Jadranka Kosor

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Jadranka Kosor është e lindur më 1 korrik 1953 në Pakrac,Sllavonia perndimore, është politikane kroate. Aktualisht mandatore për formimin e qeverisë kroate.

Kariera gazetareske[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Jadranka Kosor ka diplomuar në fakultetin juridik të Zagrebit. Në kerierën profesionale e ushtroi në gazetari, nga viti 1972 ka qenë korospondente e Večernje list dhe Radio Zagrebit. Nga viti 1991 deri 1995 ne Radion Kroate ka udhëheqë emisioni për të ndjekurit, refugjat dhe viktimave të luftës.

Kariera politike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 1995 u zgjodh nënkryetare e HDZ, dhe në të njejtin vit u zgjodh deputete në parkamentin kroat. Nënkryetare e HDZ ka qenë deri në vitin 1997. Deri në vitin 200 ka qenë nënkryetare e parlamentit kroat.

Në vitin 2003 përsëri hyn në parlamentin kroat.

Në zgjedhjet presendeciale të viti 2005 si kandidate e HDZ i ka humbur zgjedhjet në raundin e dytë nga Stipe Mesiqi.

Pas dorheqjes së Sanaderit. Kryetari i republikës ia besoi mandatin e formimit të qeverisë kroate.[1]

Shih edhe këtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ http://arhiva.nacional.hr/clanak/61325/zivotopis-jadranke-kosor-nove-mandatarke-za-sastav-vlade