Tarik Ramadan

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Tariq Ramadan (në tryezë, djathtas) duke folur në Oxford

Tariq Ramadan (arabisht: طارق رمضان ; lindur 26 gusht 1962) është një akademik dhe shkrimtar zviceran. Ai është gjithashtu një profesor i Studimeve Bashkëkohore Islame në Fakultetin e Studimeve Orientale në Universitetin e Oksfordit (Oriental Instituti, Kolegji i Shën Antonit). Ai gjithashtu ligjëron në Fakultetin Teologjik të Oksfordit. Ai është vizituar profesor në Fakultetin e Studimeve Islame, (Katar) dhe drejtor i Qendrës Kërkimore e Legjislacionit dhe Etikës Islame (CILE) (Doha, Katar).[1] Ai mbështet studimin dhe ri-interpretimin e teksteve Islame, dhe thekson heterogjene Natyra e myslimanëve Perëndimore.[2]

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tarik Ramadan lindi në Geneva, Zvicer më 26 gusht 1962. Ai është djali i Said Ramadan dhe Wafa Al-Bana, e cila ishte vajza e madhe e Hassan el Benna, i cili në vitin 1928 themeloi Muslim BrotherhoodEgjipt. Gamal al-Banna, reformator liberal mysliman është i tij madh-xhaxhai. Babai i tij ishte një figurë e shquar në Vëllazërinë Myslimane dhe u dëbua nga Gamal Abdul Nasser [3] nga EgjiptZvicer, Tariq ku ka lindur.

Tariq Ramadan studiuar filozofi dhe letërsi franceze në nivelin master dhe mban një PhD në Arabisht dhe studimet islame nga Universiteti i Gjenevës. Ai gjithashtu shkroi një disertacion i doktoratës në Friedrich Nietzsche titulluar Nietzsche si një historian i Filozofisë. [4]

Ai dha mësim në Collège de Saussure, një shkollë të lartë në Geneva, Zvicer, dhe mbajti një lectureship në fe dhe filozofi në Universiteti i Fribourg 1996-2003. Në tetor 2005 ai filloi të jepte mësim në Kolegjin e Shën AntonitUniversiteti i Oksfordit në një Visiting Fellowship. Në vitin 2005 ai ishte një analist hulumtues në Fondacionin Lokahi.[5][6] Në vitin 2007 ai aplikuar me sukses për rang profesori në studimet islame në Universiteti i Leiden, por pastaj nuk pranoi të marrë postin, duke përmendur arsye profesionale.[7][8] Ai ishte gjithashtu një profesor mysafir i identitetit dhe Nënshtetësisë në Universitare Erasmus Roterdam,[9][10][11] deri në gusht 2009, kur Qyteti i Roterdamit dhe Erasmus University shkarkoi atë nga pozita e tij si "këshilltar" të integrimit dhe profesor, duke deklaruar se programi ai kryeson mbi të Iranit Press TV, Islami dhe Jeta , ishte "papajtueshme" me detyrat e tij në Roterdam.[12][13] Ramadan përshkroi këtë lëvizje si islamofobik dhe të ngarkuar politikisht.[14] Fillimi shtator 2009, Ramadan, u emërua në karrige në Studime Bashkëkohore Islame në Oxford University.[15]

Ramadan themeluar Mouvement des Musulmans Suisses' (Lëvizja e myslimanëve zvicerane), i cili angazhohet në seminare të ndryshme ndërfetare. Ai është një këshilltar për BE në çështjet fetare dhe ishte i kërkuar për këshilla nga ana e BE-së në një komision mbi "Islami dhe sekularizmi". Në shtator 2005 ai u ftua për t'u bashkuar me një task forcë nga qeveria e Mbretëria e Bashkuar.[3] Ai është gjithashtu kryetar i Rrjetit Euro-mysliman, një bazë në Bruksel think-tank.[16]

Ai është intervistuar gjerësisht dhe ka prodhuar rreth 100 kaseta të cilat shesin dhjetëra mijëra kopje të çdo viti. [17]

Që nga 2009, Tariq Ramadan ishte persona non grata në Tunizi, Egjipt, Arabia Saudite,[18] Libia dhe Siria për shkak të "kritikës së këtyre regjimeve jodemokratike që mohojnë të drejtat më themelore të njeriut" e tij.[19]

SHBA revokimit të vizave dhe heqja mëvonshëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në shkurt 2004, Tariq Ramadan pranoi pozicionin tenured e Profesor Henry Luce R. së Konfliktit, fesë dhe Shtip në Institutin B. Joan Kroc për paqe Studimeve Ndërkombëtare, në Universiteti i Notre DameBend Jugut, Indiana, Shtetet e Bashkuara. Ai u dha një vizë nonimmigrant më 5 maj;. Megjithatë, më 28 korrik, tij H-1B Viza u shfuqizua nga Departamenti i Shtetit [20] Në gusht të vitit 2004, Zëdhënësi për US Emigracionit dhe Doganave përmendi "dispozitë ideologjike përjashtimit" të [21] Në tetor, Universiteti i Notre Dame ngritur një H-1B peticion në emër të Ramazanit. Pas dëgjimit asnjë përgjigje nga qeveria në dhjetor, Ramadan dhënë dorëheqje nga universiteti.

Në shtator 2005, Ramadan paraqitur një kërkesë për një vizë B për të lejuar atë për të marrë pjesë në të folurit marrëveshje me organizata të ndryshme dhe universitete. Qeveria nuk ka nxjerrë një vendim për aplikimin Ramazanin e vizave, në mënyrë që Amerikan i Lirive Civile Union dhe New York Lirive Civile Union paraqiti një padi më 25 janar 2006 kundër qeverisë së Shteteve të Bashkuara të Amerikës në emër të Akademia Amerikane e Fesë, Shoqata Amerikane e Universitetit Profesorëve dhe PEN amerikan Center - tre grupe të cilët kishin planifikuar në takimin me Ramazanit në SHBA - për revokimin vizën Ramazanit, nën "ideologjik dispozitë përjashtimi ". ACLU dhe NYCLU argumentoi se dispozita ideologjike përjashtimi ishte në kundërshtim nga Amendamentit të Parë dhe Pestë Amendamentit drejtat e atyre tre grupeve dhe se veprimet e qeverisë shkelur Procedurat Administrative Akti [22] Pas dy muaj kishin kaluar pa një vendim duke u bërë, paditësit paraqiti një mocion për një urdhër paraprak . Në bazë të vendimit gjyqësor, Shtetet e Bashkuara Gjykata e Qarkut për Qarkut jugor të Nju Jork urdhëroi qeverinë më June 23, 2006 nxjerrë vendimin e tij mbi kërkesën në pritje të Ramazanit B i vizave brenda 90 ditëve.

Më 19 shtator 2006, qeveria mohoi zyrtarisht aplikimin e vizave të Ramazanit. Një deklaratë e Departamentit të Shtetit tha:. "Një zyrtari konsullor SHBA ka mohuar kërkesën Dr Tarik Ramadan e vizave Zyrtari konsullor në përfundimin se Dr Ramadan ishte i papranueshëm bazuar vetëm në veprimet e tij, të cilat përbënin sigurimin e mbështetjes materiale për një terrorist Gjykatësi urdhëron SHBA do të vendosë nëse dijetar mysliman mund të hyjë - NY Times, 24 qershor 2006</ref>[23] Mes dhjetorit 1998 dhe korrik 2002, Ramazani i kishte dhënë donacione me vlerë $ 940 për të dy organizatave bamirëse, Komisioni për bamirësi dhe ndihmë për palestinezët (CBSP) ose Comité de Bienfaisance et de secours aux Palestiniens dhe Shoqata de secours Palestinien.[24] Shtetet e Bashkuara Thesari caktuar si CBSP dhe organizatat terroriste ASP mbledhjen e fondeve për lidhjet e tyre të dyshuara me Hamasi më 22 gusht, 2003.[25] Ambasada amerikane i tha Ramazanin që ai "të arsyeshme duhet të ketë njohur se" bamirëse dhënë paratë për të Hamasit Në një artikull në The Washington Post, Ramadan pyeti: ".? Si duhet të arsyeshme të ketë njohur e aktiviteteve të tyre para se qeveria amerikane e dinte vetë" [26][27][28][29]

Më 2 shkurt 2007, ACLU dhe NYCLU ndryshuar ankesën e tyre, duke argumentuar se shpjegimi i qeverisë për mohimin e aplikimit Ramazanit të vizave nuk ishte "facially ligjshme dhe bona fide" dhe se ofrimi ideologjike përjashtimi i Aktit Patriot ishte në shkelje të pari dhe Amendamentet e pestë. Ata gjithashtu argumentoi se mohimi Ramadan shkelur të drejtat e Amendamentit të Parë të atyre që dëshironin të dëgjojnë të flasë. Në vendimin e tij më 20 dhjetor 2007, Rrethit Gjyqtar Paul A. Crotty vendosi se arsyetimi i qeverisë për të mohuar vizën Ramazanit ishte "facially ligjshme dhe bona fide" dhe vuri në dukje se Gjykata "nuk ka autoritet për të shkelur konsullore e Qeverisë Vendimi "Gabim referencash: Duke mbyllur </ref> mungon për etiketën <ref>

Më 17 korrik 2009, federale amerikane Gjykata e Apelit ndryshoi vendimin e gjykatës së rrethit të ulët. Kolegji prej tre gjyqtarësh në Shtetet e Bashkuara Gjykata e Apelit për qark Dytë - perbere nga gjyqtaret O. Newman Jon, Wilfred Feinberg dhe Reena Raggi - vendosi se Gjykata kishte "juridiksion për të shqyrtuar kërkesën, përkundër doktrinës së konsullore nonreviewability". Ata deklaruan se qeveria ishte e detyruar me ligj që të "përballet Ramazanin me pretendimin kundër tij dhe të përballojë atij mundësinë të mëvonshëm për të demonstruar me prova të qarta dhe bindëse se ai nuk e dinte, dhe të arsyeshme nuk duhet të ketë njohur, se marrësi e kontributeve të tij ishte një organizatë terroriste. " Sipas rishikimit të kufizuar lejuar nga vendimi i Gjykatës Supreme në 1972 Kleindienst v Mandel, Paneli konkludoi se "rekord nuk vërtetojnë se zyrtari konsullor i cili mohoi vizën konfrontuar Ramazanin me pretendimin se ai kishte dhënë vetëdije mbështetje materiale për një organizatë terroriste, duke përjashtuar një mundësi adekuate për Ramazanin në përpjekje për të kënaqur dispozitë që përjashton një aplikant nga përjashtimi nënnënseskion e 'përkrahje materiale' në qoftë se ai mund të tregojë me prova të qarta dhe bindëse se [ai ] nuk e di, dhe nuk duhet të ketë njohur të arsyeshme, se organizata ishte një organizatë terroriste. '"Përveç kësaj, paneli u pajtua me paditësve grindjes se të drejtat e tyre të parë të Amendamentit ishin shkelur. Paneli paraburgim rasti në një gjykatë më të ulët për të përcaktuar nëse zyrtari konsullor kishte konfrontuar Ramazanin me pretendimin "se ai e dinte se ASP dhënë fonde për Hamasin dhe pastaj duke siguruar atë me një mundësi të arsyeshme për demonstrojnë, me prova të qarta dhe bindëse, se ai nuk e di, dhe nuk duhet të ketë njohur të arsyeshme, për këtë fakt "[30]

Pas vendimit, Ramadan deklaroi: "Unë jam gratified shumë me vendimin e gjykatës. Unë jam i etur për t'u angazhuar edhe një herë me amerikanët në llojet e ballë-për-ballë diskutimet që janë qendrore për këmbim akademik dhe vendimtare për tejkalimin kulturore ndan". Melissa Goodman, avokati stafi me Projektin Kombëtar ACLU të Sigurimit, lëshoi ​​një deklaratë ku thuhej se, "Duke pasur parasysh vendimin e sotëm, ne shpresojmë se administrata Obama do të menjëherë të përfundojë përjashtimin e Profesor Ramadan s. Ne gjithashtu inkurajojmë administratën e re të rikonsiderojë përjashtimin e dijetarëve të tjerë të huaj, shkrimtarë dhe artistë të cilët u ndaluan nga vendi nga administrata e Bushit mbi baza ideologjike "[31]

Më 20 janar 2010, pas më shumë se pesë vjet pritjeje, Departamenti Amerikan i Shtetit ka vendosur, në një dokument të nënshkruar nga Sekretari i Shtetit, Hillari Klinton, për të hequr ndalimin që i ndalonte Ramazanin (si Profesor Adami Habib nga Afrika e Jugut) të hyjnë në Shtetet e Bashkuara. Mbi heqjen e këtij ndalimi, Ramazani ka deklaruar:

Vjen pas gati gjashtë vjet e hetimit dhe të hetimit, me qëllim Sekretarja Klinton konfirmon atë që kam pohuar dhe ripohuar nga një ditë: akuzat e para të lidhjeve terroriste (ra pas), pastaj donacionet për grupet palestineze solidaritetit, ishin asgjë më shumë se një pretendim për të ndaluar mua nga duke folur në mënyrë kritike në lidhje me politikën e qeverisë amerikane në tokën amerikane. Vendimi sjell në fund një periudhë të errët në politikën amerikane që pa konsideratat e sigurisë thirret për të bllokuar debatin kritik përmes politikës së përjashtimit dhe pretendimet e pabazë.

Më 8 prill 2010, Ramadan foli si pjesë e një panel diskutimi në Sallën e Madhe të Cooper UnionNew York City, pamja e tij të parë publik që nga Departamenti i Shtetit i hoqën ndalimin.[32] Grupi debatuan gjatesite e për të cilat vendet perëndimore duhet të shkojnë për të akomoduar popullatat e tyre myslimane.

Shikime == == Ramadan punon kryesisht në teologjia islame dhe pozita e myslimanëve në Perëndim dhe në vendet me shumicë myslimane. Në përgjithësi, ai beson se kjo është e nevojshme për të interpretuar Kur'ani nuk është, thjesht për të lexuar tekstin arabisht, në mënyrë që të kuptojnë kuptimin e saj dhe për të praktikuar filozofia islame.[33] Ai gjithashtu thekson dallimin midis fesë dhe kulturës, të cilat ai beson se shumë shpesh janë të hutuar, duke argumentuar se shtetësia dhe feja janë koncepte të ndara të cilat nuk duhet të përzihen. Ai pohon se nuk ka konflikt midis të qenit si një mysliman dhe një evropian, një mysliman duhet të pranojnë ligjet e vendit të tij. Por ai është në kundërshtim me disa politikanë apo njerëz të cilët përpiqen të anashkalojnë ose për të dhënë një sens të ri të ligjeve të tyre.

Ai beson se myslimanët Perëndimore duhet të krijojnë një "perëndimor" Islamin ashtu siç ekziston një rast i veçantë "aziatike Islami" dhe një "islami afrikan", të cilat marrin në konsideratë dallimet kulturore.[34] Me këtë ai do të thotë se myslimanët evropianë duhet të ri-shqyrtojë tekstet themelore të islamit (kryesisht Kur'ani) dhe interpretojnë ato në dritën e përkatësisë së tyre kulturore, ndikuar nga shoqëria evropiane.

Ai refuzon një ndarje binare e botës në Dar al-Islam (vendi i Islamit) dhe dar al-harb (vendi i luftës), me arsyetimin se një ndarje e tillë nuk është përmendur në Kuran. Ai ka qenë i njohur edhe për të përmendin të favorshme Dar el-Da'wa (Abode të informimit). Laurence [35] Megjithatë, Ramazani ka artikuluar edhe "gjeografia" ideologjik të Perëndimit dhe detyra e da'wa në një mënyrë origjinale dhe një që është haptazi më pro-integrimit sesa më konservatore "alienage besnik rezident" artikulohet nga ana e juristëve të tilla si al-Kardavi. Për Ramazanit, Perëndimi nuk është as Abode e Luftës as Abode i da'wa por "Dar al-shahada", "Abode e Dëshmisë" [për Mesazhin Islam]. Ai argumenton se myslimanët janë "dëshmitarë para njerëzimit"; ata duhet të vazhdojnë për të shqyrtuar parimet themelore të Islamit dhe të marrë përgjegjësinë për besimin e tyre.

E rëndësishmja, për atë "mesazhi islam", në të cilën myslimanët janë të pritet të dëshmoj nuk është kryesisht particularist, kodi shoqërisht konservatore e juristëve tradicionaliste, por një angazhim për të universalizmit dhe mirëqenien e jomyslimanëve, ajo është gjithashtu një vendim gjyqësor nuk është thjesht për të bërë kërkesa në shoqëritë jo-Islame, por për të shprehur solidaritetin me ta [36][37]

"... Mjedisi Evropian është një hapësirë ​​e përgjegjësisë për muslimanët Kjo është pikërisht kuptimi i nocionit të". Hapësirë ​​e dëshmisë "[dar al-shahada] që ne propozojmë këtu, një nocion që plotësisht shfuqizon perspektiva: ndërsa Muslimanët kanë, për vite, qenë të pyesin nëse dhe si ata do të pranohet, në thellësi studimi dhe vlerësimi i ambientit perëndimor i beson ato, në dritën e kornizës së tyre islame të referimit, me një mision më të rëndësishëm ... Muslimanët tani arrijnë , në hapësirën e dëshmisë, kuptimi i një detyrë thelbësore dhe të një përgjegjësie kërkues.: për të kontribuar, kudo që janë, për promovimin e mirë dhe kapitalit brenda dhe me anë të vëllazërisë njerëzore opinion muslimanëve tani duhet të ndryshojë nga realiteti i "mbrojtjen" vetëm me atë të një autentike "kontribut".

Ai thekson përgjegjësinë e një mysliman për komunitetin e tij, qoftë ajo të jetë islame apo jo. Ai kritikon mentalitetin "ne vs ata 'që disa muslimanë advokim, kundër Perëndimit. Ai gjithashtu avokatët të cilët kanë dijetarët muslimanë në Perëndim të cilët janë të përgatitur në zakoneve perëndimore, dhe jo duke u mbështetur në studimet fetare që vijnë vetëm nga bota islame. Ai dëshiron më shumë filozofinë islame të shkruar në gjuhët evropiane. Ai mendon se mbështetja myslimanët evropianë 'në një Islamin "të jashtme", i lë ato ndjenja joadekuate dhe e papastër, e cila është një nga shkaqet kryesore të tjetërsimit nga kultura evropiane.

Ai beson se shumica e myslimanëve në Perëndim janë në heshtje dhe me sukses integrimin në shoqëri. Problemet kryesore për komunitetin vijnë nga ata që janë injorantë në shoqërinë perëndimore.

Ai po ashtu shqetësohet për perceptimin perëndimor të Islamit. Ai thotë se komuniteti mysliman ka qenë e keqe në të përfaqësojnë vetveten, dhe se kjo ka lejuar perëndimorët të ngatërruar Islamin me tipare kulturore, si dhe problemet politike. Për shembull, ai beson se shumë vende imagjinare islame kanë qeveritë që tradhtojnë parimet e Islamit.

Ai beson se lidershipi mysliman në Evropë është pjesërisht përgjegjës për marrëdhëniet nganjëherë lëkundshme midis myslimanëve dhe pjesës tjetër të shoqërisë. Ai beson se ata kanë qenë tepër mbrojtëse, dhe nuk kanë shpjeguar siç duhet filozofinë e islamit, as kanë angazhuar mjaftueshëm me jo-myslimane shoqërisë.

Ai thekson se një mysliman e Liria e fesë është shumë e gjerë në Perëndim, dhe se leja për "un-islamike" aktivitete, të tilla si të pijshëm, ose para-martesore seksi, nuk do të detyrojë' myslimanët për të bërë asgjë. Vetëm disa situata urdhër Pajtimin e "klauzolës së ndërgjegjes", e cila lejon një Mysliman që të bëjë të qartë se veprime të caktuara apo sjelljet janë në kundërshtim me besimin e tyre. Këto janë, pjesëmarrja në një luftë vetëm i të cilit është dëshira për pushtet ose kontroll; luftuar apo vrarë një shokun myslimanin, përveç nëse qëndrimi i tyre është i padrejtë apo të gabuar; marrin pjesë në një transaksion të paligjshme (të tilla si blerje, sigurim varrimit thertore, jo korrekt). Ai thekson se në raste të tilla situata duhet të analizohen me kujdes, dhe shkalla e detyrimit konsideruar. Vetëm jo-dhuna dhe negociatave janë të pranueshme në këto raste.[38]

Ramadan ka shprehur kundërshtimin e tij ndaj të gjitha formave të dënimin kapital por beson Muslimi Bota duhet të hiqni të ligjeve të tilla nga brenda, pa ndonjë presion perëndimore, si e tillë vetëm do të armiqësohet me tej myslimanët, dhe në vend të forcuar pozitën e ata që mbështesin hudud dënime.

Ai ka thënë se " popullatat muslimane janë të bindur veten e karakterit islam të këtyre praktikave nëpërmjet një refuzimin e perëndim, në bazë të një arsyetim të thjeshtë që përcakton se" më pak perëndimore, më shumë islam '. "[39]

<-! Sipas një MEMRI përkthimi i një programi televiziv egjiptian, Ramazani ka shkruar se, "shkatërrimi i shtetit të Izraelit është aktualisht e pamundur në aspektin praktik" dhe se ai ", mbështet idenë e 'një 'Shtetit për të dy hebrenjve dhe arabëve ... si një hap përgjatë rrugës për një zgjidhje "[40] Një burim më i besueshëm është e nevojshme ->

Politikisht, Ramazani ishte kundër pushtimit 2003 të Irakut. Ai beson se xhihadi kundër ushtrisë së Shteteve të Bashkuara në Irak ishte i justifikuar si një akt të rezistencës ndaj shtypjes.

Ai e ka dënuar bombardimeve vetëvrasëse dhunën dhe si një taktikë.[41] Ndoshta më e rëndësishmja, ai beson se terrorizmi nuk është e justifikueshme, edhe pse ajo ndonjëherë është e kuptueshme.[42]

Ai u kundërshtua me ligjin francez mbi laicizmin dhe të simboleve të dukshme fetare në shkolla.

Ramadan shkruan se reagimi mysliman në fjalimin e Papës Benedikt XVI për Islamin ishte në disproporcion, dhe ishte inkurajuar nga regjimet reaksionare islame në mënyrë që të shkëpusin popullsitë e tyre, dhe se ajo nuk ka përmirësuar pozicionin e Islamit në botë [43]

Ramadan shkroi një artikull të titulluar, Les (nouveaux) intellectuels communautaires, të cilat gazeta franceze Le Monde dhe Le Figaro refuzoi të botojë. Oumma.com përfundimisht e ka publikuar atë. Në artikull ai kritikon një numër të intelektualëve francezë hebrenj dhe figurave të tilla si Alexandre Adler, Alain Finkielkraut, Bernard-Henri Levy, André Glucksmann dhe [[Bernard Kouchner] ], për gjoja braktisjen e të drejtave universale të njeriut, dhe duke i dhënë status të veçantë për mbrojtjen e Izraelit. Ramadan ishte akuzuar, në kthim, i kanë përdorur gjuhë nxitëse.[44]

Debat === === Në një debat televiziv francez në vitin 2003 me Nicolas Sarkozy, Sarkozi akuzoi Ramazanin e mbrojtur gurëzimin e shkelësve të kurorës, një dënim të përcaktuara në nenin e kodit penal islam i njohur si hudud rrënjët qenë në Mosaic Ligji siç përmendet në Dhiatën e Vjetër e Bibla dhe nuk ka qenë e abroguar nga argumentet e mëvonshme, si pasojë Sura 6 ajeti 89 i Kur'ani është interpretuar në Islam ortodoks si sanksionimin dënimin me vdekje për krime të caktuara. Ramadan Sarkozi u përgjigj se ishte e gabuar. Ai tha se ai kundërshtoi me gurë dhe se ai favorizonte një "Moratorium moratorium" në praktika të tilla që të ketë kohë për të diskutuar ligjin plotë. Shumë njerëz, duke përfshirë Sarkozy, ishin të zemëruar. Ramadan vonë mbrojti qëndrimin e tij duke argumentuar se, për shkak se ajo e përfshirë tekste fetare, ligji do të duhet të kuptohen si duhet dhe contextualised. Ramadan argumentuar se në vendet myslimane, akti i thjeshtë për të "dënojnë" nuk do të ndryshojë asgjë, por me një "moratorium", ajo mund të hapë rrugën për debat të mëtejmë. Ai mendon se një debat i tillë vetëm mund të çojë në heqjen e këtyre rregullave.[45] Ai më tej angazhuar në debate të ngjashme në këtë çështje, sidomos në Cambridge Union me Sir Bernard Crick, ndër të tjera, në vitin 2008. Ramazani dhe Christopher Hitchens gjithashtu e angazhuar në një debat të gjerë [46] në Qendrën për çifute Jeta në New York 92 Rruga Y në vitin 2010.

Pritja kritik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Disa akademikë kanë përshëndetur veprat e tij me entuziazëm, zbulimin e tendencave liberalizimin dhe racionalizimi [47]

Falënderimi === === Paul Donnelly në liberal [48] revistë në internet Salon.com pyeti retorikisht: "Tariq Ramadan: Muslim Martin Luther? "[49] Në mënyrë të ngjashme, një artikull në vetë-përshkruar [[Liberalizmit në United American Prospect Online - Rreth nesh <-! Bot gjeneruar titullin ->]]</ref> Prospect amerikan vlerësoi Ramazanin dhe puna e tij në mënyrë të veçantë si një "korpusi të tërë përbëhet nga një sulm qëndrueshëm dhe i palëkundur në mëvetësie myslimane , vetë-drejtësi, dhe vetë-keqardhje "[50]

Kritika === === Në një libër të botuar nga Books ndeshen, Caroline Fourest analizuar 15 librat e Tarik Ramadan, 1500 faqet e intervistave, dhe rreth 100 incizime,[51][52] dhe konkludon "Ramazani është një lider lufte," dhe "trashëgimtar politik i gjyshit të tij," Hassan al-Banna, duke deklaruar se ligjërimi i tij është, "shpesh vetëm një përsëritje e diskursit që Bena kishte në fillim të shekullit të 20-të në Egjipt," dhe se ai "paraqet [el-Bena] si një model për t'u ndjekur. "[17] Debat [53] Ajo argumenton se "Tariq Ramadan është e rrëshqitshme. Ai thotë se një gjë të pasuesve besnikë të tij muslimanë dhe diçka krejtësisht tjetër për audiencën e tij Perëndimore Zgjedhja e tij e fjalëve, formulimet ai përdor -. edhe toni i tij i zërit -. ndryshojnë, kameleon-si, në përputhje me audiencën e tij "[51] Tariq Ramadan përgjigj se libri Fourest Caroline ishte e mbushur me pasaktësi dhe të pavërtetave, për të cilën ajo, nga ana tjetër, ka reaguar ndaj saj Vraies parathëniet et petit de Turneu i vjetër-i vjetër "]</ref>

Olivier Guitta, shkruar në Weekly Standard, përshëndeti vendimin e SHBA për të refuzuar një vizë të Ramazanit, duke u bazuar në lidhjet e supozuara Ramazanit me organizatat terroriste dhe duke pretenduar se babai i tij ishte autor i mundshëm i " 'Projekti' ... një udhërrëfyesi për instalimin regjimet islame në Perëndim nga propaganda, duke predikuar, dhe nëse lufta është e nevojshme. " Ai më tej pohoi se ish-kreu i francez antiracism organizatë SOS Racisme, "Malek Boutih tha Ramazanin pas duke folur me të në Length: '. Z. Ramadan, ju jeni nje fashist' "[17] Në një intervistë me Europe 1 Boutih krahasoi atë me" një të vogël Le Pen ",[54] në një intervistë ai e akuzuar atë se ka kaluar vijën e racizmit dhe anti-semitizmit, kështu që nuk i përkasin vërtet të alter-globalizimit lëvizjes. Në mënyrë të ngjashme, vetë-përshkruar Rrit shqyrtimit për një grup të avokuar për muslimanët në US]</ref> Daniel Pipes u pajtua me revokimin e vizave Ramazanit mbi baza të lidhjeve të dyshuara Ramazanit me ekstremizmit islam Gabim referencash: Duke mbyllur </ref> mungon për etiketën <ref>

Bertrand Delanoe, kryetari i Paris, deklaroi Ramadan papërshtatshëm për të marrë pjesë në Sociale Evropiane Forum, madje jo si "një dyshimi të vogël të anti-semitizmit" do të jetë i durueshëm. Duke folur për të përjavshmen Parisit Marianne, Fadela Amara, president i Ni Ni Putes Soumises (As Whores as e nënshtruar një feminist francez Lëvizja), Aurélie Filippetti, këshilltar komunal për Gjelbrit në Paris, Patrick Klugman, anëtar drejtues i Conseil des Représentatif Institucioneve juives de France dhe Dominique Sopo, kreu i SOS- Racisme akuzojnë Ramazanin e ka keqpërdorur ingenuousness Alter-globalizimit lëvizjes për të çuar përpara tij "radikalizmin dhe antisemitizmin." [55] intelektual egjiptian Tarek heggy gjithashtu ka akuzuar Ramazanin me thënë gjëra të ndryshme. për audienca të ndryshme.[56] Kritikat e tjera kanë përfshirë pretendimet se që një ese sulmuar intelektualët francezë ishte anti-semite [57] dhe se Ramazani ka treguar bujarinë e tij të tepërt në racionalizimin e motiveve prapa akteve të terrorizmit, si në rastin e [ [Muhamedi Paul Sheehan, "Është e gabuar për të bërë viktimë e vrasësit të fëmijëve," Sydney Morning Herald, 29 mars 2012]</ref>

Përgjigje ndaj disa prej kritikave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ramadan mohon fuqishëm kontakte me terroristët apo fundamentalistëve të tjera islame dhe akuzat e anti-semitizmit dhe të flisni dyfishtë, duke ia atribuar akuzat për keqinterpretimin dhe një mosnjohja e tij Çfarë keni frikë nuk është që unë jam], Tariq Ramadan, Globe dhe Mail, 30 gusht 2004</ref> Ai tha: "Unë kam qenë akuzuar shpesh i këtij diskursi 'të dyfishtë', dhe për ata që thonë kjo, unë them - të sjellë prova Unë jam mjaft i qartë në atë që unë them Problemi është se shumë njerëz nuk duan të dëgjojnë atë, veçanërisht në media Shumica e tregimeve rreth meje janë krejtësisht të pavërteta: gazetarët thjesht përsëris... Propaganda e zezë nga interneti pa ndonjë vërtetim, dhe kjo vetëm konfirmon atë që ata duan të besojnë. Fjalët janë përdorur jashtë kontekstit. Nuk është e dyfishtë-flasim, po, por ka edhe dy seanca. Kjo është ajo që unë dua për të sfiduar. "[41] Në përgjigje ndaj kritikave të përgjigjes së tij në 11 shtator, Ramadan u përgjigj se dy ditë pas sulmeve që ai kishte botuar një letër të hapur, duke i këshilluar myslimanët që të dënojnë sulmet dhe sulmuesit, dhe jo për të "fshehur prapa teorive konspirative." [58] dhe se më pak se dy javë pas sulmeve ai kishte deklaruar se "probabiliteti [i fajit bin Ladenit] është i madh, por disa pyetje mbeten pa përgjigje .. . Por kush janë ata, Bin Ladeni apo të tjerë, është e nevojshme për të gjetur ata dhe që ata të gjykohen ", dhe se intervista kishte qenë kryer para çdo provë ishte në dispozicion të publikut.[59]

Pritja Publik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Revista Time ka njohur dy herë Ramazani: së pari në vitin 2000 dhe e quajti atë një nga lartë në botë 100 inovatorëve të shekullit të 21-të (një nga të botës udhëheqësit më të lartë 7 fetare), dhe përsëri, në vitin 2004, si një nga lartë në botë 100 më me ndikim intelektualë.

Ramadan u emërua nga Politika e Jashtme revistë në listën e saj të. 100 mendimtarët më të lartë globale në vitin 2008, 2009, 2010 dhe 2012 [60][61]

Në vitin 2008, një sondazh i hapur online, Tariq Ramadan është votuar personin 8 Më intelektuale në botë në listën e Top 100 intelektualë Publike nga Prospect Magazine (UK).

== Veprat == Zgjedhura

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ [ http://www.tariqramadan.com/spip.php?article11&lang=fr Biografia]
 2. ^ Tariqramadan.com Arkivuar 11 nëntor 2012 tek Wayback Machine, perëndimore myslimanët dhe të ardhmen e Islamit, Oxford University Press, USA; (27 nëntor 2003) .
 3. ^ a b e0914 Kéchichian, Joseph A.. "Ramadan, Tariq Said". Në Enciklopedinë e Oksfordit të Botës islame. Oxford studimeve islame Online (qasur 30-Mar-2010)[lidhje e vdekur]
 4. ^ Tariq Ramadan. Ajo që unë besoj. Oxford University Press. faqe 12
 5. ^ [Official website http://www.tariqramadan.com/]
 6. ^ 2/hi/uk_news/england/oxfordshire/4190804.stm dijetar islam merr punën e Oksfordit - BBC - e shtunë 27 gusht, 2005
 7. ^ "Omstreden moslimtheoloog op Leidse leerstoel ", Elsevier.nl 6 nëntor 2007 (Dutch)
 8. ^ " Leiden: Tariq Ramadan kthen poshtë emërimin ", Islami në Evropë blog, nëntor 28, 2007
 9. ^ Website * Tariqramadan.com Tariq Ramadan
 10. ^ -magazine.co.uk/article_details.php id = 7571 Intervistë:? Tariq Ramadan Arkivuar 9 gusht 2013 tek Wayback Machine, Prospect Revista Intervista nga Ehsan Masood Dijetari thotë se myslimanët mosbesimin e Perëndimit], intervistë në swissinfo Pse të përjashtojë një zë mysliman?], Boston Globe artikull
 11. ^ features/586.html Nën dyshimin, një artikull mbi Ramazanit, në signandsight.com
 12. ^ "universitet holandez zjarret dijetari Islam Ramazanin", The Guardian 18 gusht 2009
 13. ^ "Tariq Ramadan shkarkua mbi Iranin lidhjet televizive"], website zviceran info, gusht 19, 2009
 14. ^ spip.php? article10749 Një letër të hapur për kritikuesit e mi në Holandë nga Tarik Ramadan
 15. ^ [http :/ / www.ox.ac.uk/media/news_stories/2009/090730.html Studimet Islame është emëruar Kryetar - Universiteti 30 korrik 9]
 16. ^ "menu-horizontal/about-us/board-of-trustees / Euro-musliman Rrjeti> Rreth nesh> Bordi i Trustees". Arkivuar nga origjinali më 4 mars 2011. Marrë më 7 qershor 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ a b c . asp? pg = 1 Departamenti i Shtetit kishte të drejtë të mohojë Tariq Ramadan një vizë[lidhje e vdekur], Olivier Guitta, Weekly Standard, 2006/10/16, Volume 012, Issue 05
 18. ^ Caldwell, Christopher. Refleksione mbi Revolucionin në Evropë, Doubleday, 2009, faqe 292. ISBN 978-0-385-51826-0
 19. ^ "/ opinion/article2331989.ece Tariq Ramadan përgjigjet kritikuesit e tij holandezë Publikuar: gusht 18, 2009 00:25 | ndryshua: 26 gusht 2009 10:56". Arkivuar nga origjinali më 28 nëntor 2010. Marrë më 30 shtator 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 20. ^ [http:// www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A64700-2004Dec14.html Visa mungon, dijetar islam jep dorëheqjen post në Notre Dame] - Washington Post - e mërkurë, dhjetor 15, 2004
 21. ^ USA Patriot Act si bazë për revokimin e Ramazanit vizave name="tramadan"> .aclu.org/safefree/general/23588res20060124.html "Tariq Ramadan". Lirive Civile Amerikane Bashkimi. 24 jan 2006. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!); Shiko vlerën e |url= (Ndihmë!)
 22. ^ "Am. Acad. i Fesë v Çertof - Ankesë për Relief deklarativ dhe injunctive" (PDF). 25 jan 2006. Marrë më 18 korrik 2009. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 23. ^ Oxford Profesor Visa mohuar për shkak të lidhjeve të dyshuara të Hamasit Arkivuar 27 nëntor 2006 tek Wayback Machine - NY Sun, 26 shtator 2006
 24. ^ article/2006/09/29/AR2006092901334.html Pse unë jam Banned në SHBA, Tariq Ramadan, Washington Post, 1 tetor 2006; Faqe B01
 25. ^ Shtetet e Bashkuara të Thesarit. Zyra e Terrorizmit dhe Inteligjencë Financiare. dispozicion .ustreas.gov/offices/enforcement/key-issues/protecting/charities_execorder_13224-b.shtml UStreas.gov. Marrë 13 mars 2007.
 26. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura Pse unë jam në Banned USA
 27. ^ " Një Visa Revoked ", Washington Post editorial
 28. ^ SHBA i paqëndrueshëm në Mohimi Tarik Ramadan vizë: Gjyqtari Arkivuar 18 prill 2006 tek Wayback Machine, në [Islamonline.net []]
 29. ^ John Tirman. "Banned në Amerikë". AlterNet. Arkivuar nga origjinali më 5 shkurt 2012. Marrë më 7 qershor 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 30. ^ Stampa:Cite
 31. ^ "Federale Apelit Gjykata Rregullat në favor të Organizatave amerikanë që sfiduan përjashtimin e shkencëtar i mirënjohur Musliman". American Lirive Civile Union. 2009-07-17. Marrë më 2009-07-18. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 32. ^ { Stampa:Cite web faqeje
 33. ^ [Http:// www.tariqramadan.com / Reading--Koran.html] Leximi i Kuranit. Tariq Ramadan (2008/01/07). Korrigjuar më 2011-01-30.
 34. ^ për-të-a-europian-Muslim.html Tarik Ramadan. Tarik Ramadan. Korrigjuar më 2011-01-30.
 35. ^ , Jonathan. (2007-05-01) Profeti i Moderimi: Quest Tarik Ramadan Rivendos për Islamin]. Punëve të Jashtme. Korrigjuar më 2011-01-30.
 36. ^ Ramadan, Tariq - të jetë një musliman evropian - Botues: Fondacioni Islam. Fq 150
 37. ^ org/resources/journal/21_4/essays/001.html Leximi Tariq Ramadan: liberalizmi politik, Islami, dhe "Konsensusi Mbivendosja" [Teksti i plotë] Etika dhe Çështjeve Ndërkombëtare, Vëllimi 21.4 (Winter 2007)[lidhje e vdekur]
 38. ^ Ramadan, Tariq. Për të jetë një musliman evropian (1999) ISBN 0-86037-300-2
 39. ^ [. http://www.guardian.co.uk/comment/story/0, 3604,1447867,00 html Ne nuk duhet të pranojmë këtë represionin Ndërgjegjja myslimane e Shqipërisë kërkon një ndalesë për stonings dhe ekzekutime] - [[Guardian] ] - Tariq Ramadan - e mërkurë 30 mars 2005
 40. ^ Tariq Ramadan -. Reformiste apo islamike, A. Dankowitz, MEMRI, Hetim dhe Seria Analiza -? Nr 266, 17 shkurt 2006
 41. ^ a b " Jo një Fanatic pasi të gjithë? " Hussey, Andrew. New Statesman, 2005/09/12, Vol. 134 Issue 4757, P16-17. Newstatesman.com
 42. ^ .salon.com/books/int/2007/02/20/ramadan / modern musliman, Steve Paulson, Salon.com - 2007/02/20
 43. ^ Një luftë mbi identitetin fetar e Evropës -. Tariq Ramadan për International Herald Tribune . 20 shtator 2006
 44. ^ "# Finkielkraut NYtimes.com". Arkivuar nga origjinali më 15 dhjetor 2018. Marrë më 18 janar 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 45. ^ Ian Buruma, New York Times, 4 shkurt 2007, [http:// www.nytimes.com/2007/02/04/magazine/04ramadan.t.html ka një çështje Identity]
 46. ^ [Video http://www.youtube.com/watch?v=24J3Y0mtWZU: youtube.com]
 47. ^ Për shembull:. Perëndimore dhe Muslimanët ardhmja e Islamit, By: Brown, L. Carl, JASHTME, Jan/Feb2005, Vol. 84, Issue 1
 48. ^ Martin, Patrick. wsws.org/articles/2001/jun2001/salo-j29.shtml "Salon dhe prishja e gazetarisë amerikane liberal". WSWS. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!); Shiko vlerën e |url= (Ndihmë!)
 49. ^ Tariq Ramadan:? musliman Martin Luther Arkivuar 12 dhjetor 2005 tek Wayback Machine., Paul Donnelly, [[Salon.com] ], 15 shkurt 2002
 50. ^ Stampa:Cite web. fundit =
 51. ^ a b .encounterbooks.com / books / brothertariq / Books ndeshen Brother »Tariq: Doublespeak e Tarik Ramadan <-! Bot gjeneruar titullin ->
 52. ^ Société / / Dosja / mosquees / dossier.asp? IDA = 429895 Ekstraktet e librit këtu Arkivuar 13 janar 2008 tek Wayback Machine Stampa:Fr ikonë
 53. ^ mes Tarik Ramadan dhe Alain Gresh (shefi ed. e Le Monde Diplomatique), L'Islami pyetjet en, Sindbad 2002 1 ed, fq 33-34, citim i Ramazanit.: "Unë e kam studiuar idetë e Hassan el-Bena me kujdes të madh dhe nuk ka asgjë në këtë trashëgimi që kam refuzuar."
 54. ^ php? page = articles_display / detaj & Ndihma = 2182 & artyd = 5 Enquête préliminaire sur des Propozimit tenus par Tariq Ramadan[lidhje e vdekur], Conseil des Représentatif Institucionet juives de France, 5 janar, 2004. Malek Boutih: Tariq Ramadan est un petit Le Pen arabe (Tarik Ramadan është një e vogël Le Pen)
 55. ^ Delanoe: Ramadan n'a vend superioritet SA au FSE], Conseil des Représentatif Institucionet juives de France, 27 tetor 2003
 56. ^ Campus-watch.org, Tarek Versus Tariq (Komente mbi Tarik Ramadan), nga Valentina Colombo, nëntor 23 2008
 57. ^ "Philip Karmeli, "hero musliman fundamentalist e anti-globale turmës," JTA, 30 nëntor 1999". Arkivuar nga origjinali më 21 prill 2012. Marrë më 7 qershor 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 58. ^ [Scholar http://www.tariqramadan.com/article.php3?id_article=68&lang=en Arkivuar 26 nëntor 2006 tek Wayback Machine nën rrethim mbron tij rekord <-! Bot gjeneruar titullin ->]
 59. ^ "/ content/view/96/62 / islamica Magazine - Pse Tariq Ramadan? <-! Bot gjeneruar titullin ->". Arkivuar nga origjinali më 12 shtator 2018. Marrë më 27 dhjetor 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 60. ^ "Top FP 100 Mendimtarët Global, dhjetor 2009". Arkivuar nga origjinali më 9 janar 2010. Marrë më 7 qershor 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 61. ^ "Top FP 100 Mendimtarët Global". Politika e Jashtme. 28 nëntor 2012. Arkivuar nga origjinali më 28 nëntor 2012. Marrë më 28 nëntor 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Lexime të mëtejshëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

** Wie është er zhurmë voor Tariq Ramadan, Paul Berman, 2007, ISBN 978-90-290-8063-7 Translation Hollandisht nga:? '? Kush është Frikë nga Tarik Ramadan' Kjo është me sa duket një version i ese të gjatë nga Paul Berman në New Republika e qershor 2007, të cilat mund të jenë ende nën mbrojtjen e autorit.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 Commons: Tariq Ramadan – Album me fotografi dhe/apo video dhe materiale multimediale