakonshme
Qeveria
Kryetar i Këshillit Kombëtar 
• 1918
Anton Koroshec
Zëvendës Kryetari 
• 1918
Ante Paveliq
• 1918
Svetozar Pribiqeviq
KuvendiKëshilli Kombëtar i Sllovenëve, Kroatëve dhe Serbëve
Epoka historikePeriudha mes luftrave
• Shpallja e shkëputjes
29 October 1918

1 dhjetor 1918
Popullsia
• Përllogaritje
6,000,000
Të dhëna të tjera
Paraprirë nga
Pasuar nga
Bosnja dhe Hercegovina
Mbretëria e Kroacisë-Sllavonisë
Duka e Carniola
Mbretëria e Dalmacisë
Mbretëria Serbo-Kroato-Sllovenes
Mbretëria e Italisë

Shteti i Sllovenëve, Kroatëve dhe Serbëve (serbokroatisht: Država Slovenaca, Hrvata i Srba / Држава Словенаца, Хрвата и Срба; sllovenisht: Država Slovencev, Hrvatov in Srbov) ishte një ent politik që u krijua në tetor 1918, në fund. të Luftës së Parë Botërore, nga sllovenët, kroatët dhe serbët që banonin në pjesët më jugore të Perandorisë Austro-Hungareze. Edhe pse i panjohur ndërkombëtarisht, ky ishte mishërimi i parë i një shteti jugosllav të themeluar mbi ideologjinë pan-sllave.[1] Tridhjetë e tre ditë pasi u shpall, shteti iu bashkua Mbretërisë së Malit të Zi dhe Mbretërisë së Serbisë për të formuar Mbretërinë e Serbëve, Kroatëve dhe Sllovenëve.

Emri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Emri i shtetit rrjedh nga tre grupet kryesore etnike sllave të jugut që banonin aty: sllovenët, kroatët dhe serbët.

Kroatët e identifikuar në emër ishin ata që banonin në mbretëritë e mëparshme të Kroacisë-Sllavonisë, Bosnjës dhe Hercegovinës dhe Dalmacisë (përfshirë Boka Kotorska).

Serbët e identifikuar në emër ishin ata që banonin në Bosnje dhe Hercegovinë, Kroaci-Sllavoni, Dalmaci (përfshirë Boka Kotorska dhe Bregdetin e Malit të Zi), jo ata që banonin në Mbretërinë e Serbisë (e cila përfshinte territorin e Maqedonisë së Veriut të sotme), as ata që jetojnë në Mbretërinë e Malit të Zi apo Vojvodinës (përfshirë Banat, Bačka, Baranya).[2][3]

Sllovenët e identifikuar në emër ishin banorë të Dukatit të Carniola, Dukatit të Styria, Dukatit të Karinthisë dhe Prekmurje.

Themelimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Festimet e sllavëve të jugut në Zagreb gjatë formimit të Këshillit Kombëtar të Shtetit të Sllovenëve, Kroatëve dhe Serbëve, tetor 1918

Këshilli Popullor (serbo-kroatisht: Narodno vijeće, sllovenisht: Narodni svet) u krijua më 5–8 tetor 1918 në Zagreb, në zbatim të vendimeve të marra në mars 1918. Këshilli u deklarua një organ përfaqësues politik i sllovenëve, kroatëve dhe serbëve. Këshilli krijoi Komitetin Qendror dhe Presidencën e tij, ndërsa një anëtar i Këshillit do të ishte përfaqësues i një numri 100,000 njerëzish. Për më tepër, ai përbëhej nga pesë përfaqësues të saborit kroat, Dieta e Bosnjës dhe Reichsrat për gjithsej 95 përfaqësues. Për të formuar kuorumin kërkoheshin 32 anëtarë me të drejtë vote dhe për çdo vendim nevojitej shumica e dy të tretave. Anëtarët e parlamenteve rajonale u lejuan të merrnin pjesë si vëzhgues pa të drejtë vote. Këshilli zgjodhi deri në 30 anëtarë të Komitetit Qendror, të cilët mund të emëronin 10 të tjerë në komitet me dy të tretat e votave.[4]

Më 14 tetor 1918, ministri i jashtëm austriak Baron István Burián von Rajecz kërkoi një armëpushim bazuar në Katërmbëdhjetë Pikat e përshkruara në janar 1918 nga presidenti amerikan Woodrow Wilson, pika 10 e të cilit thoshte: "Populli i Austro-Hungarisë, vendi i të cilit midis kombeve ne dëshirojmë të shohim të mbrojtur dhe të siguruar, duhet t'i jepet mundësia më e lirë për zhvillimin autonom." Dy ditë më vonë, Perandori Karl nxori një deklaratë ("Manifesti Perandorak i 16 tetorit 1918"), i cili parashikonte një modifikim të rëndësishëm të strukturës së Perandorisë duke u dhënë autonomi të gjerë popujve të saj, duke përfshirë federalizimin e Cisleithania.[5] Propozimi i Karlit u refuzua më 18 tetor nga Sekretari i Shtetit i SHBA-së, Robert Lansing, i cili tha se autonomia për kombësitë nuk ishte më e mjaftueshme. Më 19 tetor, Këshilli Kombëtar e shpalli veten organi suprem përfaqësues i të gjithë popujve sllavo-jugorë në monarki.[4]

Më 21 dhe 22 tetor, anëtarët e Partisë së Pastër të të Drejtave, të cilët ende mbronin një monarki trialiste, siguruan mbështetje formale për një manifest trialist nga perandori Karl dhe kryeministri Sándor Wekerle në Hungari, por ky i fundit u rrëzua të nesërmen.

Mitingje të shumta masive u mbajtën në Zagreb në mbështetje të çështjes jugosllave, veçanërisht më 22 tetor.

Seanca e parlamentit kroat, Sabor, më 29 tetor 1918
Shpallja e Shtetit të Sllovenëve, Kroatëve dhe Serbëve në Sheshin e Kongresit, Lubjanë, 29 tetor 1918

Më 28 tetor, Gyula Andrássy i Riu i dërgoi një notë paqeje qeverisë amerikane, ndërsa Ban i Kroacisë, Antun Mihaloviq, raportoi te Perandori dhe u pushua nga puna me udhëzimin "Bëj si të duash".[5] Ministria e Luftës kishte vendosur gjithashtu të lejonte komandat ushtarake vendase të afroheshin në këshillat popullore për të ndihmuar në ruajtjen e rendit dhe ligjit. E gjithë kjo u mor si shenjë se monarkia austro-hungareze po shpërbëhej dhe se shteti i sllovenëve, kroatëve dhe serbëve ishte një qëllim i arritshëm.[5]

Shteti u shpall zyrtarisht më 29 tetor 1918. Presidenti i parë i tij ishte një slloven, Anton Korošec. Dy nënkryetarët ishin një serb, Svetozar Pribićević, dhe një kroat, Ante Paveliq.[4]

Shteti i ri aspironte të përfshinte të gjitha ato territore të ish-Austro-Hungarisë që banoheshin nga sllovenët, kroatët dhe serbët. Ata që përfaqësonin serbët në Vojvodinë, megjithatë – duke përfshirë ata në Banat, Bačka and Baranja – kundërshtuan dhe formuan administratën e tyre nën autoritetin suprem të Bordit Kombëtar SerbNovi Sad. Më pas Vojvodina iu bashkua Mbretërisë së Serbisë më 25 nëntor 1918. Një ditë më parë, më 24 nëntor 1918, rajoni i Syrmia, i cili ishte bërë pjesë e Shtetit të Sllovenëve, Kroatëve dhe Serbëve, u shkëput dhe gjithashtu iu bashkua Mbretërisë së Serbisë.[2][3]

Konflikti me Italinë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Për të shmangur dorëzimin e tyre tek Fuqitë e Antantës, Perandori Karl ia caktoi Këshillit Kombëtar të gjithë Marinën Austro-Hungareze, flotën tregtare austro-hungareze dhe të gjitha portet, arsenalet dhe fortifikimet e bregut austro-hungarez. Këshilli Kombëtar u dërgoi nota diplomatike qeverive të Antantës duke i njoftuar se kishin marrë kontrollin e këtyre aseteve dhe nuk ishin në luftë. Flota, megjithatë, shpejt u sulmua dhe u copëtua nga marina italiane, Regia Marina.

Austro-Hungaria arriti një armëpushim me Italinë përmes Armëpushimit të Villa Giustit të nënshkruar më 4 nëntor 1918. Kjo marrëveshje përcaktonte se Italia mund të pushtonte pjesë të mëdha të territorit që ishte përfshirë në shtetin e sllovenëve, kroatëve dhe serbëve. Trupat italiane pushtuan më pas Istrinë dhe pjesën më të madhe të Dalmacisë dhe qëndruan atje deri në vitin 1921, kur Traktati i Rapallos hyri në fuqi.

Krijimi i Mbretërisë së Serbëve, Kroatëve dhe Sllovenëve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Delegacioni i Ushtrisë Serbe në një paradë të përbashkët në ZagrebSheshin Ban Jelaçiq më 1918
Delegacioni i Këshillit Kombëtar të Shtetit të Sllovenëve, Kroatëve dhe Serbëve i udhëhequr nga Ante Paveliq duke lexuar fjalimin përpara regjentit Aleksandër, 1 dhjetor 1918

Shteti i Sllovenëve, Kroatëve dhe Serbëve nuk mori njohje diplomatike ndërkombëtare para se të pushonte së ekzistuari. Në një shënim të 31 tetorit, Këshilli Kombëtar informoi qeveritë e Mbretërisë së Bashkuar, Francës, [[Italia|Italisë] dhe Shteteve të Bashkuara se Shteti i Sllovenëve, Kroatëve dhe Serbëve ishte krijuar në zonat sllavo-jugore që kishin qenë pjesë e Austro-Hungarisë, dhe se shteti i ri synonte të formonte një shtet të përbashkët me Serbinë dhe Malin e Zi. E njëjta notë iu dërgua qeverisë së Mbretërisë së Serbisë dhe Komitetit Jugosllav në Londër. Kryeministri i Serbisë Nikola Pashiq iu përgjigj notës më 8 nëntor, duke njohur Këshillin Kombëtar në Zagreb si "qeveri ligjore të serbëve, kroatëve dhe sllovenëve që jetojnë në territorin e Austro-Hungarisë" dhe njoftoi qeveritë e Mbretërisë së Bashkuar dhe Francës, Italia dhe Shtetet e Bashkuara u kërkojnë atyre të bëjnë të njëjtën gjë.

Më 23–24 nëntor, Këshilli Kombëtar shpalli "bashkimin e shtetit të sllovenëve, kroatëve dhe serbëve të formuar në të gjithë zonën sllavo-jugore të ish-Austro-Hungarisë me Mbretërinë e Serbisë dhe Malit të Zi në një shtet të bashkuar të sllovenëve. , kroatët dhe serbët”. Për zbatimin e këtij vendimi u caktuan 28 anëtarë të këshillit bazuar në udhëzimet e miratuara të Këshillit Nacional për zbatimin e marrëveshjes për organizimin e shtetit të bashkuar me qeverinë e Mbretërisë së Serbisë dhe përfaqësuesit e partive politike në Serbi dhe Mal të Zi. Udhëzimet u shpërfillën kryesisht nga anëtarët e delegacionit që negociuan me Regjentin Aleksandër.[4]

Partia Fshatare e Stjepan Radiqit mori pjesë në Këshillin Kombëtar, por pasi vendosi të shkrihej me Serbinë, ata filluan të tërhiqen, duke e quajtur këtë veprim të marrë dhe duke e kundërshtuar vendimin bazuar në faktin se Parlamenti kroat nuk e miratoi kurrë në mënyrë eksplicite.[6]

Më 1 dhjetor, Regjenti Aleksandër shpalli bashkimin e "Serbisë me tokat e shtetit të pavarur të sllovenëve, kroatëve dhe serbëve në një Mbretëri të bashkuar të Serbëve, Kroatëve dhe Sllovenëve". Pasi Këshilli Kombëtar pushoi së funksionuari, ai kurrë nuk e ratifikoi zyrtarisht shpalljen, e as Parlamenti i Serbisë, i cili mori parasysh deklaratën më 29 dhjetor 1918.[4]

Detyra e fundit e rëndësishme e Këshillit Kombëtar ishte të emëronte përfaqësues në Përfaqësimin e Përkohshëm Kombëtar në fillim të vitit 1919.[7]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Matijević, Zlatko (nëntor 2008). "Narodno vijeće Slovenaca, Hrvata i Srba u Zagrebu: Osnutak, djelovanje i nestanak (1918/1919)" (PDF). Fontes (në kroatisht). Croatian State Archives (14): 35–66. ISSN 1330-6804.
  • Štambuk-Škalić, Marina; Matijević, Zlatko, red. (nëntor 2008). "Narodno vijeće Slovenaca, Hrvata i Srba u Zagrebu 1918–1919. Izabrani dokumenti". Fontes (në kroatisht). Croatian State Archives. Marrë më 8 dhjetor 2010.
  • Boban, Ljubo (tetor 1993). "Kada je i kako nastala Država Slovenaca, Hrvata i Srba" [When and how was the State of Slovenes, Croats and Serbs formed]. Radovi – Journal – Institute of Croatian History (në kroatisht). Institute of Croatian History, Faculty of Philosophy, Zagreb. 26 (1): 187–198. ISSN 0353-295X. Marrë më 16 dhjetor 2012.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Mitrovic, Andrej (2007). "Serbia's Great War, 1914–1918," (në anglisht). London: Hurst & Company. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 3 mars 2012. Marrë më 15 nëntor 2010.
  2. ^ a b Vladimir Qoroviq, Ilustrovana istorija Srba (knjiga šesta), Belgrade, 2006.
  3. ^ a b Drago Njegovan, Prisajedinjenje Vojvodine Srbiji, Novi Sad, 2004.
  4. ^ a b c d e Boban 1993
  5. ^ a b c Matijević 2008
  6. ^ "Povijest HSS-a" (PDF) (në kroatisht). Croatian Peasant Party. fq. 10. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 7 prill 2013. 24. studenog – Govor Stjepana Radića na sjednici središnjeg odbora Narodnog vijeća SHS – Gospodo! Još nije prekasno! Ne srljajte kao guske u maglu. 1. prosinca 1918. Adresa delegacije Narodnog vijeća SHS regentu Aleksandru i proglašenje nove države Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca. Ulazak Hrvatske u ovu državnu tvorevinu Hrvatski sabor nije odobrio ni potvrdio, na što je opetovano ukazivao Stjepan Radić, osporavajući na taj način njezin legitimitet. 31. prosinca u DOM-u objavljen članak S. Radića Republika ili slobodna narodna država konstituanta ili narodni revolucionarni sabor.
  7. ^ Matijević 2008, f. 66.