Jump to content

Ura e Peleshacit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ura e Peleshacit, 2022

Ura e Peleshacit (kroatisht: Pelješki most) [1] [2] është një urë me kabllo në qarkun Dubrovnik-Neretva, Kroaci. Qëllimi i urës është të sigurojë një lidhje fikse nga gjysmë-eksklava juglindore kroate me pjesën tjetër të vendit duke anashkaluar brezin e shkurtër bregdetar të Bosnjë-HercegovinësNeum. Ura përshkon kanalin e detit midis Komarnës në kontinentin verior dhe gadishullit të Peleshac, duke kaluar kështu tërësisht përmes territorit kroat dhe duke shmangur çdo kalim kufitar me Bosnje dhe Hercegovinën në Neum.

Ndërtimi filloi më 30 korrik 2018, dhe ura u lidh më 28 korrik 2021. [3] [4] Ura dhe rrugët hyrëse të saj u hapën për trafik më 26 korrik 2022. [5] [6] [7] [8] [9] [10]

Karakteristikat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Instalimi i segmentit të hapësirës së fundit në korrik 2021
Kuvertë dhe kabllo në korrik 2021

Dizajni origjinal i vitit 2007 për urën kishte një hapësirë kryesore prej 568 metres (1,864 ft) . [11] Ky dizajn u modifikua dhe ura u ndërtua si një urë kabllore me shumë hapje me një gjatësi totale prej 2,404 metres (7,887 ft) . Ajo përfshin trembëdhjetë hapje, nga të cilat shtatë janë të lidhura me kabllo - pesë qendrore 285 metres (935 ft) me shtrirje dhe dy 203.5 metres (668 ft). Dy shtylla rreth 200 metres (660 ft) x 55 metres (180 ft) kanali i navigimit është 98 metres (322 ft) mbi nivelin e detit dhe 222 metres (728 ft) mbi shtratin e detit. [12] [13] [14] Ura u projektua nga inxhinieri slloven Marjan Pipenbaher .

Përveç ndërtimit të urës, rrugët hyrëse në të dy anët e urës kërkonin ndërtim, duke përfshirë 2 tunele në Peleshac (njëri 2,170 metres (7,120 ft) dhe 450 metres (1,480 ft) të gjata) si dhe dy ura më të vogla në Peleshac, (një 500 metres (1,600 ft) dhe 50 metres (160 ft) e gjatë). Ura nuk mund të jetë pjesë e autostradës A1, që lidh aktualisht Zagrebin dhe Ploçën, sepse nuk është planifikuar të përfshijë numrin e nevojshëm të korsive për ta mbështetur atë. Rruga nga Ploçe përmes urës drejt Stonit dhe më në jug për në Dubrovnik është planifikuar të jetë një autostradë eksprese me katër korsi.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vendndodhja e urës

Për shkak se kontinenti kroat kryqëzohet nga një brez i vogël i bregdetit rreth qytetit të Neum, i cili është pjesë e Bosnje-Hercegovinës, duke formuar daljen e vetme të Bosnjë-Hercegovinës në det, lidhja fizike e pjesës më jugore të Dalmacisë me pjesën tjetër të Kroacisë. është i kufizuar në ujërat territoriale kroate. Në vitin 1996, Bosnja dhe Hercegovina dhe Kroacia nënshkruan Marrëveshjen Neum në të cilën Kroacisë iu dha kalimi i papenguar përmes Neum, [15] por marrëveshja nuk u ratifikua kurrë. I gjithë trafiku që kalon përmes korridorit Neum duhet t'i nënshtrohet kontrolleve kufitare të mallrave dhe personave. Prandaj, njerëzit që udhëtojnë nga enklava e Dubrovnikut për në Kroacinë kontinentale duhet të kalojnë aktualisht dy kontrolle kufitare në hapësirën prej 9 kilometres (5.6 mi) . Nëse Kroacia do t'i bashkohet Zonës Shengen në të ardhmen (gjë që në teori është e detyruar ta bëjë në përputhje me kushtet e anëtarësimit të saj në Bashkimin Evropian), kontrollet do të ishin dukshëm më të rrepta dhe do të kërkonin kohë, pasi Kodi i Kufijve të Shengenit kërkon që kontrollet të bëhen jo vetëm kur hyni në zonën Shengen, por edhe kur dilni prej saj. Kështu, dikush që udhëtonte nga Dubrovniku në Kroacinë kontinentale do t'i nënshtrohej tre kontrolleve të dallueshme kufitare: një kontroll daljeje kroate (Shengen), një kontroll hyrjeje boshnjake-hercegovinase dhe një kontroll hyrjeje kroate (Shengen). Ndërsa kontrollet kufitare të Bosnjë-Hercegovinës për mbajtësit e pasaportave të vendeve evropiane në vendet turistike janë zakonisht kontrolle të shpejta vizuale për të verifikuar që fotografia e pasaportës përputhet me individin që paraqet pasaportën dhe se pasaporta nuk ka skaduar, kontrollet e Shengenit tani përfshijnë skanimin e të gjitha pasaportave (madje edhe ato të qytetarëve me të drejtë për lëvizje të lirë të pakufizuar në mbarë BE-në) kundrejt bazave të ndryshme të të dhënave, të cilat mund të zgjasin deri në 30 sekonda për individ. Kështu, si shembull, një makinë me katër persona mund të ndalohej për dy minuta në çdo kufi kroat. Në sezonin turistik veror, një perspektivë e tillë do të çonte në vonesa të paqëndrueshme kufitare dhe do të kërkonte një zgjidhje urgjente, si p.sh. një urë që anashkalonte Neumin dhe mbetej në Kroaci.

Sheshi i ndërtimit në qershor 2020

Ndërtimi i urës u propozua publikisht në vitin 1997 nga Ivan Šprlje, prefekt i Qarkut Dubrovnik-Neretva dhe anëtar i Partisë Social Demokratike (SDP). Bashkimi Demokratik Kroat (HDZ) fillimisht e hodhi poshtë idenë, por në vitin 1998 fitoi mbështetjen e deputetit të tyre Luka Bebiq. Në vitin 2000, ura iu shtua planit hapësinor të qarkut dhe u hartuan planet e para të ndërtimit. [16]

Punimet e ndërtimit në projektin e Peleshacit filluan zyrtarisht në nëntor 2005 me një hapje madhështore të udhëhequr nga kryeministri i atëhershëm Ivo Sanader. [16] Pavarësisht se çmimi i projektit të urës u rrit ndjeshëm në krahasim me vlerësimin fillestar, qeveria vazhdoi me idenë e një ure. Dizajni fillestar u ndryshua për të pasqyruar shqetësimet e Bosnje dhe Hercegovinës në planet e para. Të dy palët ranë dakord për ndërtimin e urës në fillim të dhjetorit 2006. [17]

Në maj të vitit 2007, ministri kroat i Infrastrukturës Bozhidar Kalmeta tha se përgatitjet për ndërtimin e urës po shkonin sipas planit dhe se një tender fillestar ishte në përgatitje e sipër. Kallmeta shtoi se pyetja se kur do të fillonin punimet e ndërtimit varej nëse do të zgjidhej një konstruktor në raundin e parë. [18] Më 11 qershor 2007, Hrvatske ceste shpalli një tender publik për ndërtimin e urës. Më 28 gusht 2007 u publikua lista e ofertuesve: Konstruktor, Viadukt dhe Hidroelektra (nga Kroacia); Dywidag (Gjermani), Strabag (Austri), Cimolai (company) [it] (Itali), Eiffel (Francë); dhe Alpine Bau (nga Salzburg, Austri)

B. Kallmeta konfirmoi se punimet e ndërtimit do të fillonin në vjeshtën e vitit 2007. Kontraktori do të detyrohej ta përfundonte projektin për katër vjet. Kostot e ndërtimit u vlerësuan në 1.9 miliardë HRK, rreth 260 milion . [19] Ai do të financohej nga Hrvatske ceste dhe nga huatë nga bankat evropiane të investimeve. [19]

Në qershor 2007, pas publikimit të tenderit, media raportoi një kundërshtim të ri nga Komisioni Shtetëror i Kufirit në Bosnjë dhe Hercegovinë. ku Bosnja dhe Hercegovina deklaroi se do të padiste Kroacinë nëse ajo fillon ndërtimin e urës në mënyrë të njëanshme. [20]

Më 14 shtator 2007, Ministria e Ndërtimit njoftoi se konsorciumi Konstruktor/Viadukt/Hidroelektra kishte fituar konkursin dhe se do të nënshkruante një kontratë për 1.94 miliardë HRK, afërsisht 265 milionë euro në atë kohë. Punimet e ndërtimit në skajet veriore dhe jugore filluan më 24 tetor 2007, [21] me punimet detare që nisën në vjeshtën e vitit 2008.

Në korrik 2009, qeveria kroate nën Jadranka Kosor njoftoi se, si pjesë e përpjekjes për të reduktuar shpenzimet gjatë krizës ekonomike, ndërtimi i urës së Peleshacit do të vazhdonte sipas një plani kohor shumë më të ngadaltë se sa ishte planifikuar fillimisht. Në nëntor 2009, B. Kallmeta përmendi vitin 2015 si vit të përfundimit. Buxheti i vitit 2010 dhe programi i ndërtimit të rrugëve tregonte se deri në fund të vitit 2012, në urë do të investoheshin vetëm 433.5 milionë HRK ose 60 milionë euro, që është më pak se një e katërta e totalit. [22]

Pas zgjedhjeve parlamentare kroate të vitit 2011, qeveria e re e udhëhequr nga SDP ndërpreu kontratën ekzistuese të ndërtimit me vlerë 1.94 miliardë HRK ( rr. 259  milionë) për mungesë fondesh në maj 2012. [23] [24] [25] [26] Në të njëjtën kohë, u bënë plane për të përdorur kantieret e ndërtimit të urës si vende të reja të ankorimit të trageteve. [27] [28] U diskutua gjithashtu se si do të krahasohej kostoja dhe shpejtësia e zgjidhjes së trageteve me atë të urës së anuluar, me Ministrin e Çështjeve Detare, Transportit dhe Infrastrukturës që pretendoi se tragetet do të ishin më pak të kushtueshme dhe mjaft të shpejtë, si dhe do të përfundonin me 1 Korrik 2013, kur Kroacia u bashkua me Bashkimin Evropian dhe kur regjimi i ri kufitar mund të ishte bërë problem. [29] [30]

Kufijtë e Bosnje Hercegovinës (vijë e fortë) pranë Neumit si të modifikuar (vijë e ndërprerë) sipas marrëveshjes së 1999

Në vitin 2012, Bashkimi Evropian i dha Kroacisë një shumë prej 200,000 për një studim paraprak të fizibilitetit të ndërtimit të urës së Peleshacit. Studimi do të shqyrtonte jo vetëm urën e projektuar, por edhe zgjidhjen e një korridori rrugor të mbyllur në të gjithë brendësinë e Neumit. “Qëllimi strategjik i Qeverisë është që në mënyrë efektive të lidhë territorin e Kroacisë, që është edhe synim i BE-së, sepse territori kroat do të bëhej territor i Unionit. Ky projekt nuk duhet të politizohet, por duhet parë se cili veprim është më i kushtueshëm”, ka thënë Ministrja e Punëve të Jashtme Vesna Pusiq . Ajo gjithashtu theksoi se ratifikimi i traktatit Tuxhman - Izetbegoviq të vitit 1996 ( Marrëveshja Neum ) nuk ishte kusht për të marrë fonde evropiane për ndërtimin e urës, por nuk do të ishte e dëmshme nëse do të ndodhte. [31]

Studimi i fizibilitetit i përgatitur nga Kroacia për të analizuar alternativat e mundshme arriti në përfundimin se ndërtimi i një ure do të ishte alternativa më e favorshme pasi ajo shënoi pikët më të larta në analizën e shumë kritereve (siguria, ndikimi në trafik, ndikimi mjedisor) dhe analiza kosto-përfitim, krahasuar me opsione të tjera - një korridor autostrade, një lidhje tragetesh ose ndërtimi i tuneleve. Projekti u përgatit në konsultim me autoritetet e Bosnjë-Hercegovinës. Nevoja për të ruajtur trashëgiminë natyrore të Kroacisë dhe Besnje e Hercegovinës ishte një kriter thelbësor i marrë në konsideratë në të gjitha fazat e përgatitjes së projektit. [32]

Komisioni Evropian gjithashtu e vlerësoi projektin përpara miratimit nga ekspertë të pavarur në kuadrin e Asistencës së Përbashkët për Mbështetjen e Projekteve në Rajonet Evropiane (JASPERS) [33] për sa i përket fizibilitetit dhe qëndrueshmërisë ekonomike. [32]

Një studim francez sugjeroi në dhjetor 2013 se ura është zgjidhja më e mundshme, dhe ministri kroat i Transportit Siniša Hajdar Donçiç deklaroi se ndërtimi i urës do të fillonte në vitin 2015. [34] Në korrik 2015, qeveria e Kroacisë tha se ndërtimi kishte të ngjarë të fillonte në pranverën e vitit 2016. [35]

Deri në vitin 2016, qeveria kroate po thoshte se ndërtimi do të vazhdonte me ose pa fondet e BE-së. Datat e ndërtimit u vonuan më tej nga një ankesë formale për dokumentet e tenderit. [36]

Harta e urës dhe rrugëve hyrëse

Komisioni Evropian njoftoi më 7 qershor 2017 se 357 milionë euro nga fondet e Politikës së Kohezionit do të vihen në dispozicion për urën dhe infrastrukturën mbështetëse (tunelet, anashkalimet, viaduktet dhe rrugët hyrëse), me përfundimin e planifikuar për vitin 2022. Kontributi i BE-së do të arrijë në 85% të kostos totale të ndërtimit, duke synuar përfitimin e turizmit, tregtisë dhe kohezionit territorial. [32]

Pavarësisht protestave nga aktorët politikë bosnjanë, Ministrja Kroate e Zhvillimit Rajonal Gabrijela Žalac [37] si dhe kryeministri kroat Andrej Plenković [38] konfirmuan se ndërtimi i urës do të vazhdojë.

Më 15 shtator 2017, u njoftua se China Road and Bridge Corporation, Austrian Strabag dhe konsorciumi italo-turk Astaldi /Içtas aplikuan për tender për ndërtimin e urës. Austriakët ofruan koston prej 2,622 miliardë HRK, oferta italo-turke ishte 2,551 miliardë HRK, ndërsa oferta kineze ishte 2,08 miliardë HRK . [39] Më 15 janar 2018, Hrvatske ceste mori një vendim zyrtar sipas të cilit China Road and Bridge Corporation fitoi tenderin. Përveç çmimit më të ulët, CRBC ofroi gjithashtu përfundimin e projektit gjashtë muaj më shpejt se sa kërkohej. [40] Ndërtimi kishte filluar nga mesi i vitit 2019, [41] me ndërtimin e shtyllave të urës në tetor. [42] [43]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Damir Arnaut"Adriatic Blues: Delimiting the Former Yugoslavia's Final Frontier". The Limits of Maritime Jurisdiction. Martinus Nijhoff Publishers. 2013. fq. 167–171. ISBN 9789004262591. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Kufijtë e Juridiksionit Detar . Botuesit Martinus Nijhoff . 2013. fq. 167–171. ISBN 9789004262591 .
 • Bosnja ndalon kalimin e autostradës së Dubrovnikut përmes territorit të saj (artikulli i lajmeve i arkivuar 2008)
 • Matijaca, Danni (14 prill 2016). "Construction of Pelješac Bridge Starting Soon With or Without EU Funds". Total Croatia News. Arkivuar nga origjinali më 5 dhjetor 2021. Marrë më 26 korrik 2022. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "pèlješkī". Hrvatski jezični portal (në kroatisht). Marrë më 14 mars 2020.
 2. ^ "mȏst". Hrvatski jezični portal (në kroatisht). Marrë më 14 mars 2020.
 3. ^ "Pelješac Bridge joined together". 28 korrik 2021. Marrë më 29 korrik 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ "Pelješki most je spojen - Hrvatska je spojena! (YouTube link to the completion of the Peljesac bridge". 28 korrik 2021. Marrë më 29 korrik 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Petrushevska, Dragana (16 shkurt 2021). "Croatia's Peljesac bridge construction project to be completed in 2022 - PM". Marrë më 12 maj 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ "Connecting Croatia: 65% of Pelješac Bridge complete". 22 mars 2021. Marrë më 16 maj 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ "Pelješac Bridge Opening Confirmed for End of July". www.total-croatia-news.com (në anglishte britanike). Arkivuar nga origjinali më 17 korrik 2022. Marrë më 2022-05-31.
 8. ^ "Pelješac Bridge To Be Formally Inaugurated On 26 July". www.total-croatia-news.com (në anglishte britanike). Arkivuar nga origjinali më 22 korrik 2022. Marrë më 2022-07-24.
 9. ^ Thomas, Mark. "City of Dubrovnik celebrates the opening of the new Pelješac Bridge - The Dubrovnik Times". www.thedubrovniktimes.com (në anglishte britanike). Marrë më 2022-07-26.
 10. ^ "Croatia opens long-awaited bridge bypassing Bosnia". Al Jazeera (në anglisht). Marrë më 26 korrik 2022.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 11. ^ Radić, Jure; Šavor, Zlatko; Hrelja, Gordana; Mujkanović, Nijaz. "Most Pelješac". Građevinar (në kroatisht). Arkivuar nga origjinali më 14 shtator 2017. Marrë më 22 korrik 2021.
 12. ^ Pipenabher, Marjan (24 dhjetor 2018). "Projektiranje i analiza mosta Pelješac". Elektronički zbornik radova Građevinskog fakulteta (në kroatisht dhe anglisht). 8 (16).
 13. ^ "Pelješac Bridge (Komarna/Brijesta, 2022)". Structurae (në anglisht). Marrë më 2 qershor 2020.
 14. ^ "Pelješac Bridge - Pipenbaher Consulting, bridge design, viaduct design, wind analysis, - Pipenbaher Consulting Engineers". pipenbaher-consulting.com. Marrë më 2 qershor 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ "Neum Agreement, May 1996" (PDF). Technical annex on a proposed loan to the Republic of Croatia for an emergency transport and mine clearing project. World Bank. 15 tetor 1996. fq. 45–47. Marrë më 27 dhjetor 2010. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ a b "Nikad ispričana priča o Pelješkom mostu: Tri puta živio, tri puta umro, tri vlade mučio je gradnjom. Opet je oživio". Jutarnji list (në kroatisht). 24 gusht 2011. Arkivuar nga origjinali më 3 mars 2016. Marrë më 17 maj 2012.
 17. ^ "BiH, Croatia seek agreement on proposed bridge". Southeast European Times. 11 prill 2007. Marrë më 14 maj 2010. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 18. ^ "Kalmeta and Ljubic on Croatia's plan to build Peljesac bridge". Croatian Ministry of Sea, Tourism, Transport and Development. Arkivuar nga origjinali më 12 qershor 2007. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 19. ^ a b Slobodna Dalmacija (12 qershor 2007). "Kalmeta: Bridge to Peljesac in 2011". Limun.hr. Arkivuar nga origjinali më 7 shkurt 2012. Marrë më 14 maj 2010. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 20. ^ "Bosnia vexed by Croatian bridge". BBC. 25 tetor 2007. Marrë më 14 maj 2010. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 21. ^ "Construction on Pelješac Bridge starts, Brijest". T-portal.hr. 24 tetor 2007. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 22. ^ "Kapitalni državni projekt čekat će izlazak iz recesije - Konzerviranje radova - Pelješki most 'tanak' za 1,6 milijarda kuna". Slobodna Dalmacija (në kroatisht). 18 dhjetor 2009.
 23. ^ "Hajdaš Dončić: Nemamo 4 milijarde kuna za Pelješki most". Dnevnik.hr (në kroatisht). Nova TV (Croatia). 9 maj 2012. Marrë më 17 maj 2012.
 24. ^ "Pelješki most otišao u povijest. Hajdaš Dončić: Izvođačima će se platiti za već obavljeni posao, ali ne i naknadu za izgubljenu dobit". Jutarnji list (në kroatisht). 17 maj 2012. Arkivuar nga origjinali më 3 mars 2016. Marrë më 17 maj 2012.
 25. ^ "Čačić o odustajanju od Pelješkog mosta: To bi bilo kao da ložite peć novčanicama od 100 eura". Novi list (në kroatisht). 20 prill 2012. Arkivuar nga origjinali më 21 prill 2012. Marrë më 17 maj 2012.
 26. ^ "Pelješki most otišao u povijest. Milanović: Taj most nije besmislica, ali njegova izgradnja nije dovoljno ozbiljno isplanirana" [Pelješac Bridge is history. Milanović: That bridge is not a nonsense, but its construction was not sufficiently seriously planned]. Večernji list (në kroatisht). 17 maj 2012. Arkivuar nga origjinali më 3 mars 2016. Marrë më 4 qershor 2012.
 27. ^ "Gradilište Pelješkog mosta pretvara se u trajektnu luku za kamione?". Slobodna Dalmacija (në kroatisht). 10 maj 2012. Marrë më 4 qershor 2012.
 28. ^ ""Plava obilaznica" Neuma: Umjesto mosta i koridora, Hrvatska gradi dva trajekta?" (në kroatisht). Index.hr. 4 qershor 2012. Marrë më 4 qershor 2012.
 29. ^ Bohutinski, Josip (4 qershor 2012). "Trajekti će biti skuplji i od pelješkog mosta" [Ferries to cost more than the Pelješac Bridge]. Večernji list (në kroatisht). Marrë më 4 qershor 2012.
 30. ^ "Nova trajektna linija kopno - Pelješac" (në kroatisht). Croatian Radiotelevision. 5 qershor 2012. Marrë më 9 qershor 2012.
 31. ^ Piše: M.L. ponedjeljak, 10 September 2012. 20:56 (9 tetor 2012). "Iz Europske unije stiže novac za Pelješki most: Hrvatskoj za predstudiju odobreno 200.000 eura - Vijesti". Index.hr. Marrë më 7 shtator 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Emra shifrorë: lista e autorëve (lidhja)
 32. ^ a b c "Commission approves EU financing of the Pelješac bridge in Croatia". European Commission. 7 qershor 2017. Marrë më 4 gusht 2017. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 33. ^ "JASPERS: Joint Assistance to Support Projects in European Regions". ec.europa.eu. Marrë më 26 mars 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 34. ^ "Peljesac bridge is best solution to connect the south of Croatia". Croatian Times. 11 dhjetor 2013. Arkivuar nga origjinali më 13 dhjetor 2013. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 35. ^ "Croatia: Delayed bridge bypassing Bosnia goes ahead". BBC News. BBC Monitoring. 15 korrik 2015. Marrë më 17 korrik 2015. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 36. ^ Pavlic, Vedran (10 tetor 2016). "Deadlines for Pelješac Bridge Delayed Once Again". Total Croatia News. Arkivuar nga origjinali më 5 dhjetor 2021. Marrë më 26 korrik 2022. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 37. ^ "Croatia Rejects Bosnian 'Threats' Over Peljesac Bridge". 7 gusht 2017. Marrë më 26 mars 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 38. ^ "Plenković: Pelješac Bridge Project Will Continue". Arkivuar nga origjinali më 5 dhjetor 2021. Marrë më 26 mars 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 39. ^ "FOTO: Tri ponude za Pelješki most, Kinezi najjeftiniji" (në anglisht). Marrë më 16 janar 2018.
 40. ^ "TKO SU KINEZI KOJI BI TREBALI SAGRADITI PELJEŠKI MOST S moćnim državnim konglomeratom dvije hrvatske tvrtke već su ugovorile suradnju". jutarnji.hr (në anglisht). Marrë më 16 janar 2018.
 41. ^ Parrock, Jack (30 korrik 2019). "Much-delayed €420m bridge to connect Croatia back on track". euronews (në anglisht). Marrë më 14 nëntor 2019.
 42. ^ "PHOTOS: Peljesac Bridge progress update". Croatia Week (në anglisht). Marrë më 14 nëntor 2019.
 43. ^ "PHOTOS: Peljesac Bridge progressing at speed" (në anglisht). Marrë më 18 mars 2020.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]