Jump to content

Transfobia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Grafiti transfobike në Romë, Itali . Shkruhet "trans out" në gjermanisht, me një svastikë të vizatuar pranë saj.

Transfobia konsiston në qëndrime, ndjenja ose veprime negative ndaj personave transgjinorë në përgjithësi. Transfobia mund të përfshijë frikë, neveri, urrejtje, dhunë ose zemërim ndaj njerëzve që nuk përputhen me rolet gjinore shoqërore. [1] [2] Transfobia është një lloj paragjykimi dhe diskriminimi, i ngjashëm me racizmin, seksizmin ose aftësizmin, dhe është e lidhur ngushtë me homofobinë . [3] [4] Njerëzit transgjinorë me ngjyrë mund të përjetojnë shumë forma të ndryshme diskriminimi njëkohësisht. [5]

Të rinjtë transgjinorë shpesh përjetojnë një kombinim të abuzimit nga anëtarët e familjes, ngacmimeve seksuale dhe ngacmimeve ose dhunës në shkollë . [6] Ata gjithashtu vendosen në mënyrë shpërpjestimore në programet e kujdesit familjar dhe të mirëqenies në krahasim me bashkëmoshatarët e tyre. [7] Personat transgjinorë të rritur ndeshen rregullisht me dhunë seksuale, dhunë policore, tallje publike, keqgjinizmin, ose forma të tjera të dhunës dhe ngacmimeve në jetën e tyre të përditshme. Këto çështje bëjnë që shumë persona trans të ndihen të pasigurt në publik. Çështje të tjera përfshijnë diskriminimin për dhënien kujdesit shëndetësor, diskriminimin në vendin e punës ose ndjenjën e rrethimit nga grupet konservatore politike ose fetare që kundërshtojnë ligjet e të drejtave LGBT . [8] Diskriminimi dhe dhuna ndonjëherë burojnë nga njerëzit brenda komunitetit LGBT [9] ose lëvizjet feministe .

Përveç rrezikut të shtuar të dhunës dhe kërcënimeve të tjera, stresi i krijuar nga transfobia shkakton rezultate negative të shëndetit mendor dhe çon në çrregullime të përdorimit të drogës, ikje nga shtëpia (në të mitur) dhe vetëvrasje.

Në pjesën më të madhe të botës perëndimore, ka pasur një vendosje graduale të politikave që luftojnë diskriminimin dhe mbështesin mundësitë e barabarta në të gjitha aspektet e jetës që nga vitet 1990. Trendi po merr formë edhe në disa vende në zhvillim . Përveç kësaj, fushata në lidhje me komunitetin LGBT po përhapen në mbarë botën për të përmirësuar pranimin social të identiteteve gjinore jotradicionale. Fushata "Stop stigmës" nga OKB-ja është një shembull i tillë. [10] Megjithatë, dhuna transfobike ka qenë në rritje që nga viti 2021, [11] e shoqëruar me një rritje të ligjeve anti-diskriminuese që janë miratuar në shumë pjesë të SHBA-së dhe vendeve të tjera. [12] [13]


Online[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përfaqësuesja e Gjeorgjisë në SHBA, Marjorie Taylor Greene (majtas) dhe krijuesja e Libs of TikTok, Chaya Raichik (djathtas) duke mbajtur një tabelë që pretendon se ekzistojnë saktësisht dy gjini. Greene postoi këtë imazh në Twitter me mbishkrimin "@libsoftiktok e di të vërtetën!" [14]

Transfobia në internet mbetet një problem në rritje në hapësira të ndryshme online. Një studim nga Brandwatch që analizoi mbi dhjetë milionë postime në diskutime të lidhura me transgjinorët në platforma të ndryshme të mediave sociale midis 2015 dhe 2019 gjeti mbi 1.5 milionë postime transfobike. Këto postime varionin nga promovimi i ndjenjës transfobike deri tek mbrojtja e dhunës dhe gjenocidit kundër transgjinorëve . [15]

Personat transgjinorë janë shpesh viktima të ngacmimeve në internet dhe përjetojnë nivele më të larta të raportuara të ngacmimeve në internet krahasuar me homologët e tyre heteroseksualë cisgjinorë. [16] [17] Një studim mbi bullizmin transfobik në internet nga Evelyn et al. zbuloi se pjesëmarrësit më shpesh raportuan se ishin ngacmuar në platformat e mediave sociale, krahas raportimit të shpeshtë të bullizmit në lojërat video në internet dhe aplikacionet e dashatave . Pjesa më e madhe e ngacmimeve u zbulua se ishte nga përdorues anonimë ose njerëz të panjohur për pjesëmarrësit, dhe shpesh në formën e fyerjeve transfobike, ofendimeve seksiste, homofobike dhe/ose raciste, duke shfaqur identitetin e tyre, kërcënime për dëmtime dhe ngacmime seksuale. Pjesëmarrësit madje raportuan edhe bullizëm kibernetik transfobik nga individë të tjerë transgjinorë, zakonisht duke kontrolluar ose duke treguar identitetin e tyre. [18]

Teoria e konspiracionit për kujdesin LGBT - duke pretenduar se njerëzit dhe aleatët LGBTQ po kujdesin sistematikisht fëmijët - është promovuar në internet si nga përdoruesit ashtu edhe nga politikanë të zakonshëm si Marjorie Taylor Greene dhe Lauren Boebert . Ish-presidenti i SHBA-së, Donald Trump, pohoi në një video të postuar në Truth Social më 31 janar 2023, se "çmenduria gjinore e krahut të majtë që shtyhet ndaj fëmijëve tanë është një akt abuzimi me fëmijët" dhe se nëse rizgjedhur, ai do të kalonte shumë ligjet që kufizojnë ndjeshëm kujdesin gjinor për të miturit. [19] Një studim në Twitter zbuloi se përdorimi i termit " groomer " në tweet-et u rrit në shumë raste, duke përfshirë miratimin e Ligjit të të Drejtave Prindërore në Arsim në Florida, nënshkrimin në ligj të aktit të përmendur dhe postimin e një deklarate në Twitter që poston një postim në Twitter që quan transgjinorë ose "Groomers" të njerëzve jobinarë shkel politikën e saj të gjuhës së urrejtjes. [20]

Në fe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në krishterim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Amerikën e Veriut, organizatat e lidhura me të djathtën e krishterë, duke përfshirë Shoqatën Amerikane të Familjes, Këshillin e Kërkimeve Familjare, Fokusimin në Familje, Shoqatën Kombëtare për Kërkimin dhe Terapinë e Homoseksualitetit, besojnë se " transgjinorizmi " është i panatyrshëm dhe se njerëzit transgjinorë janë dhe mbeten seksi që iu caktua në lindje. Këto organizata kundërshtojnë ligjet dhe politikat që synojnë të akomodojnë personat transgjinorë, si p.sh. lejimi i tyre të ndryshojnë seksin e tyre ligjor, të përdorin banjën që korrespondon me gjininë me të cilën ata identifikohen, ose të shugurohen shërbëtorë të krishterë. Është qëndrimi i tyre që Zoti krijoi trupat e njerëzve ashtu siç duhet të jenë, se pranimi i njerëzve transgjinorë do të shkelte shkrimin e shenjtë dhe ligjin natyror dhe se Bibla u referohet vetëm meshkujve dhe femrave. [21]

Sipas faqes së internetit të Ontario Consultants for Religious Tolerance, nën Papa Gjon Palin II, Selia e Shenjtë fillimisht deklaroi kundërshtimin e saj ndaj operacionit të ricaktimit në vitin 2000, megjithëse nuk u bë publike deri në vitin 2003. [22]

Në Islam[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Besimi islam ka mbështetur historikisht identifikimin heteronormativ, binar të gjinisë. [23] Kjo mbështetje përforcohet nga normat kulturore dhe leximet tradicionale të teksteve të shenjta, të cilat ndalojnë një gamë të gjerë identitetesh. Pavarësisht nga kjo histori, muslimanët përparimtarë kanë ndërtuar argumente që mbështesin muslimanët transgjinorë mbi doktrinën e themeluar prej kohësh, [24] dhe mbështetje për tranzicionin gjinor madje është gjetur mes studiuesve konservatorë me ndikim.

Në vitin 1988, operacioni i ndryshimit të gjinisë u shpall i pranueshëm sipas ligjit islamik nga studiues në Al-Azhar të Egjiptit, universiteti më i vjetër islam në botë. Në Iran gjatë vitit 1987, Ajatollah Khomeini, lideri suprem fetar i Republikës Islamike të Iranit në atë kohë, gjithashtu i shpalli operacionet kirurgjikale transgjinore si të pranueshme (shih të drejtat transgjinore në Iran ). Themeli për këtë qëndrim pranues në kontrast me intolerancën ndaj homoseksualitetit është besimi se një person lind transgjinor, por zgjedh të jetë homoseksual. Pavarësisht nga ky pranim nga disa studiues dhe liderë konservatorë myslimanë, individët transgjinorë brenda komunitetit mysliman ende përballen me sfida të veçanta.

 1. ^ Chakraborti, Neil; Garland, Jon (2009). Hate Crime: Impact, Causes and Responses. SAGE Publications, Ltd. fq. 77. ISBN 978-1412945684. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Chrisler, Donald R.; McCreary, Joan C. (2010). Handbook of Gender Research in Psychology, Volume 2. Springer. fq. 366. ISBN 978-1441913555. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Maurianne Adams; Lee Anne Bell; Pat Griffin (2007). Teaching for Diversity and Social Justice. Routledge. fq. 198–199. ISBN 978-1135928506. Marrë më 27 dhjetor 2014. Because of the complicated interplay among gender identity, gender roles, and sexual identity, transgender people are often assumed to be lesbian or gay (See Overview: Sexism, Heterosexism, and Transgender Oppression). ... Because transgender identity challenges a binary conception of sexuality and gender, educators must clarify their own understanding of these concepts. ... Facilitators must be able to help participants understand the connections among sexism, heterosexism, and transgender oppression and the ways in which gender roles are maintained, in part, through homophobia. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Thomas Spijkerboer (2013). Fleeing Homophobia: Sexual Orientation, Gender Identity and Asylum. Routledge. fq. 122. ISBN 978-1134098354. Marrë më 27 dhjetor 2014. Transgender people subjected to violence, in a range of cultural contexts, frequently report that transphobic violence is expressed in homophobic terms. The tendency to translate violence against a trans person to homophobia reflects the role of gender in attribution of homosexuality as well as the fact that hostility connected to homosexuality is often associated with the perpetrators' prejudices about particular gender practices and their visibility. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Meyer, Doug (2015-10-11). Violence Against Queer People: Race, Class, Gender, and the Persistence of Anti-LGBT Discrimination. New Brunswick, New Jersey: Rutgers University Press. fq. 14–15. ISBN 9780813573182. OCLC 945735923. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ GLSEN (tetor 2022). "The 2021 National School Climate Survey: The Experiences of LGBTQ+ Youth in Our Nation's Schools" (PDF). {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ "LGBTQ+ Youth | Los Angeles County Department of Children and Family Services". dcfs.lacounty.gov. Marrë më 2023-10-22. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Astor, Maggie (2022-12-10). "Transgender Americans Feel Under Siege as Political Vitriol Rises". The New York Times (në anglishte amerikane). ISSN 0362-4331. Marrë më 2023-10-22.
 9. ^ Weiss, JT (2004). "GL vs BT The archaeology of biphobia and transphobia within U.S. gay and lesbian community". Journal of Bisexuality. 3 (3–4): 25–55. doi:10.1300/j159v03n03_02. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ "Tackling Discrimination on Grounds of Sexual Orientation and Gender Identity" (PDF). {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ Williamson, Harriet (2023-09-09). "Transphobia is on the rise – and the press is to blame". PinkNews (në anglishte amerikane). Marrë më 2023-10-22.
 12. ^ Evdokimova, Tamara (2023-07-10). "The global rise of anti-trans legislation". Coda Story (në anglishte amerikane). Marrë më 2023-10-22.
 13. ^ "2023 Anti-Trans Bills: Trans Legislation Tracker". translegislation.com (në anglisht). Marrë më 2023-10-22.
 14. ^ Greene, Marjorie Taylor (23 mars 2023). ".@libsoftiktok knows the truth!". X (formerly Twitter) (në anglisht). Marrë më 2023-12-03.
 15. ^ "The Scale of Transphobia Online". Brandwatch (në anglishte amerikane). Marrë më 2023-05-11.
 16. ^ "Transgender people treated 'inhumanely' online". BBC News. 25 tetor 2019. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ Powell, Anastasia; Scott, Adrian J; Henry, Nicola (mars 2020). "Digital harassment and abuse: Experiences of sexuality and gender minority adults". European Journal of Criminology (në anglisht). 17 (2): 199–223. doi:10.1177/1477370818788006. ISSN 1477-3708.
 18. ^ Evelyn, Sophie (2022). "A Phenomenological Investigation into Cyberbullying as Experienced by People Identifying as Transgender or Gender Diverse". International Journal of Environmental Research and Public Health. 19 (11): 6560. doi:10.3390/ijerph19116560. PMC 9180504. PMID 35682144. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 19. ^ "Trump vows to 'stop' gender-affirming care for minors if re-elected president". NBC News (në anglisht). 2023-01-31. Marrë më 2023-09-02.
 20. ^ Human Rights Campaign Foundation. "DIGITAL HATE: Social Media's Role In Amplifying Dangerous Lies About LGBTQ+ People" (PDF). {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 21. ^ "Beliefs among religious conservatives about the causes & cures of transsexuality (Cont'd)". Marrë më 7 qershor 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 22. ^ "Catholic beliefs about the causes & cures of transsexuality". Marrë më 7 qershor 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 23. ^ Alipour, M. (2 janar 2017). "Islamic shari'a law, neotraditionalist Muslim scholars and transgender sex-reassignment surgery: A case study of Ayatollah Khomeini's and Sheikh al-Tantawi's fatwas". International Journal of Transgenderism. 18 (1): 91–103. doi:10.1080/15532739.2016.1250239. ISSN 1553-2739. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 24. ^ Zaharin, A. A. M.; Pallotta-Chiarolli, M. (qershor 2020). "Countering Islamic conservatism on being transgender: Clarifying Tantawi's and Khomeini's fatwas from the progressive Muslim standpoint". International Journal of Transgender Health. 21 (3): 235–241. doi:10.1080/26895269.2020.1778238. PMC 8726683. PMID 34993508. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)